Formule 1

Keert de Grand Prix van Zuid-Afrika op het circuit van Kyalami terug op de F1-kalender?

Uitgegeven door Peter Vader • 31 januari 2023 08:10

E�n van de grote vragen in de Formule 1 van de afgelopen jaren was of de Grand Prix van Zuid-Afrika eindelijk weer op het programma zal staan. De poging om de race weer op de kalender te krijgen, werd intensief ondersteund door zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. De Britse coureur heeft nu onthuld dat hij een serieuze discussie en lobby heeft gestart om de F1-race terug naar het land te krijgen. Naar verluidt zijn er gesprekken gaande om Zuid-Afrika weer met een Grand Prix op de Formule 1-kalender te laten terugkeren, maar dat zal op zijn vroegst pas in 2024 zijn.

Kyalami_Circuit_South_Africa

Uitstekende reputatie
Veel van de nieuwe fans die vanwege het succes van 'Drive to Survive' de Formule 1 zijn gaan volgen, zijn zich waarschijnlijk niet bewust van de reputatie van de Zuid-Afrikaanse Grand Prix. Die werd verreden tussen 1934 en 1966, waarbij de F1 de race oppakte in het seizoen 1960. De race kwam twee jaar later op de kalender van het F1-wereldkampioenschap en werd al snel een van de meest populaire races op het programma. De eerste races werden gehouden op het Prince George Circuit, waarbij Graham Hill de overwinning claimde in de allereerste race voor het wereldkampioenschap in 1962. Ondertussen was hetzelfde circuit opnieuw het toneel van de race in 1963, 1965 en 1966, voordat het werd verplaatst naar de Kyalami-circuit in 1967. Het circuit van Kyalami bleef een historisch thuis voor de race van 1968, waarin Jim Clark het langdurige record van raceoverwinningen van Juan Manuel Fangio zou verbreken. Het zou echter ook zijn laatste F1-overwinning zijn, aangezien hij later in het seizoen om het leven kwam tijdens een race op Hockenheim. De vroege jaren 80 stonden in het teken van de dominantie van het Renault-team, met een Alain Prost die de overwinning claimde in de 1982-editie. Vanaf de Grand Prix van 1985 begon het snel minder te worden.

1985: Senna-Prost-Schumacher
Tegen de tijd dat de Zuid-Afrikaanse Grand Prix van 1985 plaatsvond, waren er een aantal landen die sportevenementen in het land boycotten vanwege de noodtoestand die door de regering was afgekondigd. Dit was te danken aan de golf van geweld na de rassenscheiding die bekend staat als apartheid. De Grand Prix ging echter door, ondanks het feit dat veel landen hun coureurs verbood om deel te nemen. Onder hen was Prost, die in Zuid-Afrika racete nadat hij het F1-kampioenschap had gewonnen vanwege het feit dat hij uitkwam voor een Brits team. De race werd gewonnen door Nigel Mansell, maar al snel na de race maakte de FIA bekend dat de Grand Prix vanwege apartheid niet zou terugkeren op de kalender.

1993 de laatste keer
Na het einde van de apartheid in 1991 kondigde de F1 formeel zijn terugkeer naar het land aan vanaf het seizoen 1992. Beide races in 1992 en 1993 werden verreden op het circuit van Kyalami. De eerste race bij zijn terugkeer werd gewonnen door Nigel Mansell. Het jaar daarop was er echter een spannende strijd om de overwinning tussen Ayrton Senna, Michael Schumacher en Alain Prost, waarbij de laatste uiteindelijk de overwinning pakte. Maar de 1993-editie van de race zou de laatste keer zijn dat deze werd gehouden, aangezien de baan werd verkocht aan de South African Automobile Association. Zij vonden het organiseren van de Grand Prix toen te duur, waardoor deze niet meer zou terugkeren. Helaas blijft de race van 1993 de laatste Grand Prix van Zuid-Afrika en het is ook de laatste race die op het Afrikaanse continent heeft plaatsgevonden.

Potentieel rendement
Met nieuwe toevoegingen aan de Formule 1-kalender, hebben fans al gespeculeerd dat de Zuid-Afrikaanse Grand Prix de volgende race zou kunnen zijn die we terugzien. Het is extreem lang geleden dat de race eerder werd gehouden, maar de Zuid-Afrikanen meldden in 2018 dat er een mogelijkheid is dat de race zou kunnen terugkeren. Dezelfde problemen waardoor de race van de kalender werd geschrapt, blijven echter nog steeds bestaan, aldus een bericht van GrandPrix247. Er zijn zorgen over de kosten van het evenement. Bovendien geloven de organisatoren niet dat ze momenteel beschikken over een baan die voldoet aan de FIA-eisen voor een Formule 1-circuit. Maar een mogelijke terugkeer van de Zuid-Afrikaanse Grand Prix zou dichterbij kunnen komen, aangezien ernaar verluidt gesprekken gaande zijn tussen de FIA en de organisatoren. Dat zou kunnen betekenen dat de race op tijd terugkeert voor het seizoen 2024. Maar het kan ook een negatief effect hebben, want criticasters beweren dat een terugkeer wel eens ten koste kan gaan van de Belgische Grand Prix. Dan wordt het een beetje stuivertje wisselen tussen oude, legendarische Grands Prix en daar zit niemand op te wachten. De toekomst zal het leren�

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS