Formule 1

Jos over wereldtitel Max: "Hiervoor hebben we 20 jaar gewerkt, maar op 1 januari beginnen we weer op nul"

Uitgegeven door Peter Vader • 5 januari 2022 11:01

Max Verstappen geniet er ongetwijfeld van om wereldkampioen Formule 1 te zijn, maar de Red Bull- coureur weet dat het op 1 januari 2022 weer terug bij af was in zijn strijd om zijn titelverdediging. Hij hoopt dat er meer dan twee teams in de mix zijn voor de hoogste eer, een tonicum dat hij zegt dat de sport nodig heeft. Na het claimen van de 2021 F1-titel, zijn eerste, in de laatste ronde van de onvergetelijke Grand Prix van Abu Dhabi, is de Nederlandse aas overladen met lofbetuigingen sinds de avond dat hij zijn F1-wereldkampioenstrofee ophaalde tijdens het traditionele FIA-gala in Parijs.

Jos_en_Max_F1-wereldkampioen_2021

Een familieaangelegenheid
Hij is zo ongeveer ieders coureur van het jaar geweest, van onze eigen site tot F1-teamleiders en van zijn collega-F1-coureurs, die allemaal op Max stemden als de belangrijkste man van F1. Dit bekroont een ongelooflijke droom die leidde tot een epische reis die begon vanaf het moment dat vader Jos Verstappen zich realiseerde dat zijn zoon maar één bestemming had: de Formule 1. Sindsdien is het een familieaangelegenheid, een zwaar pad, vol met opofferingen van zijn coureur en moeder Sophie Kumpen en van zijn zus, aldus een bericht van Grand Prix247. In al die tijd heeft Jos zijn zoon, veelal onderweg van huis, ontwikkeld tot het racegenie dat hij nu is geworden. Het was dan ook passend dat Verstappen senior namens zijn zoon de Nederlandse “Mannelijke Sportman van het Jaar Award” in ontvangst mocht nemen.

Ontspanning
Op de avond van deze gelegenheid zei Jos tegen de verzamelde VIP's, hoogwaardigheidsbekleders en media: “Max heeft hier hard voor moeten werken, het was een zwaar jaar. Nadat hij de wereldtitel had gewonnen, waren er veel emoties. Hij had vorige week ook veel verplichtingen, dus hij is blij dat hij eindelijk op vakantie kan. Max heeft zich altijd goed kunnen ontspannen en dit keer heeft hij dat echt nodig”, waarmee Jos de afwezigheid verklaarde van Max.

Als er een kans is...
Jos Verstappen: “Ik wist dat als er een kans is, hij ervoor gaat, alles of niets.” De oudere Verstappen, zelf ook voormalig F1-coureur, wierp ook licht op die angstige momenten waarop alles verloren leek tijdens een roerige finale op Yas Marina: “Na de vijfde of zesde ronde liep ik weg. Ik had echt niet gedacht dat we het zouden kunnen; we misten gewoon het tempo. Ik zat alleen in een kamer met een tv en daar de rondetijden bij te houden. Toen gebeurde de crash met Latifi en volgde de safetycar. Daar werden we enthousiast van, er was weer een kans. Ik kende Max, als er een kans is, gaat hij ervoor, alles of niets. En we hebben gezien hoe het allemaal is afgelopen.”

Jos_en_Max_Verstappen_we_did_it_F1_world_champion_2021

“Hier hebben we twintig jaar voor gewerkt"
Eén van de in het oog springende beelden van die dramatische nacht was dat vader en zoon op elkaar gehurkt zaten, slechts enkele ogenblikken nadat Max uit de auto was gestapt, de titel binnen was en er een golf van enorme emoties kwam, die duidelijk zichtbaar waren. “Ik weet niet meer wat ik zei, er waren zoveel emoties”, probeerde Jos zich te herinneren. “Hier hebben we twintig jaar voor gewerkt. Ik heb twaalf jaar met hem de wereld rondgereisd. Onze droom was om F1-wereldkampioen te worden en dit was het moment. Ik zag dat hij erg emotioneel was. Voor ons beiden was het een bijzonder moment dat we konden delen.”

Max Verstappen podium F1 wereldkampioen 2021
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS