Formule 1

Een waarschuwing voor de rivalen van Max Verstappen: “Als iemand kan winnen dan is hij het wel!”

Uitgegeven door Peter Vader • 19 maart 2023 10:00

Max Verstappen zal de Grand Prix van Saoedi-Arabië als 15e starten, maar geen van zijn rivalen sluit uit dat de leider van het Formule 1-kampioenschap zondag voor de overwinning vecht. Red Bull’s tweevoudig F1 wereldkampioen werd buitenspel gezet door een plotselinge, defecte aandrijfas tijdens de kwalificatie op zaterdag na elke oefensessie te hebben gedomineerd. Teamgenoot Sergio Perez start in plaats daarvan vanaf de pole position, voor het tweede jaar op rij in Jeddah, maar beseft dat een safety car-intermezzo zijn kansen verpestte in 2022 toen Verstappen won. De Nederlandse coureur startte toen als vierde.

Max_Verstappen_Jeddah_practice

Geen twijfel mogelijk
"Ik denk dat er geen twijfel over bestaat dat hij op het podium zal staan, waarschijnlijk minimaal", zei Fernando Alonso van Aston Martin, die ook op de eerste rij begint. "Zoals Fernando zegt, er kunnen zoveel dingen gebeuren in een race, weet je, maar ik verwacht wel dat hij terugkomt", beaamde Verstappen's teamgenoot Perez, die zei dat hij zich zou concentreren op zijn eigen race in plaats van op de 'leeuw achter hem'.

“Kun je doen wat je wilt"
Mercedes-coureur George Russell, die zich als derde kwalificeerde op een circuit waar inhalen relatief eenvoudig is, verwacht Verstappen in zijn spiegels te zien: "Als je zo'n snelle auto hebt, kun je doen wat je wilt." Russell’s teambaas Toto Wolff voegde toe: “Misschien hebben ze het met opzet gedaan om helemaal terug te komen en voor de overwinning te gaan. Hij had ook voorspeld, na de seizoensopener in Bahrein, dat Red Bull dit seizoen elke race zou kunnen winnen, en zei na de kwalificatie van zaterdag in Jeddah: “We hebben gezien wat Max vorig jaar deed vanaf de 15e plaats in Spa en hij heeft dit jaar een snellere raceauto.” Verstappen won vorig jaar in België vanaf de 14e plaats op de grid, nadat hij een van de acht coureurs was die motorstraffen kreeg, terwijl Perez als tweede startte.

Uit de problemen blijven
Ferrari's Charles Leclerc, die als 12e start na zijn kwalificatie als tweede, maar met een achterstand van 10 plaatsen op de grid, zei dat Red Bull zich op een andere planeet bevond. Voormalig Mercedes-coureur en wereldkampioen van 2016, Nico Rosberg, deed ook een duit in het zakje op Sky Sports televisie: “Vanaf P15 lijkt mij een beetje te veel gevraagd. Maar met die gelukkige safety car zou het mogelijk kunnen zijn”, zei hij. Collega-F1 expert en wereldkampioen van 1996, Damon Hill, was het daarmee eens: “Max heeft de auto om het te doen, mits hij betrouwbaar is. Hij heeft de auto en de snelheid om zich een weg door het peloton te banen, hij moet gewoon uit de problemen blijven."

Red Bull-baas Christian Horner prees liever de pole-ronde van Perez: “Het is een geweldige kans voor Checo (Perez), belangrijk om die pole te verzilveren. We gaan zondag twee verschillende races houden in de Grand Prix.”Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS