Karting • Karting Diversen

Koen de Rooy na twee maanden geen races ongenadig snel: drie overwinningen bij debuut bij X30 Junioren!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juni 2020 14:50 • Print artikel

STRIJEN – Dat is nog eens je stempel drukken op een nieuw hoofdstuk in je kartloopbaan: Koen de Rooy debuteerde zondag in de IAME X30 Junioren-klasse en won prompt alle drie de races! De 11-jarige coureur uit Bleiswijk was na afloop nog steeds een beetje beduusd onder zijn topprestatie, maar ook trots. Op het circuit van Strijen bewees hij overtuigend dat een pauze van ruim twee maanden door corona geen vat op hem heeft gehad.

Koen de Rooy wint bij debuut in IAME X30 Junioren

“Dit had ik echt niet verwacht!”, zei een gelukkige Koen enthousiast. “Na race 1 kon ik haast niet geloven dat ik eerste was geworden. Wel had ik hier al veel getraind. Ik kon bijna blind over de baan rijden.”

Het was niettemin wel even wennen dat hij weer een wedstrijd mocht rijden, zei Koen. Maar wat was hij er blij mee! “Ik had veel zin om weer te gaan rijden. En kijken hoe we ervoor stonden”, zei hij. “Iedereen begon weer op nul. Echt leuk dat ik weer kon racen.”

Ondanks de coronacrisis heeft de beloftevolle rijder van topteam WJS Racing de afgelopen twee maanden toch kunnen rijden. “We hebben thuis een crossmotor. Daarmee kon ik over het terrein crossen. Maar natuurlijk heb ik het karten wel gemist.”

De afgelopen drie weken kon hij gelukkig al wel trainen op het circuit van Strijen. Dat heeft hij dan ook volop gedaan. En met fanatisme. “We hebben met het hele team geprobeerd er het beste uit te halen. We reden steeds achter de snelste van het team aan, zo leerden we heel veel.”

En toen was daar dus de eerste race sinds de coronacrisis. Omdat die al in maart uitbrak en daardoor alle wedstrijden werden afgelast, was het voor Koen zijn eerste wedstrijd van het jaar. Hij debuteerde zondag in de Junioren-klasse omdat hij in de loop van vorig seizoen te lang was geworden voor de Mini Junioren- en de Mini Parilla-klasse.

Koen: “Ik was wel een beetje gespannen. Ik was ook benieuwd hoe anderen zouden rijden. Ik verwachtte dat er bij de Junioren nog net wat slimmer zou worden geracet dan bij de Mini Junioren waarin ik vorig jaar reed. Dat klopte ook. Er waren haast geen crashes.”

“In het begin ging het nog niet zo hard, we reden allemaal rondentijden van 30.4, 30.3. Tijdens de wedstrijd reed ik 29.8, dat was de snelste ronde van allemaal.” Dat hij snel was, had hij al in de kwalificatie laten zien. Daarin reed hij de derde tijd. Hij was dus klaar voor een klinkend wedstrijddebuut bij de Junioren.

“In de wedstrijd verbeterde ik me heel snel. In de eerste ronde van race 1 haalde ik de nummer twee in de eerste bocht in. In de vijfde ronde haalde ik ook nummer één in. Race twee was wat moeilijker. Iedereen reed dicht bij elkaar, dus dat was spannend", blikte Koen terug op zijn sterke optreden. "En in race drie reed ik weg. In het begin werd het me op koude banden even moeilijk gemaakt, daarna sloeg ik een gaatje en was ik ze kwijt.”

Koen de Rooy met vader en monteur podium in IAME X30 Junioren

Wanneer de volgende race is, is vanwege corona nog onduidelijk. Koen kon alleen maar hopen: “Dat we nog wat NK- en GK4-wedstrijden mogen rijden. Maar ik blijf sowieso trainen. Ik moet fit zijn op het moment dat er weer een wedstrijd is!”

Koen bedankt zijn vader, moeder, teambaas Willem-Jan Schoots (WJS Racing) en zijn teamgenoten Isabella en Ricardo Baas, Senna van Soelen, Sam van Voskuilen, Luuk Taal en Jayden Post.

Koen de Rooy wordt in zijn raceactiviteiten gesponsord door De Rooy Autoschade en Bica Bedrijfskleding.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS