Karting • Karting Diversen

Podium betekent een flinke 'boost' voor het raceseizoen van Damiën Erkelens: “Superleuk dat het zo hard gaat”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 maart 2021 19:19 • Print artikel

MARIEMBOURG – Voetbal ging hem niet snel genoeg, was misschien zelfs een beetje saai en toen zijn vader een kartje voor hem kocht, was Damiën Erkelens meteen verkocht. Sindsdien raast de negenjarige Rotterdammer over de Nederlandse en Belgische circuits alsof de duivel hem op de hielen zit. Ambitieus als hij is hoopt hij komend seizoen van voren te rijden in verschillende kampioenschappen.

Damien Erkelens

Dat Damiën talent heeft, bewees hij wel. De snelle Zuid-Hollander stond onlangs tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen; de SHakedoWn op Strijen al op het podium. “Ik kreeg een mooie beker voor mijn derde plaats. Dat vond ik wel leuk. Ik had me ook als derde gekwalificeerd.”

"Ik had mijn derde prijs meegenomen naar school. Mijn meester op De Reijer basisschool in Ridderkerk zei ‘goed gedaan’.” Damiën boft maar met zijn school, want die werkt goed mee in verband met het racen. Dat betekent dat hij soms, zolang zijn cijfers goed zijn, een extra dagje vrij kan krijgen om naar wedstrijden te gaan.

En dat is niet voor niets. Komend seizoen hoopt Damiën weer een stap te zetten. De podiumplaats in Strijen betekent een flinke boost van de snelle Zuid-Hollander. Hij gaat dit jaar het IAME Benelux-kampioenschap, het GK4-kampioenschap en het clubkampioenschap van Strijen rijden. Alles bij elkaar zijn dat maar liefst vijftien raceweekeindes. Jong en fanatiek als hij is, is dat grote aantal wedstrijden een ideale manier om snel stappen te zetten. “Ik heb er heel veel zin in.”

In Ritchie Broeders heeft hij een topmonteur tot zijn beschikking die hem bovendien van de nodige tips kan voorzien om nog sneller over het circuit te kunnen zoeven. “Ritchie vertelt me hoe ik de apex moet aanremmen en welke lijnen ik moet rijden”, legt Damiën uit op het circuit van Mariembourg. Daar is hij deze zondag aan het trainen is voor de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap.

podium Damiën Erkelens

Damiën kart nu vijf jaar. Hij was dus pas vier jaar oud toen hij voor het eerst in een kart stapte. Hoe hij daar op zo jonge leeftijd bij kwam? “Mijn vader heeft een keer een kart gekocht en ik vond het meteen leuk”, komt de aap uit de mouw. “Dat was op een parkeerplaats bij ons de buurt. Ik had een Puffo-kart. In Strijen heb ik toen de Mini-cursus gedaan. Ik vond het heel leuk.”

Dat zijn vader Stefan Erkelens een kartje kocht voor zijn nog piepjonge zoon is overigens niet zo vreemd voor wie zijn achtergrond kent. “Ik heb aan autosport gedaan. Ben kampioen in het DNRT-kampioenschap geworden. Dat was met een Seat Ibiza in de Tour-klasse”, legt Stefan uit. “Maar op een gegeven moment gaat die kleine karten en dan gaat alle tijd naar hem toe. Dat heb ik er ook wel voor over, al mis ik het racen soms wel. Mijn vrouw vindt het ook leuk.”

Die knikt, maar heeft soms ook wel haar bedenkingen, bekent ze. “Als het zo hard gaat, is het ook best een beetje spannend.” Niet voor Damiën. Hij geniet van het karten en is niet bang. “Ik vind het superleuk dat het zo hard gaat!”

Damiën Erkelens bedankt Ritchie en Albert Broeders, zijn ouders en zijn school De Reijer in Ridderkerk.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS