Karting • Karting Diversen

Electric Kart Series, de nieuwe elektrische kartklasse in Nederland en België: “Probeer het eens en raak enthousiast”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 april 2021 10:08 • Print artikel

Venray – Kartend Nederland en België heeft er een nieuwe klasse bij. Vanaf eind april kun je op Raceway Venray deelnemen aan de Electric Kart Series, een elektrische klasse met 7 kW en 25 kW karts. Initiator is Artur de Maeseneir uit Lebbeke, die nauw samenwerkt met Blue Shock Race uit Letland. Met het kleinste vermogen van 7kW is het dit jaar ook mogelijk om mee te doen aan de Super Rookie Demo tijdens het Nederlands Kampioenschap 4takt van Chrono Karting. Bovendien is het team van Blue Shock Race Belgium/Netherlands elk weekend op een kartbaan te vinden en kunnen geďnteresseerde karters de elektrische racekarts eens testen. “Het is onze opzet om het elektrisch karten meer te promoten in Nederland en België.”

Electric Kart Series

De Maeseneir heeft de beschikking over vier verschillende motoren: 7 kW, 15 kW, 20 kW en 25 kW. “Dit jaar focussen we ons op de 7 en 25 kW karts. De 7 kW haalt ongeveer de snelheid van de IAME 60cc, afhankelijk van de coureur uiteraard. Met de 25 kW hebben we als target om richting de Rotax Max Senior te gaan. Dat doel moet nog wel gehaald worden, maar tijdens tests in Venray hebben we de 110 km/uur gehaald. Dat is zeker niet slecht, het gaat de goede kant op. De 15 kW is gelijkwaardig aan de Mini Max en de 20 kW kun je vergelijken met de Junior.”

De Electric Kart Series telt dit jaar vijf wedstrijden in een democompetitie. “We rijden vier wedstrijden tijdens clubraces in Venray en de vijfde wedstrijd is tijdens de Mechaniekersrace in Genk.”

Wat is het idee achter elektrisch karten? “Ik heb vroeger zelf geracet, van de 100 cc luchtgekoeld tot de Rotax Max en ben opgeleid als elektricien. Die twee facetten wilde ik met elkaar combineren. In eerste instantie kwam ik uit bij het Thunder-project van Rotax. Dat is inmiddels de E20 en EKM. Een mooi project en een snelle kart ook, maar deze is commercieel niet verkrijgbaar. Dat is bij Blue Shock Race wel het geval. De karts zijn te koop en de motor is op ieder chassis te gebruiken. Van de Mini tot de Senior.”

Electric Kart Series

De reacties vanuit de kartwereld zijn positief. “Je hebt een groep karters die blijven zweren bij brandstof. Dat vind ik zelf ook nog steeds mooi, maar ik ben elektrisch gaan rijden vanwege het koppel. Door de rechtstreekse aandrijving doet deze motor me heel erg denken aan de 100 cc luchtgekoeld. Veel power onderin. Het geluid is even wennen, maar kijk naar de Formule E. Dat is een mooie tegenhanger.”

“We zijn 1,5 jaar geleden in Letland gaan kijken. Daar rijden ze al vier jaar wedstrijden met elektrische karts van 15 kW. Het duurde een paar ronden om te wennen, maar daarna volg je toch echt de wedstrijd. Dan denk je niet meer aan het feit dat het heel stil is. Er wordt echt geracet.”

De Maeseneir wil het elektrisch karten in Nederland en België naar een hoger plan tillen. Dit jaar zijn er met de Electric Kart Series een vijftal demowedstrijden met als achterliggende gedachte om in 2022 bij een bestaand kampioenschap aan te sluiten. “Elektrisch en brandstof karten zal nog een hele tijd naast elkaar blijven bestaan. Het is heel belangrijk om beide vormen niet met elkaar te vergelijken. Dat hebben we in het begin wel geprobeerd. We wilden ons heel graag meten met de Rotax Senior, maar het rijdt volledig anders. Ik weet nog goed dat we de eerste versie tot onze beschikking hadden. Een 15 kW. Ik zet daar een Junior-rijder in en die was direct happy. Ondanks dat hij wat trager was dan in een Junior-kart, maar de rijervaring is compleet anders.”

Electric Kart Series

Het is een droom van De Maeseneir om ooit een straatwedstrijd met elektrische karts te organiseren. “Lawaai kan geen spelbreker meer zijn en het milieu ook niet. Het zou prachtig zijn om een mooi straatevenement te organiseren. Vergelijkbaar met de Formule E die ook middenin de grote steden rijden.”

Testmogelijkheden!
De elektrische racekarts zijn bijna iedere zaterdag uit te proberen op de kartbaan van Raceway Venray. Contact opnemen kan via Facebook, artur@demaeseneir.be of via +32 (0)475461567. De karts zijn te huur voor een uur, wat gelijk staat aan vier heats. “Probeer het eens en raak enthousiast.”

Kalender Super Rookie Demo bij het NK 4takt van Chrono Karting:
16 mei – Spa Francorchamps
27 juni – SHW Strijen
29 augustus – TT Junior Track Assen
3 oktober – Circuit Park Berghem
31 oktober – Raceway Venray

Data voor het Electric Kart Series Kampioenschap:
1 mei Venray
19 juni Venray
26 september Genk
16 oktober Venray
20 november Venray

Electric Kart Series

Elk weekend kan er getest worden op een kartbaan in Nederland of België. Heb je interesse neem contact op met Artur de Maeseneir.

Algemene info: BeNeLux Electric Series 2021 - Blue Shock Race Electric karts
Registratie: https://forms.gle/orVdjJAcuoyziank7

Max Projects BVBA
BE 0819.814.997
Brusselsesteenweg 53
9280 Lebbeke
Tel. +32 475 46 15 67

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS