Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 4

Ontketende Kas Haverkort domineert F4-veld in Valencia: drie keer racewinst! "Gewoon super!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 september 2020 09:02 • Print artikel

VALENCIA – Drie keer winst in één weekeinde: autocoureur Kas Haverkort stelde op het circuit van Valencia nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de titel in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. De zestienjarige belofte uit Heemserveen pakte bovendien beide polepositions. Zo had hij een perfect weekeinde in het sterk bezette kampioenschap.

Kas Haverkort F4 in Valencia

“Dit weekend was super. Ik was vorig weekend in Jerez ook heel snel. Toen had ik ook misschien wel drie races kunnen winnen, maar toen had ik pech”, refereerde Kas aan zijn zege en de twee uitvalbeurten op die baan. Eerder dit jaar won Haverkort ook al bij zijn debuut in de autosport drie races in de F4.

Dat hij in Valencia snel was, kwam niet als een verrassing voor het talent van TeamNL. “Tijdens de test hier was ik ook heel snel. We zijn dit seizoen op elk circuit snel. We zitten steeds bij de top drie. Daar gaan we ook altijd voor.”

Toch durfde hij voor het weekeinde niet te dromen van drie overwinningen op rij. “Je weet maar nooit wat er gaat gebeuren. Dat heb ik wel gemerkt in Jerez, toen ik twee keer wat aan mijn auto had.”

Dat was natuurlijk een forse teleurstelling. In totaal kreeg de coureur van MP Motorsport dit seizoen al te maken met drie uitvalbeurten. Kas: “Terwijl ik alle drie in de top drie kunnen eindigen.” Het kostte hem belangrijke punten in het kampioenschap, waardoor de concurrentie, die voor de race in Jerez al op behoorlijke achterstand stond, ineens weer de aansluiting vond.

Kas Haverkort F4 in Valencia

Maar na het weekeinde in Valencia heeft Kas weer een flink gat geslagen met de nummer twee in het kampioenschap. “Ik stond al eerste toen we aan het weekeinde begonnen. Toen was het verschil elf punten, nu is het gat een stuk groter. Dat is gewoon super. Maar je moet dus nooit te vroeg juichen.”

Hoe dan ook: de cijfers van Kas dit seizoen zijn indrukwekkend. Tijdens de eerste ronde in Navarra won hij al eens drie races op rij. Maar toen pakte hij ‘maar’ één poleposition en werd hij tijdens de andere kwalificatie tweede. In Valencia pakte hij beide polepositions. “Dit is dus wel mijn beste weekend.” Overigens betekenen zijn drie zeges in Valencia dat Kas nu de laatste vier races van het kampioenschap heeft gewonnen.

Kas Haverkort

De manier waarop hij dit weekeinde won, was alleszeggend. Nooit kon de concurrentie het hem lastig maken. “Ik heb niet een keer gevochten om een positie”, was Kas’ veelzeggende commentaar. “De eerste race heb ik met 2.7 seconden voorsprong op de nummer twee gewonnen. In race twee sloeg ik direct een gat en ben ik drie seconden weggereden van de nummer twee. In de derde race kwam de nummer twee op een gegeven moment redelijk dicht achter me. Maar hij kreeg een penalty vanwege het overschrijden van de track limits. Op de finish had ik uiteindelijk drie, vier seconden voorsprong.”

Er zijn nu nog drie ronden in het kampioenschap te gaan. Kas: “We gaan natuurlijk proberen elke keer zo’n resultaat te krijgen, zodat ik groter gat kan maken.” Dat hij in deze positie zou verkeren nu het seizoen over de helft is, dat had de jonge Overijsselaar niet durven dromen. Het is immers zijn debuutjaar in de single-seaters. “Aan het begin van het seizoen was het doel in de top vijf eindigen. Dat ik dan nu zo vaak vooraan rijd en zo vaak win, is super.”

Kas Haverkort en Comeback sports

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS