Formule 1

Lance Stroll schrok van eigen revalidatie: "Hé, tegen de tijd dat ik daar aankom kan ik misschien wel rijden"

Uitgegeven door Frank Korsel • 8 maart 2023 11:00

Lance Stroll lapte na zijn fietsongeluk alle natuurlijke wetten aan zijn laars. Tegen alle verwachtingen in stapte hij twaalf dagen na zijn ongeluk alweer in een Formule 1-bolide. Het was niet alleen fysiek zwaar, mentaal voelde het alsof zijn hele wereld instortte.

Lance Stroll

Op 18 februari viel Stroll tijdens een trainingsrit in Spanje van zijn fiets af. Twee dagen na de crash bevestigde Aston Martin dat de Canadees de pre-season test vanaf de zijlijn moest bekijken. De Aston Martin-coureur had een breuk in zijn linker- en rechterpols, een breukje in zijn linker hand en een breuk in zijn rechter grote teen.

Na zijn ongeluk vloog Stroll snel naar Barcelona en vroeg daar hun aan MotoGP-chirurg Xavier Mir. Het leek uitgesloten dat Stroll aan de openings Grand Prix van 2023 zou deelnemen. In de F1 Nation-podcast vertelt de 24-jarige coureur het volledige verhaal: "Ik viel van mijn fiets en ging heel hard naar beneden. Ik wist meteen dat beide polsen gekneusd waren. Ik merkte mijn teen pas aan het einde van de dag op, omdat ik zo gefocust was op mijn polsen.”

"Mijn hele wereld stortte gewoon voor me in, omdat ik al dacht dat ik waarschijnlijk een paar races ga missen. Al die gedachten gaan door je hoofd en als een vreselijke timing, vier dagen voor de test."

Mir voerde een operatie uit op Stroll en er werden plaatjes en schroeven geplaatst om het herstel te bevorderen. De Spaanse arts stelde dat het twee tot vier weken zou duren voordat Stroll zijn linkerpols weer normaal zou kunnen gebruiken. Desondanks gaf Mir de Canadees een sprankje hoop: “Je kunt misschien rijden en dan heeft de teen gewoon tijd nodig.”

Lance Stroll

Na de operatie was Stroll tien uur per dag aan het oefenen met zijn osteopaat Henry: "Ik had niet gedacht dat ik snel in de auto zou kunnen zitten", zei hij. "Ik kon me niet bewegen. Ik was nog lang niet fit om te rijden.”

Op de dinsdag voor de Grand Prix begon er wat beweging in de pols van Stroll te komen. Woensdag nam de Canadees plaats in de simulator, maar dat ging niet zonder slag op stoot: “Het deed ontzettend pijn, maar ik had zoiets van: 'Hé, tegen de tijd dat ik daar aankom op vrijdag voor VT1 kan ik misschien wel rijden.”

En de rest is geschiedenis. Stroll stapte in en reed een geweldige race voor iemand die nog geen twee weken daarvoor zijn polsen had gebroken. Hij eindigde op de zesde positie en maakt zich nu op voor de volgende Grand Prix in Saudi-Arabië.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS