Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Falken verslaat Phoenix en wint eerste NLS 12-uursrace op de Nordschleife

Uitgegeven door Miguel Bosch • 14 september 2022 16:01

De allereerste 12-uursrace uit de geschiedenis van de VLN Nürburgring Endurance Series (NLS) is gewonnen door Falken Motorsports. Porscherijders Joel Eriksson, Jaxon Evans, Sven Müller en Alessio Picariello versloegen Phoenix Racing in het tweede deel van de race nadat het Audi-team zich verslikte in de brandstofstrategie.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Bij de start op de gedeeltelijk natte Nürburgring-Nordschleife greep Fabio Grosse in de eerste ronde de leiding door in zijn G-Tech Porsche 911 GT3 Cup optimaal gebruik te maken van de door hem gekozen regenbanden en de GT3’s op intermediates voorbij te gaan. Hoewel de vreugde slechts enkele rondjes duurde, was de prestatie er niet minder bijzonder om.

De #26 Octane126 Ferrari 488 GT3 van Luca Ludwig en Björn Grossmann ging in de daaropvolgende uren op kop met de #3 Falken Motorsports Porsche 991.2 GT3R op een vrijwel constante 20 seconden achterstand. Tweeëneenhalf uur lang wist de Ferrari aan de leiding te blijven, maar uiteindelijk was het Alessio Picariello die de aanval op Björn Grossmann inzette en op het gladde asfalt zonder al te veel moeite de leiding overnam.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Om 20:30 uur, na 6 uur racen, werd de wedstrijd tijdelijk gestopt om op zondagochtend weer verder te gaan. Eén voor één verlieten de wagens onder Full Course Yellow de pits om de race te vervolgen. Direct liet Kuba Giermaziak zien zijn vorm van de kwalificatie waarin hij pole position trainde te hebben hervonden. Binnen 9 ronden had de Pool de #16 Scherer Sport Team Phoenix Audi R8 LMS GT3 naar de leiding gereden en samen met teamgenoot Kim Luis Schramm leek niets een overwinning nog in de weg te staan. Toch ging het mis: Na 57 ronden kwam Schramm bij de ingang van de pitstraat tot stilstand met een lege brandstoftank.

De afstand tot de Falken Porsche was daarna te groot voor de groen-witte Audi om te overbruggen. Ondanks een ontketende Giermaziak in zijn laatste stint werd het gat niet kleiner dan 15 seconden en kon Falken na 79 ronden voor de tweede race op rij zegevieren.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Scherer Sport Team Phoenix wist ook de derde plaats te bezetten dankzij een wederom sterk optreden van Frank Stippler en Vincent Kolb in de #5-zusterauto. Het duo ging zaterdag als tweede de nacht in maar kon die plek ten opzichte van hun teamgenoten niet verdedigen.

Na de beginfase aan de leiding te hebben gelegen, viel Octane126 terug. Op zondag was het Zwitserse team geen factor meer in de strijd om de zege en moest het genoegen nemen met de vierde plaats, vóór de #11 Schnitzelalm Racing Mercedes-AMG GT3 van Marcel Marchewicz en Marek Böckmann die het beste resultaat van het nieuwe GT3-team evenaarden.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Jan Jaap van Roon was de hoogst geklasseerde Nederlander op plaats 37 algemeen en zevende in de Porsche Cayman GT4 Trophy. De Amsterdammer eindigde twee plaatsen voor Lionspeed by Car Collection Motorsport Audi R8 LMS GT3-rijder Milan Dontje die door een lange reparatie op 10 ronden achterstand van de leider finishte. Patrick Huisman kwam weer met de Porsche 718 Cayman GTS van Nexen Tire Motorsport Team aan de start en ging met goud naar huis in de SP4T-klasse. Paul Harkema in de Black Falcon Team Identica Porsche 911 GT3 Cup viel uit, maar niet nadat zijn team in de kwalificatie op een knappe derde plaats was geëindigd en bij de start kortstondig de leiding had overgenomen door de keuze van co-piloot Gabriele Piana om met slicks van start te gaan.

VLN Nürburgring-Nordschleife


De volgende NLS-race vindt op 8 oktober plaats en zal weer verreden worden over de gebruikelijke duur van 4 uur.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS