Karting • Rotax Euro

Dion van Werven verrast iedereen, inclusief zichzelf en wint ticket voor Rotax Max grand finals in Portugal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 november 2022 13:15

GENK – Het eerste wat Dion van Werven vroeg toen hij zondagochtend wakker werd, was hoe laat het ging regenen. De veertienjarige coureur uit Hulshorst kart nog geen twee jaar, maar weet dat racen in de regen hem uitstekend ligt. Tijdens de Euro Golden Trophy op het circuit van Genk bewees de karter, die uitkomt voor het team van Dennis de Bruin, dat op magistrale wijze. Daar werd hij tweede in een zeer sterk internationaal veld. Het leverde hem een ticket op voor deelname aan de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-coureurs!

Dion van Werven met WK ticket omhoog

Dion is daarom van 19 tot en met 26 november te vinden op het kartcircuit van Portimao in Portugal. Daar gaat hij in de Junioren-klasse strijden om de mondiale eer. “Het is een droom die uitkomt dat ik nu naar het WK mag gaan. Ik ben helemaal verbaasd dat het gelukt is”, zei Dion, nog altijd ietwat verbouwereerd. Wat hij in Portugal kan verwachten, wist hij niet goed. “Ik weet alleen dat er een heel sterk startveld is. Ik hoop me natuurlijk voor de finale te kwalificeren.”

Zijn concurrenten in Genk fronsten zondag hun wenkbrauwen toen ze zagen wie het ticket voor de Junioren had gepakt. Niet dat ze het hem niet gunden, ze hadden alleen niet verwacht dat Dion die zou pakken. Op papier had het namelijk allerminst waarschijnlijk geleken dat het naar de Gelderlander zou gaan. Hij rijdt immers pas één jaar wedstrijden in een kart na een verloren seizoen vorig jaar.

Ook Dion was verbaasd. Tenminste, aan het begin van de regenachtige finale op de Belgische omloop nog wel. Hij bleek zich namelijk uitstekend voorin te kunnen handhaven. “Aan het einde van de race dacht ik: ik kan het wel volhouden, want voor mijn gevoel was ik de snelste van het groepje. Ik hoefde ook niet meer in te halen. Want degene voor me had al een ticket.”

Zo gebeurde het dat hij als tweede over de finish kwam in een zeer sterk internationaal veld en het WK ticket won. Rijders uit heel Europa waren afgekomen op de laatste mogelijkheid om dat te winnen. Dat Dion in dat veld tweede werd, was razendknap. Zeker ook omdat Dion als karter nog maar zo weinig ervaring heeft. Ga maar na: een dubbele beenbreuk hield hem vorig jaar het grootste deel van het seizoen aan de kant. Daardoor is dit jaar pas zijn eerste volledige wedstrijdseizoen.

Wat hij overigens voortvarend heeft aangepakt. Samen met zijn team Racewereld en zijn vader – tevens zijn monteur – besloot Dion het BNL-kampioenschap, de meeste wedstrijden van het BMC-kampioenschap, enkele EuroTrophy-wedstrijden en het Nederlands kampioenschap te rijden. Dit om zo snel mogelijk wedstrijdervaring op te doen.

“Aan het begin van het jaar deden we mee aan de EuroTrophy, om te leren racen op banen met veel grip”, blikte zijn vader Wilfred terug. “Ons idee was: als we niet kwalificeren, dan hebben we in ieder geval ervaring opgedaan. Zo begonnen we in mei. Nu is het november en winnen we een WK ticket voor de Grand Finals.”

De onvermijdelijke vraag was dus of hij goed is in de regen? “Ja”, antwoordde Dion ietwat voorzichtig. “Ik wilde dit weekend proberen mee te komen met de top. Dat lukte redelijk op het droge. En in de regen ging het heel goed.”

Dat bewees hij al tijdens de natte kwalificatie. Hij was in de slotfase van de sessie bezig aan het snelste rondje van iedereen. Maar toen kwam hij in verkeer terecht en verloor hij tijd. Zodoende moest Dion zich uiteindelijk tevredenstellen met de tweede plaats.

Daarna was het hopen op opnieuw natte omstandigheden voor de finale. Hoewel er wel regen was voorspeld, was het afwachten of die daadwerkelijk tijdens zijn finale zou vallen. Van Werven senior: “Het werd steeds later in de middag dat de regen voorspeld werd. Dat was de hele tijd spannend, uiteindelijk kreeg Dion wat hij graag wilde en begon het precies op het goede moment regenen.”

Dion van Werven

Dat Dion nu het ticket op zak heeft, komt mede dankzij de inspanningen van Dennis de Bruin. “Hij heeft een belangrijke rol in het succes gehad dit jaar. We hebben beschikking over goed materiaal en goede motoren. Anders lukt het echt niet. Het moet allemaal kloppen. We hebben daarnaast een aantal sponsoren die ons dit jaar bijstaan om onze droom te kunnen verwezenlijken. We zijn hen dan ook superdankbaar!”

Nu mag Dion zich gaan opmaken voor het WK. Normaal gesproken rijdt hij zijn wedstrijden op een chassis van CRG; tijdens de Grand Finals moeten alle Junioren racen op een chassis van Sodikart. Omdat het kort dag is voor het WK begint, weet Dion niet of hij nog tijd heeft om van tevoren nog op een Sodi te trainen.

“We hebben eerst nog de laatste ronde van het NK. Misschien dat we door de week nog een keer kunnen gaan trainen met een Sodi, al schat ik de kans heel klein dat dit lukt.” Hij laat het gewoon over zich heen komen, zei hij. “Ik zie het allemaal wel. Ik heb er in ieder geval superveel zin in!”

Dion van Werven wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door RKT, Riwald Recyling, Van Werven, Heicom, Johan Huisman Groep, Van der Ziel Metaaltechniek en Harry Frens Vastgoed BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS