Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

IJzersterke Tijmen van der Helm ziet zege in ELMS in rook opgaan door lekke band: "Echt zonde"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 juli 2023 09:11

PAUL RICARD - Als Tijmen van der Helm zondag op het circuit van Le Castellet één ding bewees, dan was het wel dat hij in de European Le Mans Series om de zege kan meedoen in de LMP2-klasse. Die had hij op het Zuid-Franse circuit ook moeten pakken, ware het niet dat de autocoureur uit Den Hoorn in leidende positie een lekke band kreeg. Met de snelheid zit het dus wel snor, nu nog wat meer geluk.

Tijmen van der Helm


“Ik ben blij met dat we de auto voor elkaar hadden”, relativeerde een teleurgestelde Tijmen. “Wel hadden we last van de wind die steeds uit andere richtingen kwam, maar we hadden de auto beter voor elkaar dan de vorige keer in Barcelona. Jammer van die lekke band natuurlijk. Dat was heel zuur.”

Want tot dat moment liep het hele weekeinde gesmeerd voor Tijmen en zijn teamgenoten Job van Uitert en Manuel Maldonado. De drie teamgenoten van het Franse Panis Racing toonden zich in de vrije trainingen al snel, wat in de kwalificatie resulteerde in de derde tijd.

Panis Racing


“Daar waren we best blij mee als team. Een mooie uitgangspositie voor de race.” Toen Tijmen in de auto stapte voor zijn stint, lag de bolide van Panis Racing vierde. “Het ging goed. Ik vond al snel de aansluiting bij de nummer drie. En toen de safety car op de baan verscheen, verdwenen de verschillen. Daarna lag ik op een gegeven moment eerste.”

Sterker nog, het duurde niet lang of Tijmen had een gat getrokken ten opzichte van de nummer twee. “De auto lag echt goed op de baan. Maar ja, toen kregen we een lekke band. Dat kwam doordat we over klein stukje carbon heen reden. We zaten ook niet in de buurt van de pit window, dus dat betekende dat we een extra stop moesten doen. Dat kostte heel veel tijd. Daarna ben ik wel teruggereden naar de groep, maar kon ik achteraan aansluiten. Ik kon het gat met de voorste auto’s niet meer dichten.”

Tijmen van der Helm


Tijmen gaf aan het eind van zijn stint het stuur over aan Van Uitert. Zijn landgenoot stuurde de Oreca 07 als zesde over de finish. “Job had ook een topsnelheid aan het eind van zijn stint. Ik was blij hoe het in het team ging, het rijden ging goed. We gingen gemakkelijker door het verkeer. Ik had tijdens mijn stint daarnaast de hoogste gemiddelde snelheid ten opzichte van de andere rijders op de baan.”

Hij vervolgde: “We hadden de race echt kunnen winnen. Dat het door die lekke band niet is gelukt, is echt zonde. Nu maar proberen de volgende race te winnen.” Dat moet kunnen, want tijdens de eerste race in Barcelona werd Panis Racing tweede, en zondag lag het dus op koers voor de winst. “We gaan het kampioenschap proberen te winnen.”

De volgende race, die op het circuit van Aragón in Spanje wordt gehouden, vindt plaats op 26 augustus. Daarvóór reist Tijmen opnieuw naar de Verenigde Staten. Daar heeft de talentvolle Zuid-Hollander op het circuit van Indianapolis eerst een test in de Porsche 963 Hypercar. Vervolgens reist hij door naar het Road America-circuit in Wisconsin voor de volgende race in het IMSA-kampioenschap. “Het gaat best wel goed de laatste races. We blijven bouwen en dan komen we vanzelf wel verder naar voren.”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS