Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Pim van Riet vecht als een leeuw in Mazda MX-5, zoon Lorenzo met Henry Zumbrink snel in nieuwe BMW M2 Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2021 07:57

ZANDVOORT – Samen altijd op de circuits te vinden om te racen is het plezier doorgaans groot, maar deze keer was het voor Pim van Riet een iets groter genot dan voor zijn zoon Lorenzo. Beide Castricummers gaven in Zandvoort flink gas dat het een lieve lust was. Dat leverde Pim een razendknappe tweede en derde plaats op in de Mazda MX-5 Cup, Lorenzo werd samen met zijn teamgenoot Henry Zumbrink uit Amerongen vijfde en elfde in de nieuwe BMW M2 Cup.

Pim van Riet op hoogste plaatsje podium Mazda MX-5 Cup

Als Pim van Riet tijdens de V-Max Openingsraces één ding heeft laten zien, is het dat deze superroutinier zeker niet mag worden onderschat. Inmiddels 57 jaar oud reed hij afgelopen weekeinde rond als een jonge leeuw met bewijsdrang. In beide races deed hij nadrukkelijk mee om de overwinning.

“Het is een droom om dat nog te kunnen en daar ben ik nog genoeg op gebrand. Ik ben nog bloedfanatiek en het lukt nog. Op mijn leeftijd ben ik toch wel een beetje trots. Ik hoop dat ik in ieder geval derde kan worden in de eindstand”, zei hij na de eerste race, die hij als tweede afsloot. “Het autootje heb ik verleden jaar goed naar mijn zin gekregen en heb nu de snelheid om voorin mee te strijden.”

Pim van Riet oranje leeuw

Dat was zeker geen grootspraak, want ook in race twee behoorde hij tot de absoluut snelste mannen op de baan. “Ik heb genoten. Dit is waar je het voor doet: strijd, strijd, strijd. Vechten voor elke meter, en fair racen. Dat is wat ik ambieer en dat gebeurt.”

“We hebben nauwelijks contact en we rijden op de vierkante meter, echt geweldig. Ik heb er echt schik in gehad. Ik heb eerste gelegen, en derde en weer tweede. Winnen had net zo goed gekund. Alleen in de laatste ronde schoot ik een paar keer door. Voor de rest geen klagen, ik ben tevreden. Ik leer nog steeds. Want ook al race ik al heel lang, dit is toch een heel andere discipline.”

Zijn zoon Lorenzo was tijdens de eerste race van de gloednieuwe BMW M2 Cup ook bloedsnel onderweg. Samen met zijn teamgenoot Henry Zumbrink, met wie hij de auto deelt, denderde hij naar de vijfde plaats. Daarmee werd duidelijk dat het ervaren rijdersduo op de goede weg is.

Henry Zumbrink en Lorenzo van Riet

“Voor de eerste race was dit niet slecht. We hebben met deze auto nog niet veel kilometers gereden. We verwachten dus nog veel meer van dit seizoen. Er is nog zeker werk aan de winkel voor ons, maar het is een leuke auto om in te rijden.”

Ook in de tweede race deden Lorenzo en Henry voorin mee in een uiterst competitieve klasse, getuige de minieme onderlinge verschillen. Helaas kregen de twee na afloop een vervelende mededeling: tijdstraf van dertig seconden vanwege een touché. “Lorenzo: Dan wordt je race vergooid. Dit is erg balen.”

Ook zijn teamgenoot Henry had daardoor gemengde gevoelens overgehouden aan het weekeinde. “Het was positief maar ook teleurstellend”, zei hij. “We zaten er goed bij. Het verschil is minimaal, dat maakt het supergaaf om in deze klasse te kunnen rijden.”

Wat er precies gebeurde in de tweede race? “Er was even contact toen we om plek drie vochten. Het was maar heel licht, maar in deze klasse kost je dat gewoon dertig seconden. Jammer, zuur voor wat betreft het aantal punten dat het ons heeft gekost. Maar we hebben veel geleerd.”

Lorenzo en Pim van Riet worden ondersteund door Van Vlotencar Amsterdam Noord Mazda en Ford dealer, Black Bull Tuning en Chiptuning Castricum, Welas Autoschade, Nr 1 Noodverlichting, BMW-dealer Renova en FEBO.

Henry Zumbrink wordt gesteund door Reede.nl, UEM Autoschade, shell Reede, Otto de Gooijer Auto's, Deko Sign, Alres Amerongen, Forté, CMC.nl, VHM Accountants, Mighty Mouse, Danielle Styling, Ciekeboe.nl en Explora.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS