Formule 1

Nyck de Vries: "Het voelt nog steeds als de eerste dag op school"

Uitgegeven door Bart • 17 maart 2023 15:11

Nyck de Vries maakt zich op voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië en voor de AlphaTauri-coureur is het Jeddah Corniche Circuit nieuw. De 28-jarige De Vries zal het dit jaar nog vaker meemaken dat hij op banen komt die nieuw voor hem zijn. Daarnaast moet hij in sneltreinvaart bepaalde zaken leren nu hij in de Formule 1 rijdt.

Nyck de Vries


"Het voelt nog steeds als een eerste dag op school", zegt De Vries in een interview met de NOS. :Ik draai natuurlijk al wat jaren mee, heb veel race-ervaring en weet hoe raceteams opereren, maar Formule 1 is toch een nieuwe wereld voor me. Ik leer elke dag."

Het openingsweekend in Bahrein werd niet wat De Vries ervan gehoopt had. "De racedag verliep al met al best positief. We waren iets competitiever dan we vooraf dachten. Ik hou daarom een goed gevoel over aan dat weekend. Natuurlijk zijn er veel dingen die beter kunnen en beter moeten. We zijn nog niet waar we willen staan, maar het belangrijkste is dat we ervan leren."

De Vries kan nog niet goed inschatten waar hij en de AT04 staan. "We hebben testdagen en een race gehad op hetzelfde circuit. Twee weken Sakhir is veel te weinig om de mogelijkheden van de auto goed in kaart te brengen. We hebben nog geen compleet beeld van de sterke en zwakke kanten. We weten niet hoe goed onze AT04 op andere circuits ligt. Jeddah is het spiegelbeeld van Bahrein. Hier is het asfalt nieuw, de bochtensnelheid hoog en de bandenslijtage laag. Op papier zou dit circuit ons beter moeten liggen. Dat willen we ook graag denken, maar we blijven nederig. De realiteit is boeiender dan alle grafiekjes en de gaten in de middenmoot zijn klein."

"We moeten eerlijk zijn. In normale omstandigheden zitten er altijd vijf teams voor ons: Red Bull, Ferrari, Aston Martin, Mercedes en Alpine. Daarmee zijn de punten al verdeeld. En ik denk dat Alfa Romeo daarna de beste is. Dus gemakkelijk wordt het niet. Punten pakken is voor ons dus altijd goed. Als 12de het maximaal haalbare is, moeten we daar ook tevreden mee proberen te zijn."

De Vries reed nog niet eerder in Jeddah en leerde al veel in de simulator en van Max Verstappen. "Het is indrukwekkend. Erg snel en best gevaarlijk. Ik heb zin om mijn tanden erin te zetten. Hoeveel rondjes ik nodig heb? Geen idee. Je weet vrij snel waar je links en rechts moet. Dat is het punt niet. Maar het laatste beetje eruit halen? Optimaal profiteren als het circuit sneller wordt? Daar ligt de uitdaging."

"Ik gebruik F1 TV om kwalificaties en races terug te kijken. Daar pik ik veel van op. Vooral bij stratencircuits. Waar positioneren coureurs hun wielen en de auto? Wat is tricky en wat niet? Van replays kun je veel leren. Op elf circuits heb ik nog nooit gereden. Best veel, maar dat hoort erbij in je eerste jaar. Het is altijd leuk om op nieuwe circuits te racen. Ik ga er het beste van maken."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS