Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Racefamilie Kreijne succesvol in Spa-Francorchamps: “Gaaf om in dezelfde race als je zoon te rijden”

Uitgegeven door Bart • 21 juli 2022 18:00

Spa-Francorchamps – Team Mazda Kreijne kan terugkijken op een zeer geslaagd weekend op het iconische circuit van Spa-Francorchamps. In twee races van de Mazda MX-5 Cup werden in totaal vijf podiums behaald. De 29-jarige Toine Kreijne uit Hoogland reed in de enerverende eerste race knap naar de tweede plaats. Vader Kees Kreijne en Wilfred Herder mochten twee keer naar het podium. Zij eindigden in beide races van de MX-5 Cup op de tweede en derde plaats van de Gold Cup.

Racefamilie Kreijne

Vader en zoon Kreijne zijn al hun hele leven bevangen door auto’s en het autosportvirus. Het racen zit in hun DNA. Voor de nu 63-jarige Kees Kreijne sloeg de vlam over op 18-jarige leeftijd. “Dat was op het circuit van Assen. Die eerste race ging helemaal mis, ik was te zenuwachtig, maar ik heb het virus wel direct opgepikt. Vanaf 1990 heb ik drie jaar in de Peugeot geracet. Vervolgens ben ik gestopt om de zaak uit te bouwen. We hebben nu drie autobedrijven met Mazda, Suzuki en Mitsubishi in Amersfoort, Hilversum en Hoogland. De kinderen zitten ook in het bedrijf en zullen het op termijn van me overnemen.”

“Al op jonge leeftijd gingen we met de kinderen naar de kartbaan in Driebergen. Karten, karten, karten en ook zij zijn met hetzelfde sop overgoten. Op het moment dat Toine Nederlands kampioen werd in de Briggs & Stratton klasse van Chrono Karting begon het bij mij ook weer te jeuken. Ik wilde zelf weer gaan racen en ben in 2006 begonnen in de Supercar Challenge. Ik heb vijf jaar in de Aston Martin Vantage gereden in en 2007 en 2012 kampioen geworden. Daarna mocht de jeugd het stokje weer overnemen.”

De autosport trok ook aan zoon Toine die dat interessanter vond dan de kartsport. “Vroeger gingen we samen karten in Assen en Lelystad. Waar moet je remmen, insturen en welke lijnen moet je rijden? Het was heel leuk om dat samen te doen. Nadat ik Nederlands kampioen ben geworden, heb ik de overstap gemaakt naar de schakelkarts. Op dat moment begon mijn vader in de Supercar Challenge en ik wilde liever mee naar zijn races dan dat ik zelf ging karten. Ik ging altijd mee om te supporteren, de tent op te bouwen en mee te helpen waar nodig. In 2010 heb ik mijn racelicentie gehaald en begonnen we bij de DRDO. Dat deed ik samen met Jasper Bijl die werkte bij Kreijne Suzuki in Amersfoort. Hij reed daarvoor al in de Suzuki Swift Cup. Later zijn we ook Mazda-dealer geworden en zo zijn we in de Mazda MAX-5 Cup gaan rijden, de voorloper van de huidige MX-5 Cup.”

Met de komst van de Mazda MX-5 Cup in 2019 is Toine Kreijne direct ingestapt en hij maakte een vliegende start. “We hadden twee auto’s, waarvan we er eentje wilden gaan verhuren. Die andere auto zou ik delen met Jasper. Bij de test zijn we er hard af gegaan en liepen we veel schade op. We moesten ons herpakken en bij de eerste race reed ik van P16 naar P4. Toen hebben we besloten dat ik ook de tweede race zou rijden. Ik werd opnieuw vierde en stond op de tweede plaats in het kampioenschap. Jasper zei ‘dan rij ook het hele jaar maar’. Ik was zeker niet de snelste, maar mijn racepace was altijd heel goed. In de races moest het voor mij gebeuren. In dat jaar ben ik tweede geworden in de eindstand, maar ik had kampioen kunnen worden. In de voorlaatste race, ook hier in Spa-Francorchamps, had ik een harde crash in Eau Rouge. Ik heb vijf ribben gebroken, mijn schouderblad was verbrijzeld en ik liep een zware hersenschudding op. Voor de laatste race stond ik 12 punten los en heb ik het toch nog geprobeerd. Ik werd elfde en Marcel Dekker won de race, waarna we hebben besloten om de laatste race niet meer te rijden. Kampioen kon ik toch niet meer worden. In de coronajaren hebben we niet alle races gereden, maar dit jaar zijn we weer volledig terug. Bij de eerste race van het seizoen had ik nog wel wat last van mijn schouder, maar nu gelukkig niet meer.”

Op dezelfde plaats als zijn zware crash in 2019 liep het dit weekend een stuk beter. Toine startte de eerste race vanaf P4 en pakte direct twee posities. Hij lag nog even aan de leiding, maar moest die afstaan aan Marcel Dekker. Vader Kees reed naar de derde plaats in de Gold Cup. “Net als in Zolder deelden we de tent met Dekker Racing en dat verliep uitstekend. Het is een goed team met hele fijne mensen en we kunnen goed met elkaar sparren. In de races is er veel respect voor elkaar en Marcel en Toine helpen elkaar. In de eerste race eindigden ze op P1 en P2. Het is geweldig om samen met je zoon in dezelfde race te zitten. Als je dan ziet dat hij voor P1 en P2 vecht, is dat echt gaaf. Hij geniet er ook echt van. Het racen zit diepgeworteld in de familie en we willen er de komende jaren nog veel plezier uithalen. Ik rij niet alle races, maar deel de auto met Jasper. We wisselen elkaar af. Zo rij ik twee keer in Spa-Francorchamps en hij twee keer in Assen.”

Ook Toine geniet van het racen met zijn vader die zelf ook de grillen van het beroemde circuit in de Ardennen heeft ervaren. “Mijn vader heeft in Eau Rouge wel eens zijn sleutelbeen gebroken. Het is voor ons dus een baan met geschiedenis. Voor het weekend had ik gezegd dat twee keer P5 goed zou zijn, maar de snelheid was meteen erg goed. Na mijn podium in de eerste race startte ik de tweede race vanaf de zevende plaats. Ik lag nog wel even derde, maar had vuil opgepikt op mijn banden waardoor het zwaar werd. Het was hard werken en ik kon ze niet meer bijhouden. Uiteindelijk finishte ik als achtste. De eerste race was echt fantastisch en met de snelheid zat het wel goed. Over drie weken gaan we weer verder in Assen.” Vader Kees mocht opnieuw naar het podium in de Gold Cup. “Mooier kun je het niet hebben. Door een rode vlag en een safety car hebben we maar vijf ronden echt geracet. Dat was wel zonde, maar wij hebben geen schade gereden en kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend.”

Kijk eens op de website van de autobedrijven Kreijne met Mazda, Suzuki en Mitsubishi in Amersfoort, Hilversum en Hoogland