Formule 1

Tijmen van der Helm maakt zich op voor sensationeel avontuur: debuut in een Porsche Hypercar!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 februari 2023 09:01

DAYTONA – Met de vijfde plaats in de 24 uur van Daytona begon autocoureur Tijmen van der Helm afgelopen weekeinde zijn seizoen met een solide resultaat. De net negentien jaar geworden coureur uit Den Hoorn kwam uit in de LMP3-klasse. Het gold voor hem als een voorbereiding op het ELMS- en het IMSA-kampioenschap waarin hij respectievelijk gaat uitkomen in een LMP2-bolide en de nieuwe Porsche Hypercar 963. Daarmee weet hij zich verzekerd van deelname aan de 24 uur van Le Mans.

Tijmen van der Helm binnenkort in de nieuwe Porsche Hypercar 963


Voor Tijmen, die uitkwam voor het Amerikaanse JDC/Miller Motorsports, was het zijn tweede deelname aan de fameuze endurance-race. De snelle Zuid-Hollander was tevreden met zijn eigen optreden dat bestond uit 9 stints en een totale rijtijd van dik acht uur. Tegelijkertijd wist hij dat het resultaat nog beter had kunnen zijn.

Een teamgenoot raakte na vijf uur racen de exit van de pitstraat. Dat gebeurde met nieuwe, nog koude banden. “Er stond een muur langs het asfalt van de pitlijn. We hadden schade en liepen uiteindelijk twintig ronden achterstand op de leider op”, aldus Tijmen. “Dat was erg jammer.”

24 uur van Daytona


“Gelukkig maakte de raceleider later ook wat mee en konden wij daardoor rondes terugpakken. Iedereen begon uiteindelijk problemen te krijgen in de LMP3-klasse terwijl wij na dat akkefietje in de pitstraat konden doorrijden.” Toch was het niet genoeg om op het podium te kunnen eindigen. “Het zat net niet genoeg mee.”

24H of Daytona Tijmen van der Helm


Voor Tijmen was zijn deelname in een LMP3-auto een tijdelijke aangelegenheid. In het kader van het IMSA-kampioenschap rijdt hij hierna in Sebring nog een race in deze klasse. Pas daarna maakt hij de overstap naar de Porsche Hypercar 963. “Dat komt omdat de auto nog moet worden geleverd”, legt hij uit. “Dat gebeurt in april voor de race op Laguna Seca en het team wilde tot die tijd niet blijven stilstaan.”

De Porsche is een spectaculaire nieuwe auto, het neusje van de zalm op het hoogste niveau in de endurance-racerij. Dat hij dit jaar in die bolide mag racen, kwam als een aangename verassing voor de jongeling uit Den Hoorn. “Ik kon terecht bij een heel goed team. Daar kon ik geen nee tegen zeggen natuurlijk.”

“Via-via ben ik bij dit team terechtgekomen. Het was eigenlijk nog niet de bedoeling dit jaar al in een hypercar te rijden. Dat stond in ieder geval niet op de planning. Maar ik heb de kans gekregen, dus dan ga ik er natuurlijk vol voor.”

Hoe hij nu al dat felbegeerde stoeltje heeft weten te bemachtigen, weet Tijmen niet precies, behalve dan dat hij vorig jaar uitstekend gepresteerd heeft. “We zijn gaan praten en daar is een overeenkomst uit gekomen.” Het was zeker geen abc’tje. Tijmen: “Je weet het nooit. Ieder team praat met meerdere rijders. De kans dat je een stoeltje krijgt, is dus niet al te groot. Maar we zijn in gesprek gebleven en eruit gekomen.”

Behalve zijn races met de Porsche Hypercar gaat Tijmen opnieuw het ELMS-kampioenschap rijden. Dat doet hij met in een zogeheten pro-line-up bij Panis. Daardoor weet hij zich opnieuw verzekerd van deelname aan de 24 uur van Le Mans. “Heel gaaf. Het is de mooiste, grootste race van het jaar.”

Eén ding staat voor hem voorop in beide kampioenschappen: “Ik probeer dit jaar mezelf te verbeteren en één van de betere rijders in het veld te worden. Ik probeer zoveel mogelijk ervaring op te doen via de jongens om me heen. En een podiumplaats en het liefst een overwinning zouden natuurlijk erg mooi zijn!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS