Karting • Karting Diversen

Racen zit in het DNA bij de familie Coronel! Eerste podium in de kartsport voor de 9-jarige Rocco Coronel

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 juni 2020 06:12 • Print artikel

EEMNES - De appel valt niet ver van de boom, want Rocco Coronel uit Eemnes wil alleen maar racen! Wat wil je ook met ouders als Tom Coronel en Paulien Zwart? De 9-jarige Rocco wist afgelopen weekend zijn eerste podiumplaats in de kartsport te behalen. Tijdens een clubrace in Strijen eindigde het karttalent uit Eemnes knap op de tweede plaats in de Mini-klasse. Dat smaakt naar meer...

Eerste podium in de kartsport voor de 9-jarige Rocco Coronel

Het kon bijna niet anders dat Rocco op jonge leeftijd zou beginnen met racen bij de familie Coronel vloeit het racevirus als geen bij geen anderen door het bloed. Racen zit in het DNA kun je wel zeggen! "Toen ik 3 was, reed ik voor het eerst op de kartbaan van mijn vader. Ja, dat vond ik best wel leuk, al ben ik wel een paar keer tegen de bakken aangebotst, haha. Op mijn zesde ben ik begonnen met wedstrijden in de Buggy cross. Dat was erg vet en ik won gelijk met eerste wedstrijd. Nu staat het crossen helaas even stil vanwege de coronacrisis."

Karten mag Rocco gelukkig wel weer sinds een aantal weken. "We kunnen trainen alweer drie weken en dat heb ik gedaan op Venray en Strijen. Ik heb sinds kort ook een nieuwe kart, want mijn oude was helemaal op. Mijn nieuwe kart stuurt erg goed, ook ben ik zelf weer beter geworden. Ik heb veel geleerd”, legde Rocco uit. “Dit wordt mijn tweede wedstrijdjaar. Afgelopen weekend was de eerste race op de kartbaan in Strijen. Ik race dit jaar de clubwedstrijden in Strijen en het GK4-kampioenschap. Het gaat goed en zeker omdat ik mijn eerste podiumplaats heb behaald. Dat vond ik echt fantastisch."

"Zaterdag tijdens de trainingen ging het al goed en reed ik al rondetijden in de 32 seconden", vertelt Rocco. "Zondag stond ik in de kwalificatie de hele tijd in de top 3. Ik had even de tweede tijd, maar op het einde kwam er toch nog iemand onderdoor. Het scheelde niets, maar ik eindigde toch als derde in de kwalificatie."

Ook de drie heats verliepen goed voor Rocco, die zich met zijn nieuwe Falcon-kart nadrukkelijk in de kopgroep meldde. "In de eerste race kon ik helaas niemand inhalen en lag ik lang op de derde plaats. Toen haakte ik in iemands achterbumper en moest ik naar links sturen om eruit te komen. Ik kwam als derde over de finish, maar omdat ik een klikbumper had, viel ik terug naar P6."

"In de tweede race had ik een goede start. Achteraan in het veld had iemand een valse start en daardoor klapte iedereen op elkaar. Gelukkig zag ik het aankomen en kon ik er omheen. Zo ging ik als eerste de eerste bocht in. Ik reed aan de leiding, maar voelde geen druk. Mijn trainer Bjorn gaf vanaf de kant aanwijzingen en zo wist ik iedere ronde hoe groot mijn voorsprong was. Het gat was steeds 4 tot 5 kartlengtes op de nummer 2 en zo ging ik als eerste over de finish. Toen dacht ik: “Eindelijk! Ik heb eindelijk een keer gewonnen!"

Racen zit in het DNA bij de familie Coronel! Rocco op eerste startrij, eerste podium in de kartsport voor de 9-jarige Rocco Coronel

"In de derde race startte ik op de voorste rij en pakte ik bijna de kop, maar ik zat aan de buitenkant en verloor ik mijn plekje in de 'opa-bocht' waar alle monteurs staan. Verder was het vaak plaatsje wisselen, maar deze race eindigde ik als tweede. Daardoor werd ik overall tweede. Het is mijn eerste podium in de kartsport en het voelde heel goed. Eindelijk na twee jaar een beker en het is een grote. Ik wil meer bekers dan mijn vader halen."

Vorig jaar had Tom Coronel een kleine weddenschap met zijn kids. "We hielden een wedstrijdje wie de meeste bekers zou winnen. Ik, mijn vader of mijn zus Carmen. Zij doet aan paardensport. Mijn vader heeft in 2019 niet zo veel bekers gehaald, haha. Ik wel met de Buggy en mijn zus ook met het paardrijden. Het was een spannende strijd wie de meeste bekers zou winnen, mijn zus en ik waren heel close. Mijn moeder en zus gaan naar het paardrijden en papa en ik gaan racen."

Vader Tom Coronel was uiteraard super trots op de prestatie van Rocco. "Hij kwam naar me toe gelopen met de beker en zei 'papa deze beker moet je eens met 1 hand vasthouden en hem dan eens 1 minuut proberen vast te houden, hij is zo groot!'", zo vatte Tom Coronel de blijdschap van zijn zoon samen. "Dat was echt lachen. Wat ik nu merk, is dat het van een jochie nu een jongen wordt. Dat maakt gewoon het verschil. Hij laat niet meer snel van zijn bord eten, want in de karts moet je leren vechten."

Racen zit in het DNA bij de familie Coronel! Eerste podium in de kartsport voor de 9-jarige Rocco Coronel

"Het podium doet wonderen! Als hij er eenmaal aan geroken heeft, gaat het vaker gebeuren. Op dat punt is hij nu aangekomen, maar hij is pas 9 jaar oud. En vergis je niet, die gastjes gaan al met meer dan 100 km/u over de baan. Hij heeft al op Zandvoort gereden en pleurt hem zo de Tarzanbocht in. Dit was zijn eerste beker in de kartsport. Hij heeft rallycross gedaan en daar won ie gelijk zijn eerste wedstrijd. Rocco is eager en dit maakt hem hongerig. Karten is iets speciaals, ik heb zelf nooit gekart en daar baal ik nog steeds van. Karting is de basis van alle autosport."

Rocco wordt begeleid door Bjorn en Rob, die met hem op pad gaan naar de kartraces en naar de trainingen. "Wij hebben hard gewerkt", zei Rocco’s coach Bjorn Bakker. "Ik ben trots! Het is een investering, want Rocco heeft talent, maar het is een trap die je op moet." Inmiddels heeft Coronel grote stappen gemaakt in de kartsport en dat is ook zijn coach opgevallen. "Hij snapt het gewoon, de inhaalacties die hij nu doet, heeft hij geleerd. Ik ben super blij. We hikten er tegen aan, super dat nu alle puzzelstukjes op hun plekje vallen. Vorig jaar was het nog speels, maar dit jaar is hij zelf zo eager. Hij rijdt ook heel constant en rijdt super netjes zonder foutjes. Ik doe het samen met Rob, we werken er hard aan en het is leuk dat het er nu uit komt."

Rocco Coronel wordt in zijn race-activiteiten gesteund door: Dijkstra/Draisma Bouwgroep en Coronel Kart Racing in Huizen. "Ik wil graag Bjorn, Rob en mama en papa, mijn zus Carmen en de hele familie bedanken."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS