Autosport Internationiaal Singleseaters • Eurocup Formule Renault 2.0

Kas Haverkort laat kwaliteiten als regenrijder zien op Spa-Francorchamps, maar krijgt geen beloning

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 29 juli 2021 11:34

TeamNL-talent Kas Haverkort heeft op het circuit van Spa-Francorchamps tijdens de zesde ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine geen kampioenschapspunten aan zijn totaal kunnen toevoegen. In de eerste, in de stromende regen en daarmee onder extreem lastige omstandigheden verreden race, liet de 17-jarige MP Motorsport-piloot zijn talent weer overtuigend zien, maar kreeg met een veertiende plaats niet de beloning waar hij gezien zijn snelheid recht op had. In de tweede, op een droog Spa-Francorchamps verreden race, startte Haverkort na een sterke kwalificatie vanaf plek zes. In de race was het TeamNL-talent voortdurend in allerlei gevechten verwikkeld, maar kon tegen het eind zijn top tien klassering niet vasthouden en viel na een aanvaring met een concurrent zelfs terug naar plek achttien.

Twee races volop strijd brengen Kas Haverkort op Spa-Francorchamps geen punten

Na een onderbreking van iets meer dan een maand trapte de tweede seizoenshelft van het Formula Regional European Championship by Alpine af met ronde zes op Spa-Francorchamps. Het snelle en uitdagende Ardennen-circuit leek voor Kas Haverkort de uitgelezen kans om zijn beste seizoensprestatie van net voor de zomerbreak, toen het 17-jarige TeamNL-talent op Circuit Zandvoort een zesde plaats scoorde, een nog beter vervolg te geven.

Twee races volop strijd brengen Kas Haverkort op Spa-Francorchamps geen punten

Spa-Francorchamps staat bekend om zijn onvoorspelbare weersomstandigheden en dat was dit weekend niet anders. De eerste kwalificatie, die de startvolgorde voor de tweede wedstijd moest bepalen, werd nog voordat iemand een tijd op de klokken had kunnen zetten met code rood afgebroken. Vervolgens begon het te regenen en moesten de 33 rijders in tien minuten op een steeds natter wordende baan een snelle tijd op de klokken zien te krijgen. Haverkort toonde opnieuw zijn talent en aanpassingsvermogen door een meer dan uitstekende zesde tijd neer te zetten. Dat was niet alleen het beste kwalificatieresultaat van de MP Motorsport-rijder van dit seizoen, daarmee was Haverkort tweede rookie in het veld en hoogst geklasseerde rijder van zijn team. De tweede, op een droge baan verreden kwalificatie, die de startopstelling voor race één moest bepalen, verliep voor Haverkort een stuk minder gunstig. Het lukte niet om de juiste combinatie te vinden van een slipstream op de lange rechte stukken en een vrije ronde waardoor Haverkort bleef steken op een 21ste positie.

Bij de start van de eerste race deed het onvoorspelbare Ardennen-weer zijn reputatie opnieuw eer aan. Met de auto’s al op de startgrid begon het te regenen waardoor nagenoeg het hele veld al voor de start overschakelde op regenbanden. Met een uitstekende start en door de juiste lijnen buitenom te kiezen had de als 21ste vertrokken Haverkort na een paar bochten al de 15de positie te pakken. Het TeamNL-talent zette zijn opmars meteen voort en lag 13de toen hij op een van de snelste stukken van het circuit een volledige 360 graden pirouette maakte, om zonder iets geraakt te hebben zijn weg op plek 18 te vervolgen. Direct daarna kwam de safetycar in de baan. Toen het veld met nog slechts zeven minuten te rijden weer werd losgelaten, waren de omstandigheden met zware regenval en veel spray wel heel extreem. In de resterende vier ronden liet Haverkort echter opnieuw zijn kwaliteiten als regenrijder zien door met fraaie acties diverse rijders buitenom in te halen en zo op te rukken naar plek 14. Daarmee viel de Nederlander buiten de punten en kreeg hij bepaald geen loon naar werken en getoonde stuurmanskunsten.

Twee races volop strijd brengen Kas Haverkort op Spa-Francorchamps geen punten

In de tweede wedstrijd waren de omstandigheden geheel anders. Op een droog en zelfs zonnig Spa-Francorchamps mocht Haverkort vanaf zijn in de eerste kwalificatie verdiende zesde positie beginnen. Bij de start wist de MP Motorsport-piloot zijn plek te behouden, maar kwam daarna al snel onder druk te staan. Na vele gevechten waarin Haverkort zijn positie fel verdedigde, lag de Nederlander beurtelings op de plaatsen zeven en acht. In de laatste paar ronden kreeg Haverkort het echter steeds moeilijker en viel terug naar plek elf. Bij een poging om zijn positie in de laatste ronde te verdedigen raakte het voorwiel van de Nederlander het achterwiel van een tegenstander waardoor hij verder terugviel en als achttiende de finish passeerde. Daarmee eindigde Haverkort ook in race twee buiten de punten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS