Karting • Iame X30 Euro Series

Karttalent Sacha van ’t Pad Bosch (10) knalt naar het podium in de IAME Euro Series! "Het ging echt super!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 september 2020 06:35 • Print artikel

CASTELLETTO DI BRANDUZZO – De derde plaats tijdens de tweede ronde van de IAME X30 EuroSeries: karter Sascha van ’t Pad Bosch was zondag dolgelukkig met zijn podiumplaats op het Italiaanse circuit van Castelletto di Branduzzo. De tienjarige topper uit Nijkerk liet zo opnieuw zien dat hij in de Mini Parilla-klasse één van de beste rijders van Europa is. Met een mooie beker en het nodige zelfvertrouwen keerde hij huiswaarts.

podium Sacha van 't Pad Bosch

“Ik was er erg blij mee”, zei Sacha, die met zijn team Fusion Motorsports de klasse had gedomineerd. De eerste zes rijders in de uitslag waren immers van het Engelse topteam. “Ik kon het niet goed geloven dat ik een podiumplaats had, en toen moest ik een interview in het Engels doen.”

Sacha kende het 7 Laghi Circuit in Castelletto al. “Daar heb ik vorig jaar gereden in de regen. En op een droge baan. Castelletto is één van mij lievelingscircuits.” Hij was er bovendien direct snel. “Het ging gewoon heel goed. Donderdag zijn we begonnen met trainen en vrijdag was de kwalificatie. Ik was vierde.” Dat was al een teken dat hij mee zou doen om de prijzen.

Voor de zaterdag stonden de heats op het programma. Ook daarin toonde Sacha dat hij de snelheid had om voorin mee te doen. Elke heat ging het beter. In de eerste heat werd hij vijfde, achter enkele van zijn teamgenoten. Sacha: “Daarna had ik in de tweede heat helaas niet zo’n goede start en werd ik vierde, achter mijn teamgenootje Lewis Wherrell. In de derde heat werd ik derde. Het ging echt super.”

Het was na de kwalificatie opnieuw de bevestiging dat Sacha de goede keuze heeft gemaakt met Fusion Motorsport. De Britse equipe specialiseert zich in de jongere rijders en is daardoor in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een topteam. De talentvolle Gelderlander heeft het er uitstekend naar zijn zin. “Je wordt er heel goed begeleid en het is een heel relaxed team. Het heeft veel rijders en je kunt elkaar in de trainingen volgen en van elkaar leren.”

Sacha van 't Pad Bosch

Dat gebeurt er op een uitermate professionele manier. Zo worden na elke sessie de data van elke rijder uitgelezen. “De dataman zei: je moet zo en zo rijden. En we hadden tijdens de trainingen een camera op de kart."

Na de prefinale, waarin hij ook weer in de voorste gelederen was te vinden, stond de focus op de finale! "Ik zei in mezelf: ik moet ervoor gaan. In de prefinale was ik vijfde, het ging super. We konden zelfs nog iets aan de motor verbeteren voor de finale.”

Tijdens de finale had Sascha een goede start vanaf P5. “Wel had ik een gaatje naar Luna Fluxa Cross. Maar ik liep op haar in en haalde haar op een gegeven moment in. Toen zijn we samen naar de kop van de wedstrijd gereden. Uiteindelijk eindigde ik als derde.”

Sacha met moet Yvette en begeleider Bas Harting

Moeder Yvette was ongelooflijk blij met Sacha’s prestatie: “Het was een spannende week. In de training stond Sacha er goed voor. Hij kon stapjes maken in de trainingen en op het moment dat het erom ging, kon hij nog wat extra geven. Het was een genot om naar te kijken. Het thuisfront keek op de livestream mee. Dat Sacha dan het podium haalt, is super. Er gaat dan wat door je heen, hoor. Ik ben ontzettend trots. Het podium is hem zo gegund.”

Net weer thuis uit Italië is Sacha al druk aan het trainen. Zo doet hij aan roeien, krachtraining onder begeleiding van zijn personal trainer en aan simulatorracen. “Daarvoor gebruik ik Gran Turismo en F1 2020”, verduidelijkte de snelle Nijkerker het simracen. Hij heeft er alles voor over om op en top fit en voorbereid zijn. Dat moet ook wel, want de volgende race wacht alweer. Dat is de derde ronde van het EK op het circuit van Mariembourg in België. “Ik hoop natuurlijk op een plek in de top drie, ik ga mijn best doen!”

Sacha bedankt Fusion Motorsport, Bas Harting, zijn personal trainer Ronald en zijn familie.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS