Formule 1

Na matige seizoensstart van Ferrari vraagt Flavio Briatore zich af: "Waar is het leiderschap bij Ferrari?"

Uitgegeven door Peter Vader • 26 maart 2023 06:20

De gang van zaken bij Ferrari roept stevige reacties op van buitenstaanders, die er toch ook wel een beetje verstand van hebben. Kritiek leveren is makkelijk, maar ernaar luisteren is ook een vak! Flavio Briatore viel de Ferrari-bazen na de eerste twee races van het Formule 1-seizoen 2023 aan en zette vraagtekens bij het onzichtbare leiderschap in Maranello. Dit leiderschap, of het ontbreken ervan, zorgde ervoor dat het grootste team van de sport naar beneden zakte in de pikorde, zoals te zien was in Bahrein en Jeddah. Hoewel Briatore een breed scala aan emoties oproept onder de F1-fans, van de juiste man om Ferrari te leiden (of op zijn minst betrokken te raken) tot degenen die de man nooit meer op een racecircuit willen zien, onvergeeflijk voor zijn Crashgate-schandaal uit 2008.

Flavio_Briatore
Flavio Briatore

Volledig overklast
Desalniettemin, hoewel hij niet langer de mega-powerbroker is die hij ooit was in de F1-paddock, heeft hij nog steeds 'vingers in taarten', waaronder blijkbaar nog steeds manager/ adviseur van Fernando Alonso en, zoals elke Italiaan, hij toekijkt bij Ferrari. Wat betreft de teleurstellende start van het Ferrari-team van het F1-seizoen 2023: in twee races tot nu toe werd de Scuderia volledig overklast door Red Bull, reed het achter Aston Martin aan en raakte achterop het eveneens worstelende Mercedes. Bovendien moeten de mannen uit Maranello een woest en ultra-close middenveld van zich af weten te houden.

Vroege seizoenscrisis
Na de actie in Jeddah zei Briatore over de vroege seizoenscrisis die Ferrari overspoelde: "Het gebeurt vaak in Maranello, mensen praten groot tijdens de winter, terwijl we in plaats daarvan een diepgaande analyse moeten maken van waarom we niet hebben gewonnen. Al meer dan 15 jaar geen F1-titels.” In een interview met Corrierre.it geeft de 72-jarige Italiaan, die niet alleen Alonso maar ook Michael Schumacher naar F1-titels leidde, de grote bazen van Ferrari de schuld van de huidige onsmakelijke situatie van het team. Dat zijn dus Ferrari-voorzitter John Elkann en zijn directeur Benedetto Vigna. "Waar is het leiderschap van Ferrari?" vroeg Briatore. "Ik zie ze niet erg betrokken bij dit alles."

scuderia-ferrari-saudi-arabian-gp-2023

Eenmanswissel is niet voldoende
Flavio Briatore: Het is niet genoeg om een eenmanswissel door te voeren in Maranello. Verwijzend naar het vertrek (ontslag) van Mattia Binotto, die wordt vervangen door Fred Vasseur. Briatore stelt de 'oplossing' voor het probleem in de vorm van een vraag: "Ik herinner me dat Ferrari continu begon te winnen toen ze 10-12 van de beste mensen weghaalden van Benetton, en dat deden ze goed", herinnert Briatore zich van Luca di Monetezemolo's brutale stroperij van Michael Schumacher, Ross Brawn, Rory Byrne en anderen van zijn Benneton-team in de jaren negentig. Wat de draaideur betreft, waagde Briatore voor teamleiders in Maranello: “Binotto heeft het goed gedaan. Vorig jaar was Ferrari competitief, maar toen nam hij zelf te veel verantwoordelijkheden op zich, wat problemen veroorzaakte. Ik ken Vasseur vrij goed: hij is een harde werker en hij is serieus. Hij is net aangekomen en coacht een team met de spelers die hij daar heeft aangetroffen. Laten we hem de tijd geven."

f1-standings-after-round-2-saudi-arabia

Wat betreft de groeiende frustratie voor de stercoureur van het team, Charles Leclerc, de Monegask kreeg een DNF om zijn oren in Bahrein. Hij zwoegde hard om op een verre P7 te finishen, de SF23 bleek een onhandig pakket te zijn. "Ze hebben met Charles de juiste coureur met het juiste talent, wat ontbreekt is de juiste auto... hoe zou hij er anders in slagen om zo dicht bij Red Bull te komen in de kwalificatie?" voegde Flavio Briatore eraan toe in een bericht van GrandPrix247.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS