Autosport Internationaal Toerwagens • WRC

Leerzame dag voor Ipatec Racing in de kletsnatte bossen van Wales

Uitgegeven door Edwin Nieuwenhuis • 24 oktober 2009 19:51 • Print artikel

Dag 2 van de WRC Rally Great Britain is voor de rijders van Ipatec Racing in hun Ford Focus WRC 06 een zware dag geweest maar zijn de 6 proeven opnieuw ongeschonden doorgekomen. 138 Loodzware kilometers kregen de overgebleven 58 deelnemers voor hun kiezen waaronder de beroemde proef Rhondda.

Het was voor de deelnemers vandaag een bijzonder pittige dag waarbij het verwachte slechte weer een grote invloed heeft gehad in het verloop van de wedstrijd. Maar liefst 10 deelnemers kwamen er op de proeven van vandaag in de problemen en moesten het strijd toneel vroegtijdig verlaten. Voor René en Dennis Kuipers was het ook een moeilijke dag maar door zorgvuldig met de omstandigheden en het materiaal om te gaan zijn zij in Cardiff weer aan de finish gekomen en gestegen in het klassement.

Rene Kuipers

Voor Dennis Kuipers en Kees Hagman, rijdend met startnummer 66 op een 19e plaats, was het een hele leerzame dag. “Het rijden in deze omstandigheden was erg moeilijk en viel me erg tegen maar desondanks was het opnieuw een mooie dag met schitterende proeven” aldus Dennis Kuipers. De ochtend begon gelijk heel zwaar met de langste proef van deze rally, Rhondda, van bijna 37 km. Zware regenval gecombineerd met mist zorgde voor zeer slecht zicht zodat het voor de jonge rijder uit Borne moeilijk was om de bospaden te kunnen zien, vooral bij het uitkomen van de bossen.  “Ik heb het opnieuw rustig aangedaan want langs elke proef zagen we wel deelnemers naast de weg liggen.”
René Kuipers heeft al twee maal eerder deze rally gereden en is bekend met de verschrikkelijke weersomstandigheden die de Rally GB tot de zwaarste rally van het seizoen maakt. “De eerste proef vanochtend was een waar slagveld. Stortregens maakte de lange proef spekglad en je zag niet waar je reed.” Tijdens de derde proef van de ochtend, Halfway van 18,3 km, begaven de ruitenwissers het waardoor de Twentse zakenman in de stromende regen nauwelijks zicht had en volledig moest vertrouwen op de notes van navigator Erwin Mombaerts om op de proef te blijven. “Ondanks het slechte weer is het een mooie rally waarin ik veel bijleer. Onderweg hebben we heel veel regen gehad en zelfs een beetje sneeuw maar ik vind het nog steeds leuk.”

Morgen is het alweer de laatste dag van de rally en komt het WRC seizoen 2009 tot een ontknoping in de spannende strijd voor het kampioenschap tussen Loeb en Hirvonen. Er staan morgen nog 4 proeven op het programma met een totale lengte van 80 km voor vader en zoon Kuipers waarbij ze tussendoor geen service zullen krijgen van de monteurs. “Morgen moeten we voorzichtig rijden. Het is een lange rit zonder service en ik heb de afspraak met mijn vader dat we samen over het podium rijden in Cardiff” verteld Dennis Kuipers terug in de service.
 
Tussenstand na tweede dag.
1 Loeb (Citroën)
2 Hirvonen (Ford) op 30,2 seconden
3 Sordo (Citroën) op 1:20,1”

19 Dennis Kuipers (Ford) op 23:09,3”
23 René Kuipers (Ford) op 32:12,4”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS