Formule 1

Renault-icoon Jean-Pierre Jabouille op 80-jarige leeftijd overleden

Uitgegeven door Frank Korsel • 3 februari 2023 07:02 • Print artikel

Jean-Pierre Jabouille, de voormalig Formule 1-coureur die twee wedstrijdoverwinningen op zijn naam schreef, is donderdag op tachtigjarige leeftijd overleden. De Fransman deed zijn land eer aan, hij was de eerste man die erin slaagde om een Grand Prix te winnen met Renault.

Jean-Pierre Jabouille overleden

Het meest legendarische moment waar Jabouille onderdeel van uitmaakte was tijdens de Grand Prix op het Franse Dijon, maar dat was niet omdat de Fransman won. Die bewuste Grand Prix was namelijk het toneel voor de legendarische tweestrijd tussen teamgenoot René Arnoux en Ferrari-coureur Gilles Villeneuve, die al driftend stuivertje wisselden om de tweede positie in de race.

Het jaar daarop won de Renault-coureur de Oostenrijkse Grand Prix. Van de 49 Grands Prix die hij startte, wist hij er slechts dertien te winnen, van deze dertiende Grands Prix scoorde hij maar in drie instanties punten, waarvan twee Grand Prix-overwinningen. Na zijn Formule 1-loopbaan reed hij de meerdere keren de 24 uur van Le Mans en eindigde hij vier keer op de derde plek.

De doodsoorzaak is op het moment van schrijven niet publiekelijk bekend.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS