Karting • Karting Diversen

Karttalent Gilles Herman (9) viert Benelux-titel en ticket voor IAME World Finals met een champagne-douche

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 september 2021 07:30

MARIEMBOURG – Zo jong en zondag mocht hij al zijn eerste titel vieren. Gilles Herman werd op het circuit van Mariembourg kampioen in de Mini Rookie-klasse. De pas negenjarige snelheidsduivel uit Zulte was het hele seizoen al oppermachtig. De titel was dan ook vooral de feitelijke bevestiging dat hij dit seizoen de beste van allemaal was. Met zijn kampioenschap behaalde Gilles ook een felbegeerd ticket voor de IAME World Final in Italië. En dat moest gevierd worden met champagne!

Gilles Herman viert kampioenschap met familie en vrienden

“Ik vind het heel leuk. Net zo leuk als ik had gedacht”, zei Gilles over zijn eerste kampioenschap. “Goed dat ik er vandaag niet af gegaan ben. De kwalificatie ging niet zo goed, maar de heats en de finale wel. Ik ben er blij mee.”

Gilles, uitkomend voor het gerenommeerde team van Euro Karting won beide heats en werd daarna tweede in de finale. Dat was ruim voldoende voor de titel, dus hij nam niet alle risico's. “Ik wou eigenlijk de finale ook winnen. Maar ik ben niet teleurgesteld dat ik die niet gewonnen heb. Ik ben kampioen geworden, dat is het belangrijkste.” Maar er komen nog meer races in andere kampioenschappen. Zondag staat alweer het Nederlands kampioenschap IAME op het programma en binnenkort ook de IAME World Final in Adria in Italië.

Gilles Herman viert titel met champagne spuiten

Zondag heeft hij in Mariembourg in ieder geval alvast mooi kunnen oefenen met het spuiten van (kinder)champagne. Gilles: “Ik vond het leuk om met de fles te schudden en dan de champagne te spuiten op iedereen. Het ging goed. Ik hoop dat ik het vaker mag doen.”

Zijn vader had het trots aangezien. Zo jong en dan op de hoogste trede van het podium. “Geweldig”, zei Vic Herman senior. “Het zat er wel aan te komen. De punten zitten zo in elkaar dat je niet ver kunt weglopen. Dus er moest nog wel een goed resultaat komen en dat is gelukt. Als hij podium zou halen was hij kampioen geweest. Hij kon het daardoor enigszins rustig aan doen. Maar hij wou een eerste plaats. De finale was een mooie wedstrijd. Ik ben uiteraard heel trots.”

Dat Gilles de titel won zat er allang aan te komen. Het hele seizoen eindigt hij vooraan. Feitelijk had de jonge Vlaming maar één echte concurrent; zijn teamgenoot Edouard Godfroid. “De rest daarachter werd gedurende het seizoen wel sneller maar zij twee bleven het snelst", analyseerde Vic, die blij was met de vorderingen en de titel van zijn zoon. "Maar zo’n kampioenschap word je niet gegeven; er zijn wedstrijden geweest dat hij uitgevallen is. Het is nooit evident. En het mag ook een beetje moeilijk zijn.”

Gilles Herman pakt titel

Omdat Gilles nu kampioen is in de Rookie-klasse is het logisch dat hij voor volgend jaar de overstap maakt naar de hogere Mini-klasse. Gilles: “Ik denk dat we de goede snelheid daarvoor hebben, maar de jongens rijden er dichter op elkaar.”

Maar eerst dus de laatste ronde van het NK. Die wordt komend weekeinde ook op het circuit van Mariembourg gehouden. Gilles keek er reikhalzend naar uit. “Ik heb veel zelfvertrouwen. Ik vind het ook wel fijn dat het mijn laatste race in deze klasse is, want nu ik kampioen van de Benelux ben, wil ik graag bij de Mini’s gaan rijden!”

Gilles bedankt zijn ouders, zijn familie en fans, Euro Karting, Kaayman Engineering Service (Kaayman.be) en de Wetterse Bandencentrale.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS