Karting • Chrono

Dion van Werven geeft zichzelf onverwacht verjaardagscadeau: eerste podium bij NK karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juli 2022 00:14

EINDHOVEN – Zijn eerste podiumplaats op het NK in de zeer competitieve Rotax Max Junioren-klasse én een bokaal voor Driver of the day. Op zijn verjaardag nota bene. Het kon niet op voor karttalent Dion van Werven. De veertienjarige coureur uit Hulshorst keek met een zeer tevreden gevoel terug op zijn derde plaats tijdens een succesvol raceweekeinde op circuit De Landsard in Eindhoven.

Dion van Werven

“Ja, ik heb een goed weekend gehad”, zei Dion rustig nadat de rijder van topteam RKT twee bekers in ontvangst had genomen. “Op vrijdag zagen we dat we een goede pace hadden, dus ik had het op zich wel verwacht. Ik was zeker tevreden toen ik over de finish kwam. Dit is mijn beste resultaat bij de Junioren. Mijn vader heeft goed gesleuteld. De kart was goed, de motor was goed. En ik kende de baan al goed.”

Ziedaar het recept voor een topweekeinde. En dan te bedenken dat Dion feitelijk pas aan zijn eerste echt serieuze kartseizoen is begonnen. Hij deed vorig jaar namelijk al wel mee aan het NK, maar tijdens de tweede ronde op het circuit van Spa in België raakte hij betrokken bij een crash en brak daarbij zijn scheen- en kuitbeen. Hoewel hij in november zijn rentree maakte en nog een paar wedstrijden reed, was zijn seizoen in Spa feitelijk al voorbij.

Nu is alle malheur achter de rug. Hij heeft in de winter keihard getraind in de meest uiteenlopende omstandigheden. Dat zorgde ervoor dat hij dit seizoen een uitstekende snelheid laat zien. Zijn moeder had wat dat betreft afgelopen weekeinde een vooruitziende blik. Ze kwam zondagochtend met vlaai in de teamtent. Vooruit, die was natuurlijk voor zijn verjaardag, maar het raceweekeinde had tot dat moment alle aanleiding gegeven om van de zondag het een en ander te verwachten. Dion had zich snel getoond in de vrije trainingen en snelde in de kwalificatie naar een verrassend sterke tweede tijd.

Uiteindelijk komt het allemaal aan op motivatie. En die is heel groot bij Dion. “Het late remmen vind ik gaaf, aan de binnenkant zitten en dan afknijpen en er dan langskomen en over de finish rijden met een goed resultaat”, legde hij uit waarom hij zoveel voor zijn sport over heeft. “Ik vind het tien keer leuker dan voetbal. Die sport is niet echt iets voor mij, eigenlijk. Nu heb ik mijn sport gevonden. Ik wil graag naar de Porsche Super Cup of naar de Formule 1.”

Voetbal was tot twee jaar terug nog Dions hoofdsport. Karten deed hij erbij voor de lol. Nu is dat dus een heel stuk serieuzer geworden, zo kun je wel stellen. Maar hoe is hij erbij gekomen te gaan karten?
“Dion is begonnen bij de Kartfabrique in Utrecht tijdens een feestje met een stel vriendjes”, legde zijn vader uit.

Dion van Werven

“Hij reed de snelste rondetijd en kreeg een ticket om nog een keer voor niks te rijden. Toen zei ik: misschien moeten we maar een kart kopen in plaats van elke keer een kart huren. We zijn toen in Lelystad gaan rijden met een viertaktkart. Hij had al snel zin om wedstrijden te gaan rijden maar tot 2020 was voetbal nog zijn hoofdsport.”

“Vorig jaar zijn we het NK gaan rijden. In november zagen we tijdens wedstrijden en trainingen de potentie en hebben we bij Dennis de Bruin van CRG Holland een nieuw CRG-chassis gekocht en is Dion keihard gaan trainen. Aan het begin van het seizoen zeiden we: het zou mooi zijn als we in de top tien kunnen eindigen.”

“We zagen al tijdens de eerste NK-ronde in Berghem dat de top tien haalbaar was, maar dat moet dan wel bevestigd worden later in het seizoen. Toen gingen we BNL rijden en hebben we, op advies van Dennis, de Euro Trophy gereden voor de ervaring. Wij hadden nooit op banen gereden met veel rubber en veel grip. Daar hadden we nog moeite mee. Op de een of andere manier is van het ene op het andere weekend het kwartje gevallen. Dion kon ineens beter met nieuwe banden rijden én met veel grip.”

Inmiddels is hij fanatiek aan zijn seizoen bezig. Dion rijdt behalve het NK ook het BNL-kampioenschap, sommige wedstrijden van het BMC-kampioenschap en de Euro Trophy. Een druk seizoen dus en zijn volgende wedstrijd wacht alweer: komend weekeinde rijdt hij de tweede ronde van de BNL. Die wordt gehouden op het circuit van Mariembourg.

“Ik heb daar mijn eerste wedstrijd gereden, op het NK 2021. Het is de enige keer dat ik er heb gereden. Het is een snel circuit met mooie bochten. Mooi om te vechten. Hopelijk kan ik daar weer een iets moois laten zien!”

Dion van Werven wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door RKT, Riwald Recyling, Van Werven, Heicom, Johan Huisman Groep, Van der Ziel Metaaltechniek en Harry Frens Vastgoed BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS