Karting • Rotax Euro

Karttopper Martijn van Leeuwen verovert ticket voor de Rotax Max Grand Finals in Bahrein: "Leuk om mee te maken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 november 2021 19:01 • Print artikel

GENK – Normaal gesproken doet voormalig autocoureur en karter Martijn van Leeuwen begeleiding bij Schepers Racing, maar afgelopen weekeinde zat hij voor zijn team weer eens zelf in de kart. En met veel succes: Van Leeuwen werd in Genk tweede tijdens de Golden Trophy. Tijdens dit prestigieuze internationale evenement stond een ticket voor de Rotax Max Grand Finals op het spel. En omdat de winnaar al een ticket had, won de 23-jarige Sint Oedenrodenaar hem. Nu mag hij in december naar Bahrein om te strijden om de officieuze wereldtitel in de DD2-klasse.

Martijn van Leeuwen met Scheper Racing

Zijn deelname aan het prestigieuze evenement in het Midden-Oosten is een kers op de taart voor Martijn. Want een week geleden had hij überhaupt niet eens vermoed dat hij daar zou rijden. “Maar Ingo, de eigenaar van Schepers Racing, vroeg me of ik de Golden Trophy wilde rijden”, legde Martijn uit.

Natuurlijk vroeg Ingo Schepers Martijn niet zomaar. De Brabander is een razendsnelle coureur. In het verleden werd Martijn Nederlands kampioen, won hij de prestigieuze Duitse titel in de DJKM en DKM en reed hij jarenlang in de mondiale top van de kartsport, waar hij ook de Lonato Wintercup won. Bovendien liet Van Leeuwen, eerder dit seizoen, zien dat hij nog altijd een topper is.

Dat hij afgelopen weekeinde in Genk goed zou presteren, kwam dan ook niet helemaal onverwacht. “Zeker na die race in de Euro Trophy.” Toch ging het in eerste instantie helemaal niet zoals Martijn wilde. In de kwalificatie werd hij 26ste en daarmee voorlaatste. “Dan zakt de moed je wel een beetje in je schoenen natuurlijk”, bekende hij. “Op een droge baan hadden we de juiste snelheid, in de regen bleek het een stuk moeilijker. Gelukkig is het in de races droog gebleven.”

Martijn van Leeuwen

In de heats reed hij vervolgens van de 26ste naar de 17de plaats overall en dat betekende dat hij op in de prefinale op de 17de plaats moest starten. “Ik had een superstart. Na een rondje lag ik al achtste. Uiteindelijk ben ik als vierde geëindigd. Dat maakte voor mij de finale een stuk makkelijker. Vanaf de eerste ronde kon ik de rijder op kop Glenn Van Parijs volgen.”

Martijn leek een tijd even snel, ging Van Parijs zelfs nog voorbij. “Helaas had de kart te veel grip aan achterkant. Uiteindelijk is hij me daardoor terug voorbijgekomen en moest ik afhaken in de strijd. Hij was net wat sneller. Maar ik wist dat ik met de tweede plaats een ticket zou pakken. Ik moest dus vooral zorgen dat ik geen fouten maakte zodat ik als tweede over de streep kon komen.”

Martijn van Leeuwen met ouders en vriendin

Dat lukte hem, en dus rijdt hij van 11 tot en met 18 december op het kartcircuit van Bahrein de Grand Finals. Voor Martijn wordt het zijn eerste deelname aan het prestigieuze evenement. “Ik had tot nu nog nooit Rotax gereden. Leuk om dit een keer mee te gaan maken. Helemaal omdat het in Bahrein is.”

Hij kent de baan in Bahrein trouwens al wel. In 2012 reed hij er tijdens de Academy Trophy. Toendertijd eindigde hij namens Nederland als derde. “En met Birel 2016 heb ik er het WK OK gereden. Dus ik heb misschien een klein voordeel. Maar ik ga er zonder verwachtingen naartoe. Ik hoop gewoon dat het een mooi evenement gaat worden. En ik hoop dat het weer goed blijft, maar dat zal wel”, zei hij met een knipoog.

Martijn van Leeuwen bedankt zijn ouders en het hele team van Schepers Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS