Formule 1

Lewis Hamilton over racisme in zijn jeugd: "Mensen zeiden het N-woord en er werd gegooid met bananen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 25 januari 2023 18:38

Lewis Hamilton is statistisch gezien dé meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden, dat hij in de strijd is voor de Greatest Of All Time-titel mag ook geen geheim zijn. Met zevenwereldtitels en 103 Grand Prix-overwinningen doet Hamilton op sportief gebied niet onder voor Michael Schumacher of Juan-Manuel Fangio. Nu mag de Brit wel een rolmodel zijn voor de jeugd, maar toen Sir Lewis nog gewoon Lewis heette maakte hij hele nare dingen mee die hem hebben getraumatiseerd.

Lewis Hamilton

Na een succesvolle GP2-campagne en meerdere kampioenschappen in de karting promoveerde de Brit direct naar het topteam van McLaren, waar hij naast regerend tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso moest rijden. In 2008 pakte hij de titel en in 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 én 2020 deed hij dit kunstje nog eens dunnetjes over.

Deze successen kende een lange aanloop periode. Zijn familie zette alles op alles op project Lewis Hamilton te laten slagen. In zijn jongere jaren kreeg hij wel te maken met problematisch pestgedrag. In de podcast van Jay Shetty vertelde de eerste donkere Formule 1-coureur ooit er het volgende over: "School was misschien wel de meest traumatiserende en moeilijkste periode uit mijn leven. Ik werd al gepest toen ik zes jaar oud was. Ik was toen één van de drie kinderen van kleur op die school. Ik was het mikpunt van oudere en sterkere pestkoppen."

De Britse Mercedes-coureur vertelt dat hij niet alleen als laatste werd gekozen bij gym, maar dat er nog veel heftigere dingen gebeurde in zijn jeugd: "Er werden dingen naar me gegooid, bananen bijvoorbeeld. Mensen zeiden ook het N-woord en ik werd een halfbloed genoemd. Ik wist niet echt waar ik bijpaste. Dat was voor mij heel erg moeilijk."

Ook in de Formule 1 maakte hij het nodige mee, tijdens de Spaanse Grand Prix in 2007 zaten er zwart geschminkte mensen op de tribunes met shirts aan met daarop ‘Hamilton’s Family’. Met zeven wereldtitel heeft hij deze mensen aardig de mond weten te snoeren! 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS