Karting • Rotax Euro

Karttopper Jayden Thien bewijst opnieuw zijn klasse: vicekampioen op de Rotax Max Grand Finals in Bahrein!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 december 2021 17:35

MANAMA – Jayden Thien is afgelopen weekeinde in Bahrein erg knap vice-kampioen geworden in de Junioren-klasse tijdens de Rotax Max Challenge Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Een prestatie van formaat natuurlijk. Zeker omdat het voor de dertienjarige karttopper uit Maasbracht pas zijn tweede raceweekeinde in een Rotax Max-kart was dit jaar.

Podium Jayden Thien op P2 Rotax Max Junior

“Ik ben natuurlijk hartstikke blij met de tweede plek”, was de logische reactie van Jayden na afloop. “Al helemaal op zo’n groot evenement. Alleen jammer dat ik niet gewonnen heb, want ik ga altijd voor de eerste plek.”

Aan de Rotax Max Challenge Grand Finals doen elk jaar ruim driehonderd rijders mee uit meer dan zeventig landen die uitkomen in zes klassen. Dat zorgt ervoor dat het niveau elk jaar hoog is. Met name in de finale moest de getalenteerde Limburger hard strijden voor zijn plek op de baan. “De motor was niet heel goed”, verklaarde Jayden.

Daar kon de coureur van topteam SP Motorsport weinig aan doen, want tijdens de Grand Finals rijden de coureurs niet met hun eigen materiaal. Zij krijgen een chassis en een motor op basis van loting. “Je krijgt nog drie tandwielen. Daarmee kun je nog wat heel kleine aanpassingen doen aan de motor, maar daar bleef het bij. Uiteindelijk hebben we nog wel wat snelheid gevonden voor de finale. Ook met de kart. Dat merkte ik wel. Ik voelde meteen dat het wat sneller was.”

De hele race zat Jayden – die op de derde plek was gestart – de uiteindelijke winnaar Tomass Stolcermanis op de hielen. In de laatste ronde moest de sterk rijdende Limburger nog even zijn plek verdedigen waardoor hij op negen tienden achter de winnaar als tweede over de finish kwam. “De snelheid in de finale was op zich niet verkeerd. De nummer één was de hele week erg snel. Maar ik heb de Europees kampioen achter me gehouden. Ik rijd één wedstrijd mee en ik sta er gelijk voor. Dat is wel gaaf.”

Want Jayden kwam dit jaar niet uit in Rotax-kampioenschappen maar in de nog aansprekender OK Junior-klasse. Aan het eind van het seizoen deed hij in Genk wel mee aan de Rotax Max Challenge Golden Trophy. Daar werd hij mooi tweede en met dat resultaat stelde hij prompt deelname aan de Grand Finals veilig. Hij was nota bene pas zijn eerste race van het seizoen in een Rotax-kart.

Een maand later werd hij in Bahrein dus vicewereldkampioen. Jayden: “Ik kan heel tevreden zijn met wat ik in Bahrein gedaan heb. Ik kon meteen vooraan meedoen.” Het was voor Jayden overigens niet de eerste keer dat hij aan de Grand Finals meedeed. Twee jaar geleden was hij er ook al bij. Dat seizoen reed hij wel het hele seizoen in Rotax-kampioenschappen en deed hij in het Italiaanse Sarno mee in de Minimax-klasse. “Ik werd toen in de finale van de baan gereden terwijl ik de hele tijd op kop lag. Dat ik nu dan tweede ben geworden, voelt een beetje als genoegdoening voor destijds.”

De week in Bahrein begon voor Jayden en zijn crew wat moeizaam. Tijdens de trainingen op maandag en dinsdag hadden ze wat moeite om een goede set-up te vinden. Maar ze bleven gedreven en stonden er toen het moest! “Maar tijdens de kwalificatie op woensdag stonden we er voorin bij. Ik was vierde in mijn groep. Daardoor moest ik elke heat als vierde starten.”

Jayden Thien tweede in het treintje

Jayden werd daarin twee keer tweede en een keer vierde. “In de prefinale moest ik daarna starten vanaf de tweede plek. En ik moest in de top acht finishen om de finale op P3 te kunnen starten.” Dat lukte, al ging de prefinale ‘niet supergoed’, zei de Nederlandse karttopper, die desondanks knap derde werd. “Mijn monteur Ramon heeft daarna voor de finale de set-up van de kart veranderd. De finale pakte goed uit, bij de start ging ik gelijk van drie naar twee en heb daarna de hele tijd op twee gereden. Het was niet echt een spannende race, maar ik heb nul fouten gemaakt. Dat heeft me aan die tweede plek geholpen. Het was wel een moeilijke baan. Als je een foutje maakte, kostte dat meteen veel tijd.”

Hoe dan ook, de tweede plek was een resultaat om trots op te zijn. Jayden was bovendien blij dat hij opnieuw kon meedoen. “Ik vind de Grand Finals altijd een heel leuke ervaring. Niet alleen het rijden, maar alles wat eromheen gebeurt. Je staat met alle rijders in een heel grote tent, en ik was nog nooit in Bahrein geweest. Het was er elke dag tussen de 25 en de 28 graden. Ik ben een heel leuke ervaring rijker. Helaas hebben we geen tijd gehad om wat van Bahrein te zijn. Ik ben elke dag op de baan geweest.”

Jayden bedankt zijn monteur Ramon Rietveld, teambaas Stan Pex, en zijn moeder, opa en oma dat ze hem het hele seizoen overal mee hebben geholpen.

Jayden Thien wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Jayden Thien Karting
Das Aluminium
Paula Cox “Mooi Wonen”
RR Racing
Loyaal Zorg Limburg
Lambeets bouwontwikkeling
Autovakmeester Verheijen
Berkx maatwerk
Ad de Jong Glas
SilenceBreaking bv
Arwi Installatie Techniek
Nicole Willems Hypotheken
Goossens Vastgoed
FH Bouw & Renovatie
Faust Vastgoed
Robur Ontwikkeling bv
Ponthus Participatie bv
Arwi Installatie Techniek
MDM Milieu Techniek bv
All-in Kartbaan Echt
Rockytear
Harlekijntje Roggel
Simons Grafisch Totaal
Saloniki Echt
Vaessen Tegels & Sanitair

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS