Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S - Hankook 12H Hockenheimring: tweede opeenvolgende overwinning voor Phoenix Racing

Uitgegeven door Peter Vader • 16 mei 2022 12:00 • Print artikel

Phoenix Racing heeft zijn tweede opeenvolgende overwinning behaald in de 24H SERIES powered by Hankook bij de afgelopen weekend verreden Hankook 12H HOCKENHEIMRING na een race-lange strijd met de Duitse landgenoot Car Collection Motorsport. De Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 EVO II (#18, Michael Doppelmayr / Pierre Kaffer / Elia Erhart / Swen Herberger) reed na de herstart op zondag op de vierde plaats, met een ronde achterstand, en combineerde metronomisch rijden met een foutloze pitstrategie op zondagmiddag om zich daarmee een weg te banen banen naar de kop van het veld, zij het met de strijdende Car Collection Motorsport Audi R8 LMS GT3 EVO II (#34, Johannes Dr. Kirchhoff / Max Edelhoff / Elmar Grimm) op de hielen. Een uitstekend getimede Code 60-safetycarperiode bleek de beslissende factor te zijn, waardoor de voorsprong van één ronde van Phoenix Racing werd versterkt naar twee ronden om daarmee een succesvolle slotfase te creëren. Pierre Kaffer bracht de Audi R8 over de streep en stelde daarmee de overwinning veilig, waarbij Phoenix Racing 377 ronden van de 4,574 km lange Hockenheimring aflegde. Het resultaat versterkt de voorsprong van het Duitse team aan de top van het algemeen klassement van GT3- en GT3-PRO/AM-teams in Europa.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 Winnaar Audi R8 Phoenix


“Dit is onze tweede overwinning dit jaar en alles was gewoon perfect!” een euforische Elia Erhart legde uit aan Peter Snowdon van radiolemans.com. “Het hele team heeft fantastisch werk geleverd en uiteindelijk hadden we een Code 60 die ons echt enorm heeft geholpen, dus wat willen we nog meer?! Dit is mijn thuisrace op Hockenheim – ik woon hier 200 km vandaan – dus dit voelt heel speciaal.” Teamgenoot Swen Herberger vervolgde: "Er zijn altijd punten waar je op terug kunt kijken en je kunt afvragen of ze verbeterd kunnen worden, maar uiteindelijk is het het resultaat dat telt en als je op de bovenste trede van het podium staat, wat wil je dan nog meer?! We hadden een fantastische crew hier dit weekend, ze deden alles perfect en we reden allemaal verantwoord. Missie volbracht!"

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 racewinnaar in actieRacewinnaar, de Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 EVO II Nr18 van Michael Doppelmayr, Pierre Kaffer, Elia Erhart en Swen Herberger

Car Collection Motorsport sloot een fantastisch weekend af, dat begon met een poleposition bij zowel de start- als de herstartgrids, met een tweede plaats algemeen en een overwinning in de GT3-AM-klasse, een spin bij de Hairpin die de enige 'smet' bleek te zijn. Minder dan 45 seconden verder terug vervolledigt de JUTA Racing Audi R8 LMS GT3 EVO I (#71, Julius Adomavičius / Andrius Gelžinis / Jonas Gelžinis) voor het eerst dit seizoen het overall podium en zorgde hij voor een geheel podium voor de Audi R8 LMS.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 startveld door de eerste bocht

Bij een ongewoon incident kreeg het Litouwse team tijdens de opwarmronde van zondag een elektrische storing waardoor de motor opnieuw moest worden gestart. In een poging om door het veld terug te keren naar zijn startpositie, maakte de Audi contact met de NKPP by HRT Performance Porsche 911 GT3 Cup (#928, Gijs Bessem / Harry Hilders), waarvan de laatste kort daarna in de pits verdween met een lekke band en een radiator met gaten. Na bijna een uur in de pits kwam de Porsche terug op de baan en eindigde als 6e in de 992-klasse.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 Porsche Nr909De Red Camel-Jordans.nl Porsche 911 GT3 Cup met Nr909 van Ivo Breukers, Luc Breukers en Rik Breukers

De CP Racing Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster) eindigde als 4e algemeen en 2e in GT3-AM na een strijdlustige rit. Het Amerikaanse team verscheen zondagochtend gemotiveerd in de baan en nam bij de herstart in de eerste ronde zelfs de leiding, waarbij Charles Espenlaub in zijn Mercedes laat in de middag tijd zou verliezen door een defect aan de linkervoorrem. Het resultaat houdt CP Racing niettemin aan de top van het GT3-AM Teams-klassement in zowel de Europese titeljacht als het Championship of the Continents.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 fraai startveld

Ondanks tijdverlies door een lekke band behaalde de Red Camel-Jordans.nl Porsche 911 GT3 Cup (#909, Ivo Breukers / Luc Breukers / Rik Breukers) zijn tweede overwinning in de 992-klasse van het seizoen en eindigde hij op een indrukwekkende 5e plaats in het algemeen klassement bij de Hankook 12H HOCKENHEIMRING. Een plaats verder terug op de 6e plaats behaalde de Red Ant Racing Porsche 911 GT3 Cup (#904, Philippe Wils / Tom Boonen / Sam Dejonghe) zijn eerste podium in de 24H SERIES-klasse na een solide run.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 Porsche Nr928 pitstop NKPP by HRT Performance Porsche 911 GT3 Cup Gijs Bessem Harry HildersPitstop van de Porsche 911 GT3 Cup Nr928 van NKPP by HRT Performance Porsche 911 van Gijs Bessem en Harry Hilders

De tweede Porsche Cup-auto van Red Ant Racing (#903, Ayrton Redant / Bert Redant / Yannick Redant) lag goed op koers om in de 992-klasse als tweede te eindigen en was zelfs een uitdaging voor de koppositie in de categorie, maar kwam tot stilstand door een defecte aandrijfas met slechts meer dan een uur te gaan. De ondergang van het Belgische team opende dus de deur voor Plusline-Racing-Team by Terting & Müskens Cup (#905, Peter Terting / Carrie Schreiner / Philipp Gresek / Harald Geisselhart) om het podium van de 992-klasse af te ronden bij zijn serieretour, en betekent Red Camel -Jordans.nl nu het Europese klassement leidt van de 992 Teams.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 Code 60Een uitstekend getimede Code 60-safetycarperiode bleek de beslissende factor te zijn voor de overwinning van Phoenix Racing

Achter de top twee in 992 eindigde de JR Motorsport BMW M6 GT3 (#2, Ted van Vliet / Bas Schouten / Dirk Schouten) een solide 7e algemeen en 3e in de GT3-AM-klasse na een rustige run die ook een van de snelste ronden van het evenement.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 Racebabe Nr1


Het drama van de late race trof de GTX-klasse toen de E2P Racing Porsche 911 GT3 Cup (#910, Javier Morcillo / Pablo Burguera) de leiding nam met nog maar 10 minuten te gaan toen de Leipert Motorsport Lamborghini Huracán Super Trofeo (#710, Kerong Li / Jean-Francois Brunot / Tim Müller), die heel vroeg op de dag een lekke radiator opliep, moest bijna voor het zicht van de vlag de pits in om de koelvloeistof te vullen. Ondanks een bloedstollend moment door de grindval in het stadiongedeelte van de baan, hield E2P Racing de Lamborghini af, om daarmee zijn eerste podium in de GTX-klasse in de 24H SERIES te behalen tijdens zijn tweede optreden. Hoewel gefrustreerd, was de tweede plaats in de klasse nog steeds genoeg voor Leipert Motorsport om de leiding van de GTX-teams te nemen in het Championship of the Continents.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 Porsche Nr903 Ayrton Redant Bert Redant Yannick RedantDe Porsche Cup-auto van Red Ant Racing, de Nr903 met Ayrton Redant, Bert Redant en Yannick Redant

Voor RD Signs – Siauliai-raceteam Lamborghini Huracán Super Trofeo (#720, Audrius Butkevicius / Nicola Michelon / Paulius Paskevicius) had het er op dezelfde manier uitgezien om de GTX-klasseoverwinning in Hockenheim te behalen, maar de Lamborghini Huracán Super Trofeo werd twee uur later terug in zijn garage gereden met terminale aandrijflijnproblemen. Uitgebreide problemen, waaronder op zaterdag opgelopen schade door een ongeval, zorgden ervoor dat de Vortex V8 Vortex 1.0 (#701, Lionel Amrouche / Philippe Bonnel / Sebastien Lajoux) te ver achter lag om te profiteren, wat betekent dat RD Signs nog steeds als 3e in de klasse werd geklasseerd en dus Leipert Motorsport nog steeds meedoet aan de kop van het Europese klassement van de GTX Teams.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 VortexSpectaculaire auto, de Vortex V8 Vortex 1.0 Nr701 van Lionel Amrouche, Philippe Bonnel en Sebastien Lajoux

Verderop voltooide de MANIACK-Racing Mercedes-AMG GT4 (#412, Martin Wachter / Dario Pergolini / Constantin Kletzer) zijn eerste serie run met Autorama Motorsport op de Hankook 12H HOCKENHEIMRING en werd het eerste team uit Liechtenstein dat de overwinning behaalde in de 24H SERIES.

24H SERIES powered by Hankook 12H HOCKENHEIMRING 2022 Achterzijde

Bekijk de bijna 5 minuten durende YouTube-video van Dirk Schouten, die met zijn BMW M6 GT3 een rondje over de Hockenheimring rijdt:Hankook 12H Hockenheimring event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS