Autosport Internationiaal Singleseaters • Eurocup Formule Renault 2.0

Kas Haverkort naar beste klassering in debuutseizoen FREC: "Laten zien dat we in de top vijf thuishoren"

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 4 november 2021 21:49

Kas Haverkort heeft op het circuit van Monza met een vierde plaats in de afsluitende race van het Formula Regional European Championship by Alpine zijn beste klassering van het seizoen behaald. Na een ijzersterke kwalificatie mocht het 17-jarige TeamNL-talent vanaf een achtste plaats aan de onder uiterst listige omstandigheden verreden wedstrijd beginnen. Haverkort liet daarbij opnieuw zijn strijdlust en wagenbeheersing zien door op te klimmen naar de vierde positie. Een dag eerder had de voor MP Motorsport uitkomende Nederlander vanaf startplek twintig na een fraaie inhaalrace al beslag gelegd op een elfde positie. KNAF Academy-pupil Dilano van ’t Hoff eindigde de eerste wedstrijd op plek 24 en wist in race twee een flink aantal posities goed te maken om uiteindelijk als vijftiende de finish te passeren.

Kas Haverkort met vierde plaats op Monza naar beste klassering in debuutseizoen FREC

Het historische circuit van Monza was dit weekend het decor van de tiende en afsluitende ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine. Op de ultrasnelle baan wilde het 17-jarige TeamNL-talent Kas Haverkort zijn goede score van de vorige ronde in Mugello een passend vervolg geven en het seizoen goed afsluiten. Net als bij de afgelopen twee ronden van het kampioenschap kwam bij MP Motorsport ook de 17-jarige KNAF Academy-pupil Dilano van ’t Hoff weer in actie.

De kwalificatie voor race één leverde voor Haverkort echter, ondanks de goede klasseringen in de vrije trainingen, met een twintigste positie niet het gewenste resultaat op. Hoe extreem competitief het 35 auto’s tellende veld van het Formula Regional European Championship by Alpine is, mag wel blijken uit het feit dat het gat naar de poleposition slechts 0,6 seconden bedroeg en de eerste 24 rijders zich binnen één seconde kwalificeerden. “Op Monza moet je om een echt snelle tijd te rijden een goede slipstream hebben. Die had ik helaas niet en dat scheelt gewoon een halve seconde”, aldus Haverkort over de kwalificatie. Wetende dat de snelheid er wel was, liet het TeamNL-talent zich niet uit het veld slaan en begon meteen na de start van de race aan een mooie opmars. Met fraaie acties wist Haverkort diverse rijders te passeren, reed gaatjes dicht en wist zo in een spannende wedstrijd op te klimmen naar de elfde positie. “De racesnelheid was absoluut goed waardoor ik aardig wat plekken kon winnen”, blikte een tevreden Haverkort terug.

De kwalificatie voor race twee werd op een langzaam opdrogende baan verreden. Haverkort was daarbij steeds voor in het veld te vinden, zette in zijn laatste ronde de derde tijd op de klokken, maar had de pech dat een aantal rijders nog net een ronde extra kon doen waardoor hij terugzakte naar de achtste startpositie voor race twee. Bij de start van de race was het weliswaar droog en stond iedereen op slicks, maar buiten de droge racelijn waren nog natte plekken waardoor de omstandigheden uiterst verraderlijk waren. Haverkort voelde zich echter als een vis in het water want de Nederlander was in allerlei gevechten verwikkeld en wist in de door diverse safetycarperioden en zelfs een rode vlag onderbroken race op te klimmen naar de vierde positie. Daarmee had Haverkort het beste voor het laatst bewaard want in de afsluitende race van het seizoen betekende dit zijn hoogste klassering in zijn debuutseizoen in het Formula Regional European Championship by Alpine. “Het was een vreemde race met veel onderbrekingen en aan het eind had ik een beetje geluk dat er twee voor me wegvielen. Maar ook nu was de snelheid goed. Ik ben dan ook blij dat ik het seizoen zo heb kunnen afsluiten en heb kunnen laten zien dat we op een positie rond de top vijf thuishoren”, aldus een tevreden Haverkort over de laatste ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine.

Van ’t Hoff klokte in de eerste kwalificatie een keurige 19de tijd, maar zag in de eerste race een aantal posities verloren gaan toen de MP Motorsport-piloot bij een van de chicanes zijn auto rechtdoor moest sturen. Van ’t Hoff passeerde daardoor als 24ste de finish. In de tweede wedstrijd moest de KNAF Academy-pupil vanaf een 20ste plaats beginnen. Van ’t Hoff reed onder de listige omstandigheden een keurige inhaalrace, profiteerde van fouten van andere rijders en wist zo op te klimmen naar de 15de positie aan de finish.

Kas Haverkort met vierde plaats op Monza naar beste klassering in debuutseizoen FREC


Kas Haverkort met vierde plaats op Monza naar beste klassering in debuutseizoen FREC

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS