Karting • Karting Diversen

René Lammers boekt eerste overwinning in Italië: “Ik ben natuurlijk erg blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juli 2020 09:00 • Print artikel

Nadat René Lammers bij de WSK-races al liet zien vooraan mee te strijden, heeft de zoon van ex-F1-coureur Jan Lammers in het Italiaanse Lonato zijn eerste internationale zege behaald. Lammers was op het South Garda Karting Circuit oppermachtig in de Mini-klasse. De karter uit Zandvoort, uitkomend voor het Italiaanse team van Baby Race, won de eerste heat en vervolgens de prefinale. In de finale maakte René in zijn zwart-wit geblokte kart à la Racing For Holland het feest compleet met de eindoverwinning. Hij is net teruggekomen van een lang verblijf in Zuid-Europa en we blikten met René en zijn ouders Jan en Mariska terug op de race.

René Lammers boekt eerste overwinning in Italië

Nadat René in 2019 Nederlands kampioen werd, ging de focus voor dit seizoen op Italië. Voor de coronaperiode was Lammers in goede vorm en even was de angst dat de gedwongen pauze vanwege het coronavirus hem uit zijn goede vorm zou halen. Dat bleek bij de herstart van het WSK-seizoen zeker niet het geval. Hij is inmiddels een van de toprijders in de Mini-klasse. Om dit te bereiken wordt alles in het werk gesteld. Zo wisselen Jan Lammers en zijn vrouw Mariska elkaar af richting Italië en vliegt de voormalig winnaar van de 24U van Le Mans van 1988 regelmatig terug voor presentaties of speeches en doet hij de verslaggeving voor de NOS van de Formule 1 Grands Prix. Terwijl Jan Lammers Red Bull F1-coureur Max Verstappen ijzersterk tweede zag worden in de GP van Hongarije, scoorde zoon René Lammers in Italië zijn eerste internationale succes.

Jan Lammers: “Het grote werk moet voor René nog beginnen, maar we zitten op de koers van waar we heen moeten. Als je verder wilt komen, moet je podiumplaatsen en overwinningen behalen. Deze zege is een mooie opsteker. Hier in Italië moet het gebeuren en hij leert nog steeds bij. Het is mooi om te zien hoe hij van z’n fouten snel leert en vooral om hem te zien groeien. Houdt de uitslagen maar in de gaten, als hij goed is staat hij bovenaan, zo niet dan mist er iets. Het is allemaal superleuk om te doen maar, het gaat om het winnen! We krijgen steeds meer enthousiaste reacties en dat is natuurlijk gewoon erg leuk. So far so good” voetjes op de vloer en lekker zo doorwerken.”

In het warme Lonato – rond de 30 graden – wist René zich al in de trainingen in de voorste gelederen te nestelen. “In de trainingen was ik snel. Op vrijdag noteerde ik de tweede tijd in de kwalificatie. Daarna won ik één heat, eindigde ik als eerste in de prefinale en won ik ook de finale. In de eerste heat startte ik als tweede, maar lag ik na de start derde. Niet veel later pakte ik de tweede plaats terug en een ronde later ging ik aan de leiding. Daarna heb ik een best groot gat kunnen creëren.”

In de prefinale ging het aanvankelijk mis voor de jonge Lammers. “Ik lag eerste, maar ik vergat in de eerste bocht de binnenkant te verdedigen. Iemand kwam mij voorbij en drukte me naar buiten. Daardoor viel ik terug naar P6 en ik lag 3 seconden achter de kop. Ik heb niet opgegeven en ronde voor ronde haalde ik iemand in. In de laatste hairpin van de laatste ronde pakte ik de leider en toen was ik eerste.”

In de finale liet René zien dat hij een snelle leerling is. “Ik mocht als eerste vertrekken en nu verdedigende ik wel goed in de eerste bocht. Ik bleef aan kop en dat bleef de hele race zo. Ik had een klein probleem met de motor, maar was toch de snelste op de baan. Zonder slipstream pakte ik ook nog de snelste raceronde.”

Met twee handen omhoog ging René over de finish. “Ik ben natuurlijk erg blij met de overwinning. Eerlijk gezegd zag ik het al een beetje aankomen. Op het podium voelde ik me best klein, want er stond een grote beker, een setje banden en schoonmaakspullen. Mijn team BabyRace zei ‘Eindelijk een overwinning’. Ik wil heel graag Team BabyRace, mijn sponsoren, monteur Felice en natuurlijk papa en mama bedanken.”

Podium René Lammers

Moeder Mariska verblijft al een maand in Italië, René zelfs nog iets langer. “We crossen het hele land door, van Bergamo tot aan Napels en van La Conca tot aan Adria. Jan is er ook regelmatig, maar hij moet voor werk soms heen en weer naar Nederland. Ik werk samen met mijn vader. We runnen “Hoyinck Hotshot” transportbedrijf vanuit Den Helder. Ik kan online veel vanuit Italië regelen. Het blijft wel een hele operatie, het is een gepuzzel, maar dat doen we graag voor René. Jan maakt lange dagen en moet soms terug voor de Formule 1, waarbij we ook op de kosten meten letten. Laatst sliep hij nog op het vliegveld van Dublin om kosten te besparen.”

René leert niet alleen bij op de kartbaan, maar begint ook al een aardig woordje Italiaans te praten. “Foute woorden Italiaans dan, haha”, lacht zijn moeder. “Zijn team BabyRace is geweldig en ze spreken goed Engels. Leonardo Lorandi runt het team echt heel goed en doet het super. Ook René’s monteur Felice is een topper. René leert op een leuke, constructieve manier. Het karten is leuk en ik ben enorm trots op hem. Die races van afgelopen weekend waren echt genieten. Ik vond de prefinale het mooist. Terugvallen naar P6 en toch nog terugvechten naar de overwinning. De reacties vanuit het team en de kartwereld waren super positief.”

René Lammers vertrekt op 4 augustus weer naar Italië voor de volgende race op 9 augustus; het Italiaans kampioenschap in Sicilië.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS