Formule 1

Ferrari-teambaas zet vraagtekens bij McLaren's 'vele' rekenwerk van één seconde

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 september 2023 06:55

Fred Vasseur, de teambaas van Scuderia Ferrari, heeft vraagtekens gezet bij McLarens berekeningen over waar vandaan hun progressie van één-seconde per ronde komt. Hij zegt dat hij niet denkt dat ze 'dezelfde lezing van het seizoen' hebben.

McLaren F1


De resultaten van McLaren tussen Canada, de laatste race voordat ze hun eerste grote upgrade van het seizoen introduceerden, en de Grand Prix van Japan van zondag vertonen een opmerkelijke verbetering. Het team uit Woking heeft nu 137 punten voorsprong op Aston Martin en nadert daarmee de vierde plaats in het constructeurskampioenschap.

McLaren heeft vijf podiumplaatsen behaald in de acht races sinds hun upgrade in Oostenrijk, die werd gevolgd door nog een grote update in Singapore. Op Suzuka noteerde McLaren zelfs de eerste seizoensdubbel met Lando Norris als tweede achter Oscar Piastri's P3. Teambaas Andrea Stella heeft het over een verbetering van één seconde in de loop van het seizoen.

In zijn optreden tijdens de F1 Nation podcast na de Grand Prix van Japan zei Stella: "Ik denk dat je realistisch gezien één seconde sneller moest zijn dan we in Bahrein waren om het op één na beste team op Suzuka te zijn. Dus ik denk dat de rekensom klopt. De prestaties zijn een gevolg van het feit dat we de auto hebben kunnen ontwikkelen."

Vasseur is het echter niet eens met de cijfers van zijn rivaal, noch met zijn verklaring dat het te danken is aan de twee grote upgrades die het team in het seizoen heeft uitgevoerd. "Ik weet niet zeker of we precies hetzelfde beeld hebben van het seizoen", vertelde hij aan Autosport.

"Ik denk dat ze in het begin een groot probleem hadden en daarna herstelden ze zich vrij snel, want zelfs in Barcelona stonden ze op de tweede rij. Ik denk dat het Max Verstappen, Carlos Sainz en toen Lando en Lewis Hamilton waren op de tweede rij, ze waren al competitief.

"En dit soort circuits is waarschijnlijk meer geschikt voor hun auto dan voor ons. Maar het is zeker niet alleen een kwestie van puur potentieel, het is ook een kwestie van rijeigenschappen. Elke keer dat je een stap vooruit zet, help je ook de coureur om een stap vooruit te zetten, en dat kan een soort sneeuwbaleffect veroorzaken. Toch een kleine stap in vergelijking met Red Bull!"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS