Karting • Rotax Euro

Martijn van Leeuwen laat de Nederlandse leeuw brullen: kampioen op de Grand Finals in Bahrein! "Voelt echt heel goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 december 2021 17:40

MANAMA – Martijn van Leeuwen zette afgelopen weekeinde de kroon op zijn seizoen door de Rotax Max Challenge Grand Finals in Bahrein te winnen. Tijdens het jaarlijkse topevenement, dat geldt als officieus WK voor Rotax Max-rijders, won de 23-jarige inwoner van Roosendaal op indrukwekkende wijze de prestigieuze titel in de DD2-klasse.

Martijn van Leeuwen Birel 2021 Rotax Max Challenge Grand Finals winner DD2

“Ik ben er heel blij mee. Ik heb lang genoeg moeten wachten op zo’n titel”, zei Martijn. Daarmee refereerde hij aan alle keren dat hij op een topevenement dichtbij was, maar uiteindelijk net niet de titel greep. “Het is nu mijn twaalfde seizoen dat ik internationaal race. Ik ben vaak dicht bij een eindoverwinning geweest, maar lukte het net niet. Nu gelukkig wel!”

Voor Van Leeuwen sprong direct het EK voor Junioren in 2013 in gedachten. Destijds besloeg die titelstrijd twee rondes en hij reed daar niet tegen de minsten. “Ik reed daar onder anderen tegen Lando Norris (tegenwoordig Formule 1-coureur bij het team van McLaren) en Daniel Ticktum (drievoudig racewinnaar in de Formule 2). We hadden na die twee raceweekends alle drie evenveel punten, maar zij hadden allebei een overwinning en ik niet en ben daardoor het kampioenschap misgelopen. Dat was wel zuur natuurlijk.”

De titel op de Grand Finals betekende genoegdoening voor verloren kampioenschappen als het EK van 2013. “Dat ik dat dit jaar wel heb gereden, komt door Ingo Schepers van Schepers Racing. Hij vroeg me of ik voor hem de Rotax Max Euro Trophy wilde rijden, en dat ging goed.”

Hij had in dat kampioenschap al een ticket voor deelname aan de Grand Finals kunnen winnen, maar liep het mis omdat hij destijds in overleg met zijn team besloot het FIA Wereldkampioenschap KZ te gaan rijden in het Zweedse Kristianstad in plaats van de Euro Trophy. Martijn: “Daarna besloten we mee te doen aan de Rotax Max Challenge Golden Trophy in Genk. De winnaar daar kreeg ook een ticket voor de Grand Finals. Ik werd tweede, maar omdat de winnaar al een ticket had, kreeg ik het.”

Zo kon het gebeuren dat Martijn alsnog naar de 'Grande Finale' in Bahrein mocht. Een baan die hij al redelijk goed kende, want hij had er al twee keer eerder geracet. De eerste keer was in 2012, destijds met de Academy Trophy. Hij werd toen knap derde. Daarna keerde hij in 2016 voor het WK terug op de baan in het Midden-Oosten als fabrieksrijder van kartmerk Birel. En dit jaar reed hij er dus voor de derde keer.

Drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen. Dat Martijn zo snel was in Bahrein, had hem niet verbaasd. “Ik ging er al met een goed gevoel heen. En ik wist dat de baan me heel goed ligt. Ik begon de eerste training meteen met een top drie-tijd. Daarna reed ik ook alle andere trainingen in de top drie. Dat gaf veel zelfvertrouwen en het motiveerde alleen maar meer.”

“Helaas was de kwalificatie wat minder met de negende tijd. De kart had te veel grip. Ik denk dat het samenhing met de nieuwe set banden. Maar ja, je moet gewoon doorgaan. Het is heus niet zo dat je weekend verpest is als je een mindere kwalificatie hebt gereden.”

Opgeven komt niet in het woordenboek voor van de getalenteerde karter. Martijn stelde daarna in de heats bovendien razendsnel orde op zaken. Hij werd daarin achtereenvolgens tweede, eerste en eerste. “Daardoor mocht ik vrijdag de prefinale op pole starten. Ik heb de race van ronde één tot en met de finish geleid. Dat gaf weer een boost in het vertrouwen. Voor het begin van de finale was ik een beetje zenuwachtig moet ik bekennen, want ik wilde het graag eindelijk een keer afmaken."

Martijn van Leeuwen kampioen DD2

En een overwinning betekende ook een beloning voor mijn ouders en familie die altijd achter me hebben gestaan, voor de sponsors die me op het laatste moment nog hebben willen steunen om naar dit WK te gaan. En niet in de laatste plaats voor Ingo die me dit jaar de kans heeft gegeven. Dat het is gelukt de Grand Finals te winnen, geeft een heel voldaan gevoel.”

Met zijn fantastische prestatie had hij bovendien een groot aandeel in de tweede plaats van Team The Netherlands in het landenklassement. Trots overheerste dan ook bij Martijn. “Ik kan nu zeggen dat ik Grand Finals-winnaar ben. Het is een megagroot evenement met bijna vierhonderd rijders uit ruim zeventig landen. Als je het dan kunt afmaken door het te winnen... Dat voelt echt heel goed!”

Martijn van Leeuwen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund: Volvo Bluekens, Neptunus, Quickstra BV, Fordgarage Leijnen, Maxim Schoenen, Tyrebusiness, Adapto IT, Lilytel, Van Leeuwen Container Service en Schepers Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS