Formule 1

Lewis Hamilton roept op tot 'Artificial Intelligence'-ingrijpen na 'vreemd' Max Verstappen-gesprek

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 september 2023 07:01

SUZUKA - Lewis Hamilton heeft de Formule 1 opgeroepen om Artificial Intelligence (AI) te gebruiken in plaats van stewards, nadat het team van de FIA had toegegeven dat ze het mis hadden tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Singapore.

#formule1Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix F1


Die zaterdag werd Max Verstappen niet één, maar drie keer onderzocht door de stewards voor zijn capriolen tijdens de kwalificatie. Niet alleen omdat hij het veld ophield bij het verlaten van de pitstraat, waarbij hij lange tijd pauzeerde voor het groene licht, maar ook voor twee gevallen van ‘belemmering’.

Hamilton was niet onder de indruk van de opheldering van de FIA. "Die regel is al tijden hetzelfde. We moeten gaan kijken naar AI voor dit soort dingen, zodat we goede beslissingen krijgen", zei hij tegen Motorsport.com. Op de vraag of hij permanente stewards in de F1 zou willen zien, antwoordde de Mercedes-coureur: "Ik zou graag willen zien of AI dit werk beter kan doen of niet."

Zowel George Russell als Carlos Sainz wilden de FIA-stewards niet beschuldigen van vriendjespolitiek, maar vonden het 'vreemd' dat uitgerekend Verstappen ontsnapte met een tik op de vingers. "We zoeken altijd naar consistentie”, zei Russell. “We beseffen dat het niet makkelijk is, maar vorige week was het wel erg duidelijk wat er mis was, dus het was vreemd waarom het niet gebeurde."

Sainz: "Het is gewoon jammer dat de man die domineert en vrijwel elke race wint, de enige is die ermee wegkomt, terwijl alle anderen dit jaar straffen hebben gehad. En als ik iedereen zeg, iedereen heeft wel straffen gehad. Het is vreemd. Hopelijk leren ze ervan."

In plaats van een gridstraf van drie plaatsen, wat bijna iedereen in de paddock verwachtte, gaven de stewards Max een berisping omdat ze het feit dat Red Bull hem niet had ingelicht dat Tsunoda naderde als verzachtende omstandigheid aanvoerden.

Sindsdien hebben de stewards echter toegegeven dat die beslissing verkeerd was. De steward van de GP van Singapore en Japan, Matteo Perini, voegde zich in Suzuka bij de teambazenvergadering en vertelde hen naar verluidt dat de beslissing om Verstappen een berisping te geven een gridstraf had moeten zijn.

Hij benadrukte ook dat het incident met Verstappen in Singapore niet als precedent kon worden gebruikt, omdat ze erkenden dat het een fout was, en dat in de toekomst de straf een gridstraf zal zijn.

De concurrentie bijt zich dit jaar stuk op de oppermachtige Max Verstappen en probeert alles om tweevoudig wereldkampioen F1 aan het wankelen te krijgen. Tevergeefs!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS