Formule 1

Nyck de Vries viert 28e verjaardag: Van belofte in de karts naar full-time F1-coureur

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 februari 2023 18:00 • Print artikel

Nyck de Vries heeft wat te vieren vandaag, namelijk zijn 28e verjaardag. De Friese coureur maakt komend seizoen zijn full-time F1-debuut. Getuige zijn indrukwekkende CV een verdiende kans. Desondanks is hij wel de rookie die het meeste in de gaten wordt gehouden, na zijn droomdebuut tijdens de Italiaanse GP in 2022 staat de druk vol op de ketel. Van klein jochie tussen de gridgirls, naar volwassen vent in de Formule 1.

Nyck de Vries jarig

De Vries heeft al een flinke loopbaan achter zich. Hendrik Johannes Nicasius de Vries werd geboren in het Friese Sneek en groeide op in het nóg kleinere Uitwellingerga, nabij de zeilhoofdstad van Nederland. Al op jonge leeftijd is het talent te zien. Nadat De Vries zijn eerste rondjes rijdt in de kart, werd al snel duidelijk dat er echt snelheid in de jongeling zat.

Al vroeg in zijn kart carrière wordt hij door Ron Dennis opgepikt en voegde hij zich bij het McLaren junior team. Hij wordt bij team onder andere ondersteund door Lewis’ vader Anthony Hamilton. Na verschillende prestigieuze titels in het karten maakt de Friese coureur in 2012 de overstap naar de auto’s, in de karakteristieke blauwe Formule Renault 2.0 maakt hij zijn debuut. In 2014 reed De Vries opnieuw voor Koiranen in zowel de Eurocup als de Alps en pakte beide kampioenschappen. In 2015 maakte De Vries de overstap naar de Formule Renault 3.5 Series en eindigde knap als derde.

Via een flinke omweg, waarin McLaren de steun voor De Vries opzegt, komt hij in 2016 in de GP3 terecht, hier liet hij mooie dingen zien. De gifbeker bleek nog lang niet leeg, hij viel namelijk vaak uit, veelal door mechanische malheur.

In 2017 maakte hij voor het team van Rapax zijn Formule 2-debuut. Na drie seizoenen in de broedkamer voor F1-coureur wordt De Vries in 2019 kampioen in deze klasse. Een Formule 1-zitje lijkt verder weg dan ooit, dan maar Formule e. Daarnaast is De Vries ook actief is hij WEC, daar rijdt hij voor Racing Team Holland.

Nyck de Vries

De overstap naar het elektrische neefje van de Formule 1 is geen gekke keuze. Hij kan aan de slag voor het fabrieksteam van Mercedes en doet dit niet misselijk. In het tweede seizoen wordt hij kampioen. In de tussentijd werd hij de test- en reservecoureur voor het team van Mercedes. In de loop van 2022 rijdt hij voor Williams, Mercedes en Aston Martin vrije trainingen. Maar dan! Op zaterdag 10 september staat Nyck de Vries bij de koffieautomaat als hem wordt verteld dat Alexander Albon niet in staat is om te racen voor het team van Williams, een blindedarm ontsteking gooit roet in het eten voor de Thaise-Brit. De Vries valt in en maakt zijn Formule 1-debuut. Baankennis had hij al, een dag daarvoor reed hij voor het team van Aston Martin namelijk de eerste vrije training.

De Vries

Na een bloedstollend weekend eindigde de Friese coureur heel erg knap op de negende positie en scoorde hij punten in een hondenhok met wielen. Zijn naam, daar kon niemand nog om heen, zelfs Dr. Helmut Marko niet.

Nyck maakt komend seizoen zijn full-time Formule 1-debuut voor het team van AlphaTauri. Van wereldkampioen karting naar Formule 1-coureur, lang niet gek!

Namens het gehele RaceXpress-team: Proficiat Nyck, op naar de volgende.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS