Formule 1

Gaat Mercedes spijt krijgen van vertrek Nyck de Vries: "Hij kan races winnen"

Uitgegeven door Bart • 1 maart 2023 20:12

Nyck de Vries staat voor zijn debuutseizoen in de Formule 1. Nadat de Fries vorig jaar in Monza mocht proeven bij het team van Williams, heeft hij nu een vast stoeltje te pakken bij AlphaTauri. Om dat mogelijk te maken moest Mercedes hem laten gaan en volgens trackside engineering director Andrew Shovlin zou het team daar wel eens spijt van kunnen krijgen."Ik ben ervan overtuigd dat Nyck het talent heeft om races te winnen als hij bij het juiste team met de juiste auto zit", vertelt Shovlin in het nieuwe boek Max & Nyck. "Of hij wereldkampioen kan worden hangt van veel dingen af. Hij heeft gezien zijn leeftijd minder tijd om dat te bereiken, maar dat compenseert hij weer met zijn ervaring. We hadden met Nyck de afspraak staan dat als we hem niet bij een Mercedes-team konden onderbrengen, hij voor de beste optie kon gaan. En wellicht krijgen we er spijt van dat we hem laten gaan. Het zou me namelijk niets verbazen als hij in 2024 onze directe concurrent wordt bij het 'grote' Red Bull."

Shovlin had De Vries graag behouden voor Mercedes. "Hij paste heel goed bij ons, maar we willen hem niet beperken. Hij was voor ons de ideale test- en reserverijder. Als we hem op de plank hadden kunnen houden om hem in te zetten waar nodig, was dat mooi geweest, maar dan hadden we hem te veel beperkt. Met zijn Formule E-titel heeft hij veel voor het merk Mercedes betekend en ook als reserverijder heeft hij zich uitstekend gedragen. Daarom wilden wij hem ook verder helpen. Dat is ook van belang voor de toekomst. Want als we hem nu tegenwerken, zou hij dan ooit bij Mercedes willen terugkeren? Je weet niet wat de toekomst brengt, het is niet gezegd dat hij nooit meer voor ons team zal rijden."

In Monza maakt De Vries nog meer indruk op Shovlin. "Hij reed tegen coureurs die al honderden uren ervaring hadden in hun auto. Als je Formule 1-coureurs bij een Grand Prix ineens in een andere auto zou zetten, denk ik dat een groot deel van het veld het heel moeilijk zou krijgen. Wij kenden Nycks potentieel en wisten dat hij bij de beste helft van de grid hoort. Maar nu zag de rest van de wereld het ook. Ik verwacht dat hij het goed gaat doen bij AlphaTauri. Wat hij in Monza liet zien is wat hij kan zonder ervaring. Niemand wordt een slechtere coureur mét ervaring. Hij kan dus alleen maar beter worden."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS