Formule 1

Max Verstappen heeft veel snelheid weten te ontwikkelen maar moest ook veel geduld oefenen

Uitgegeven door Peter Vader • 23 mei 2023 14:19

In de Formule 1 gaat het erom de snelste te zijn. Daarvoor is een hoop ontwikkeling en vaardigheid nodig. Vreemd genoeg moet een F1-coureur ook veel geduld oefenen. Je kunt namelijk niet afdwingen dat je de snelste bent als niet alle parameters kloppen. Dat is vaak een lange weg te gaan en vraagt om enorm veel geduld. Max Verstappen zegt dat zijn vroege jaren in de Formule 1 hem "veel geduld" hebben geleerd voordat Red Bull de afgelopen seizoenen zijn dominantie bevestigde. Verstappen stond op het punt om de jongste wereldkampioen ooit in de F1 te worden toen hij op slechts 18-jarige leeftijd racewinnaar werd tijdens de Spaanse Grand Prix van 2016. Maar verder succes werd opgeschort in een tijdperk dat werd gedomineerd door Mercedes. Terwijl Mercedes vooropliep bij de reglementswijzigingen van 2017 met Ferrari als de belangrijkste uitdager van de Duitse fabrikant, bevond Red Bull zich midden in een zure relatie met zijn toenmalige motorleverancier Renault.

Max_Verstappen_wint_Formule_1_in_Spanje

Niet consistent
Ondanks overwinningen in die periode kon Red Bull een seizoen lang niet consistent vechten vanwege de slechte betrouwbaarheid, wat leidde tot het besluit om de banden met de Franse fabrikant te verbreken en met Honda als partner verder te gaan. Het partnerschap zou uiteindelijk zijn vruchten afwerpen, aangezien Red Bull Verstappen in 2021 naar een eerste coureurstitel stuurde voordat het van het toneel verdween in de huidige grondeffectregels.

“Je moet geduld hebben”
Terugkijkend op de moeilijke periode van Red Bull, zei Verstappen, die favoriet is om in 2023 voor de derde keer op rij de wereldtitel te veroveren, dat hij er nooit aan twijfelde dat het team zich een weg terug naar de top in de F1 zou kunnen banen. Gevraagd of hij twijfels had over het Red Bull-project, zei Verstappen, zoals geciteerd door Motorsport.com: “Geen twijfels, maar je moet geduld hebben. Ik denk dat ik in de loop der jaren veel geduld heb geleerd, maar ik heb altijd in het project geloofd vanwege hoe ik mensen zag werken en hoe gemotiveerd ze waren om er echt weer bovenop te komen. Je kunt het niet forceren en gewoon zeggen, weet je, we waren op een gegeven moment het derde beste team en zeggen dat we nu moeten winnen. Het is een proces en dan krijg je een paar mensen op misschien verschillende posities, dan krijg je een goede groep bij elkaar.”

Het klikte gewoon
Verstappen herinnerde zich hoe hij kon voelen dat Red Bull de goede kant opging toen het in 2019 de overstap maakte van Renault- naar Honda-motoren. "Op een gegeven moment klikte het gewoon van het ene naar het andere jaar, je maakte echt een sprong voorwaarts", voegde hij eraan toe. “Achteraf is het natuurlijk makkelijk om te zeggen: ‘Ja, ik zag het aankomen, bla, bla.’ Je weet het niet, maar ik vertrouwde wel op het proces waar we in zaten, want ik voelde wel dat we ergens naartoe gingen.” Verstappen vervolgde, geciteerd in een bericht van ReadMotorsport: “We hadden een paar jaar met motordeals die zorgden voor motoren die uit elkaar vielen. Toen was het gewoon een beetje worstelen. We hadden soms best een aardig pakket, maar misten dan wat topsnelheid. En dat maakte het allemaal erg moeilijk om echt het ware potentieel te laten zien. En toen Honda erbij kwam, was er weer wat werk aan de winkel. Maar na een jaar denk ik dat we al heel competitief waren en dat was gewoon geweldig om te zien.”

Honda_wereldkampioen_in_Japan
Max Verstappen: "En toen kwam Honda erbij, na een jaar denk ik dat we al heel competitief waren en dat was gewoon geweldig om te zien.”Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS