Formule 1

Klimaatactivisten die Britse Grand Prix verstoorde voorgekomen bij Britse rechtbank

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 januari 2023 15:57

De Britse Grand Prix verliep afgelopen seizoen niet zonder slag of stoot. Bij de start ging het al direct goed mis. De Chinese Alfa Romeo-coureur Guanyu Zhou crashte zeer hard en kwam zelfs in de hekken terecht. Verder op het circuit waren het klimaatactivisten die roet in het eten gooide. De activisten bestormden de baan en probeerde de auto’s te blokkeren. Vijf activisten verschenen voor de rechter.

Britse GP

Door de crash van Zhou werd al vrij snel de rode vlag gezwaaid, voor de activisten was dit een geluk bij een ongeluk, want door een Formule 1-bolide aangereden worden is niet aan te raden. De activisten hadden zich vastgelijmd op het rechte stuk en werden met harde hand van het circuit verwijderd.

Eerder deze week verschenen de vijf klimaatdrammers voor de rechtbank. Volgens Sky Sports was het betoog van de aanklager niet mals: "De aanklager vindt dat de gedaagden door de orde te verstoren een strafbaar feit hebben gepleegd. Er is geen twijfel dat de gedaagden zich op het circuit begaven zonder enige vorm van toestemming. Het lijdt ook geen twijfel dat ze gingen zitten vlak voor de aanstormende Formule 1-wagens."

Experts vonden dat de vijf activisten niet alleen zichzelf, maar ook de coureurs, de marshals en de toeschouwers in gevaar brachten. Daar was de aanklager het mee eens: "We zijn van mening dat er onmiddellijk sprake was van acuut gevaar voor zwaar letsel. Het is duidelijk dat ze aangereden hadden kunnen worden door de snelle auto's met alle gevolgen van dien. Wat ons betreft brachten ze de coureurs en de marshalls in gevaar."

Onlangs was ook Ferrari aan de beurt:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS