Formule 1

"Ik voelde me als een kleine jongen toen ik mijn eerste Formule 1-podium..."

Uitgegeven door Peter Vader • 30 maart 2023 08:00

Vroeger gebeurde het niet maar tegenwoordig zie je coureurs na een afscheid gewoon weer terugkeren in de Formule 1. Nico H�lkenberg is er een voorbeeld van. En Kevin Magnussen. De Deen maakte zijn Formule 1-debuut tijdens de Australische Grand Prix van 2014 en dit jaar keert hij ouder en wijzer terug op de grid en droomt hij weer van dat ongrijpbare podiumgevoel. De terugkeer van de 30-jarige Magnussen was op zijn zachtst gezegd onverwacht. Na te lang in het niets te hebben doorgebracht met Haas, destijds jammerlijk onder gefinancierd, besloot de Deen eind 2020 de F1 te verlaten en zijn beroep uit te oefenen in de Verenigde Staten met sportwagenraces om precies te zijn. Er zat een Nederlands tintje aan zijn gang naar de IMSA-klasse in de VS, want hij kreeg Renger van der Zande als teamgenoot. De twee coureurs raakten zelfs bevriend en ze konden een aantal gezamenlijke overwinningen achter hun naam schrijven.

Kevin_Magnussen_smile
Kevin Magnussen is blij met zijn terugkeer in de Formule 1: "Een podium zou nu een miljoen keer meer betekenen dan toen."

Zijn kans grijpen
Maar toch keerde de Deen weer teug in de F1. Toen de deal van Nikita Mazepin werd ontbonden in de nasleep van de oorlog tussen Rusland en Oekra�ne, had Haas dringend een coureur nodig als partner van Mick Schumacher voor 2022. De bazen van het Amerikaanse Haas F1-team, Gene Haas en Guenther Steiner, belden een verraste Kevin Magnussen, hun voormalige coureur had niet lang nodig om de kans te grijpen en er weer vol voor te gaan. Vorig seizoen maakte hij veel indruk en versloeg hij met gemak zijn onrustige teamgenoot Schumacher junior. Dit jaar heeft hij collega-veteraan Nico H�lkenberg om zich mee te meten. En na twee races in 2023 is zijn conclusie dat hij zijn prestaties moet zien te verbeteren.

Een miljoen keer meer
Op weg naar Melbourne, dit keer als een veteraan met 143 Grand Prix-starts, herinnerde Magnussen zich hoeveel hij veranderd was sinds zijn eerste F1-race: �Heel veel dingen! Als ik terugkijk, heb ik het gevoel dat ik toen nog een kind was. Sindsdien is er eigenlijk een derde van mijn leven voorbij gegaan en is er veel gebeurd. Het was toen een heel intens weekend in Australi�, want je eerste Formule 1-raceweekend op zich is al iets groots, een geweldige ervaring op zich. Een podium zou nu een miljoen keer meer betekenen dan toen. Het maakte het op het podium staan veel specialer en het was beslist ��n van de weekenden in mijn leven die ik voor altijd zal herinneren. Een podium zou nu zeker meer betekenen dan toen.�

Andere mentaliteit
�Destijds had ik een heel andere mentaliteit, aangezien ik uit juniorcategorie�n kwam waar podia, overwinningen en kampioenschappen regelmatig voorkwamen. Op het podium komen in de F1 was iets groots, maar het was ook iets dat ik eigenlijk wel had verwacht, terwijl de realiteit later liet zien dat het niet de norm zou worden. Nu zou het zoveel meer betekenen omdat ik het niet als zodanig verwacht - ik droom, hoop en werk ernaar toe - maar het is niet iets dat we kunnen verwachten. Dus het zou nu een miljoen keer meer betekenen dan het toen zou doen." Over wat Melbourne speciaal maakt zegt Magnussen in een bericht van GrandPrix247: �Het is een speciale sfeer omdat Melbourne jarenlang de eerste race van het seizoen was. Dat is altijd net wat spannender. Australi� is een geweldige plek om naartoe te gaan, het is over het algemeen vaak gewoon een heel mooie reis", voegde Magnussen eraan toe, ongetwijfeld hopend dat de sterren positief op ��n lijn staan komende zondag in Albert Park. Hij hoopt op een tweede F1-podium, zijn 2014-resultaat dient als inspiratie voor de man die toen nog een kind was.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS