Formule 1

Ford terug in de F1 met Red Bull Powertrains: deal Red Bull en AlphaTauri vanaf 2026 tot tenminste 2030

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 februari 2023 15:22

Ford keert na ruim twee decennia terug in de Formule 1. De Amerikaanse autofabrikant gaat een langdurig, strategisch en technisch partnerschap aan met Red Bull Powertrains. De samenwerking is gericht op de ontwikkeling van de volgende generatie hybride krachtbron, waarmee de Formule 1-teams vanaf seizoen 2026 gaan rijden. De motoren voor de F1-teams van Oracle Red Bull Racing en Scuderia AlphaTauri zullen dan worden geleverd door Red Bull Ford Powertrains, in ieder geval tot het seizoen 2030.

Red Bull Powertrains


�Dit is het begin van een spannend nieuw hoofdstuk in de autosportgeschiedenis van Ford. Een geschiedenis die begon toen mijn overgrootvader door het winnen van een race de doorbraak van ons bedrijf wist te bewerkstelligen�, aldus Bill Ford, Executive Chairman van Ford Motor Company. �Met de samenwerking met wereldkampioen Oracle Red Bull Racing keert Ford terug naar de koningsklasse in de autosport en brengt Ford zijn lange traditie van innovatie, duurzaamheid en elektrificatie naar een van de zichtbaarste podia ter wereld.�

Ford en Red Bull Powertrains starten in 2023 aan de gezamenlijke ontwikkeling van de F1-krachtbron conform de nieuwe technische reglementen vanaf seizoen 2026, met onder andere een elektromotor van 350 kW en een nieuwe verbrandingsmotor die geschikt is voor 100% duurzame brandstof.

�De terugkeer van Ford in de Formule 1 met Red Bull Racing zegt alles over de richting die we als bedrijf zijn ingeslagen, met steeds meer elektrische en software-gedefinieerde ervaringen�, zegt Jim Farley, President en CEO van Ford Motor Company. �De Formule 1 is een ongelooflijk kosteneffectief platform om te innoveren, idee�n en technologie�n te delen en miljoenen nieuwe klanten te bereiken.�

Ford stelt zijn expertise ter beschikking op alle gebieden waar het van toegevoegde waarde kan zijn voor de regerend constructeurskampioen in de Formule 1. Daarbij ligt de focus vooral op de aandrijflijn en cruciale ontwikkelingen op het gebied van batterijcel- en elektromotortechnologie, controlesoftware en analyse van de aandrijfunit.

Ford investeert 50 miljard dollar om de wereldwijde EV-revolutie te leiden. Het is het tweede grootste EV-merk in de Verenigde Staten, gedreven door het succes van de Ford F-150 Lightning en Ford Mustang Mach-E, terwijl het in veel landen marktleider is met de elektrische Ford E-Transit bedrijfswagen. Ford spant zich in om te voldoen aan de toenemende vraag van de consument en levert dit jaar wereldwijd circa 600.000 elektrische voertuigen. De afzet van elektrische voertuigen zal de komende jaren toe nemen tot 2 miljoen tegen het einde van 2026.

2026 wordt ook het jaar dat Ford als enige fabrikant actief is in alle lagen van de autosport, tot aan de Formule 1. Zo neemt Ford deel aan het WEC (inclusief 24 uur van Le Mans) en IMSA-kampioenschap met de Ford Mustang GT3, het WRC met de M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, de Baja 1000 met de Ford Ranger Raptor en Bronco en gaat het met de Ford Mustang de strijd aan in de NASCAR, NHRA en Supercars Championship. Daarbij blijft het merk zijn inspanningen voor de autosport benutten om nieuwe innovaties, technologie en software versneld beschikbaar te maken voor de consument. Dit geldt ook voor het nieuwe partnerschap. De samenwerking met Oracle Red Bull Racing moet een positieve bijdrage leveren aan de toekomstige elektrische modellen van Ford.

"We staan aan de vooravond van een spannend nieuw tijdperk voor Ford Performance�, vervolgt Farley. �We werken samen met Red Bull Racing om te winnen in de Formule 1, de koningsklasse in de autosport. Daarnaast gaat de populairste sportcoup� ter wereld, de Ford Mustang, de strijd aan in basis-raceklassen tot het Australische Supercars Championship, NASCAR en zelfs Le Mans. We bouwen aan ons offroad-leiderschap in het World Rally Championship, King of the Hammers, Baja 1000 en meer. Tegelijkertijd zullen we de wereld blijven prikkelen met toffe demonstratiemodellen zoals de SuperVan 4 en Mach-E 1400.� 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS