Formule 1

Max Verstappen zit in dezelfde top-categorie als Clark, Senna, Schumacher en Hamilton

Uitgegeven door Peter Vader • 14 maart 2023 08:01

De lofzangen over de prestaties van Max Verstappen zijn inmiddels gemeengoed. We lezen dagelijks over zijn capaciteiten en eigenlijk begint het een beetje als vanzelfsprekend te worden. En toch is niets vanzelfsprekend. Nederland heeft namelijk niet een ‘gewone’ F1-wereldkampioen maar eentje uit de top categorie. Een coureur die maar eens in de zoveel tijd wordt geboren en zich manifesteert. Sky Sports F1-expert Karun Chandhok is van mening dat Max Verstappen nu al moet worden beschouwd als één van de Top 10-coureurs in de geschiedenis van de sport. Hij suggereerde zelfs dat de Nederlander geen eerlijk oordeel krijgt over zijn capaciteiten. De Red Bull-ster heeft dit seizoen op dezelfde manier afgetrapt als hij het seizoen 2022 afsloot: als winnaar! Sterker nog, hij domineerde eerder deze maand de Grand Prix van Bahrein, de seizoensaftrap voor 2023.

Max Verstappen ontspannen F1 Red Bull


Derde wereldtitel?
Verstappen voerde een Red Bull een-twee aan in Bahrein en velen tippen hem al als een grote favoriet om dit jaar een derde wereldtitel te winnen. Hij staat ook op het punt om een groot aantal Grand Prix-overwinningen toe te voegen aan zijn steeds verder groeiende lijstje. Hij staat al in de Top-10 van de meeste overwinningen in de geschiedenis van de sport en Chandhok gelooft dat hij moet worden beschouwd als één van de beste coureurs die we ooit in de F1 hebben gezien. "Ik denk dat het oneerlijk is om te proberen een coureur in een lijst van groten aller tijden te plaatsen terwijl ze nog steeds aan het rijden zijn, maar ik bedoel, in termen van ronduit getalenteerde coureurs die in een Formule 1-auto hebben gereden, denk ik dat hij in de categorie van Clark, Senna, Schumacher en Hamilton zit", zei Chandhok in een bericht van Givemesport.

Max_Verstappen_F1_Red_Bull_actie zijkant

‘De groten aller tijden’
“Het is heel moeilijk om te zeggen wanneer ze behoren tot ‘de groten aller tijden’, want dan moet je een teken van grootsheid definiëren. Je zou kunnen zeggen dat Gilles Villeneuve een van de meest getalenteerde coureurs ooit was. Heeft hij zijn carrière op de beste manier geleid? Beheerde hij zijn algehele wezen als coureur net zoals Niki Lauda? Dat deed hij niet. En daarom won hij niet drie F1-wereldkampioenschappen terwijl Niki dat wel deed. Maar Niki was niet zo snel. Er zijn dus zoveel complexiteiten bij dat soort ranglijsten. "Ik twijfel er echter niet aan dat Max zeker tot de Top-10 van meest getalenteerden behoort."

Max_Verstappen_P1 Grand Prix van Bahrein

Controle en vertrouwen
Voortbordurend op Verstappen's rauwe en natuurlijke vaardigheid in het besturen van een racewagen, herinnerde Chandhok zich enkele van zijn vroegste herinneringen aan het zien van de Nederlander aan het stuur. "Ik denk niet dat hij een eerlijk oordeel krijgt over zijn talent en capaciteiten. Ik zag Max voor het eerst in de Formule 3. Ik herinner me dat ik hem op een circuit zag. Al deze jongens gingen de pitlane uit en je kunt iedereen zien opbouwen en steeds sneller worden. En dan is er één auto die doorkwam in deze eerste vliegende ronde. Die moet 15 tot 20 km/u sneller zijn gegaan dan wie dan ook. En je zegt gewoon: 'holy s *** wat gebeurt daar? Hoe gaat het met deze man?’ Het was best verbazingwekkend. Ik herinner me dat hij in Barcelona in de Toro Rosso zat voor tests in het voorseizoen. Ik ging kijken in bocht vier en elke ronde die hij achterin de auto draaide, had een soort slingereffect. Maar hij gaf gewoon gas en reed weg. Ik dacht 'hij kan dat onmogelijk elke ronde doen, het is onmogelijk.'' Maar hij deed het wel, ik zag hem drie dagen in Barcelona testen in verschillende bochten en elke ronde deed hij hetzelfde. Hij had een geweldige autocontrole en vertrouwen, wat gewoon buitengewoon was. Ik herinner me dat ik dat voor het eerst bij Lewis zag, weet je - ze zijn zo goed!”

Max_Verstappen_voert_veld_aan_Bahrein_2023

Bandenfluisteraar
“Ik ging terug naar de pits om met Jody Egginton te praten, die nu technisch directeur is bij AlphaTauri. Ik denk dat hij toen Chief Race Engineer was en ik zei: "Deze man maakt zeker zijn banden kapot door op die manier te rijden. Maar zijn banden waren beter dan van zijn toenmalige teamgenoot Carlos Sainz's. Zijn gevoel voor de band en de controle van de auto, dat zijn de soort dingen waarvan ik denk dat mensen niet beseffen hoe getalenteerd en hoe goed hij is.” Max Verstappen streeft ernaar om komend weekend bij de Grand Prix van Saoedi-Arabië zijn tweede overwinning uit twee Grands Prix te halen.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS