Formule 1

De duurste nieuwe auto’s van Nederland in 2022 inclusief een nieuw record met een nieuwprijs hoger dan 4 miljoen euro!

Uitgegeven door Deni Volkers • 26 december 2022 11:02

Zo’n prijsplafond voor energie dat in Nederland volgend jaar wordt ingevoerd kost de staat een aardig zakcentje, dus het is fijn dat de eigenaren van deze twintig auto’s een steentje bijdragen. In totaal betaalden de bestuurders van deze auto’s meer dan 2,2 miljoen euro aan BPM. Mooi meegenomen, maar bovenal was het een goed jaar voor liefhebbers van exclusieve auto’s op de Nederlandse wegen. Er werd qua nieuwprijs zelfs een nieuw record gevestigd.

Bugatti Chiron

TopGear Nederland dook in de enorme database van de RDW om uit te zoeken wat de duurste nieuwe auto’s van 2022 zijn. Hierbij keken we naar de cataloguswaarde zoals hij in de kentekengegevens is beschreven. De lijst van de twintig duurste auto’s van 2022 vind je in de tabel onder aan dit bericht.

Bugatti Chiron

De duurste auto van 2022 kostte meer dan 4 miljoen euro

Nooit eerder werd er in Nederland een auto verkocht met een nieuwprijs hoger dan 4 miljoen euro. De auto, een Bugatti Chiron L’Ébé, is nog niet ‘in het wild’ gespot. Wel bevestigde Bugatti aan TopGear Nederland dat er daadwerkelijk één exemplaar in ons land is geleverd. Van deze speciale uitvoering met gouden accenten bouwt Bugatti slechts drie stuks. Dit zijn tevens de laatste Chirons die ooit in Europa zullen worden geleverd.

L’Ébé was de naam van de oudste dochter van oprichter Ettore Bugatti. Het merk moest zich flink in het zweet werken om het kwetsbare 24-karaats goud op de auto aan te brengen. In samenwerking met een bedrijf dat werkt met gouden munten werden vijf jaar lang experimenten en onderzoek verricht om uit te zoeken hoe het materiaal in de badge op de neus kon worden verwerkt.

De specificaties van de Chiron kun je na zes jaar wel dromen, maar we zijn de beroerdsten niet. Achter de bestuurder ligt een 8,0-liter W16-motor met vier turbo’s. Het vermogen is 1.500 pk – Max Verstappen moet het met een stuk minder doen. De topsnelheid is een on-Nederlandse 420 km/u.

Bugatti Chiron

Andere opvallende modellen

Elk model op deze lijst is bijzonder, maar de Aston Martin Valkyrie is misschien nog net wat bijzonderder. Het is een auto die samen met Red Bull Racing werd ontwikkeld als ‘F1-auto voor de openbare weg’. Van de herboren Lamborghini Countach worden slechts 112 exemplaren gemaakt, en dit Nederlandse exemplaar is van deze moderne lichting de eerste ooit gebouwd. De Aston Martin Speedster valt op omdat hij noch een dak, noch een voorruit heeft. Niet perfect voor Nederland, zou je zeggen, maar je rijdt in ieder geval iets anders dan anders.

Voor meer informatie over deze auto’s verwijzen we je naar het volledige artikel op TopGear.nl. Hier vind je ook foto’s van veel van de auto’s in de lijst.

Aston Martin

Welke uitschieters kunnen we in 2023 verwachten?

Het kan zomaar zijn dat er volgend jaar in Nederland een Purosangue, de eerste SUV van Ferrari, op kenteken wordt gezet. Deze auto kost zonder belastingen al bijna 400.000 euro. We hadden lange tijd de hoop dat er een nieuwe Bugatti Chiron Super Sport op Nederlands kenteken zou komen – die had het record nog weleens kunnen breken – maar nu de productie van de Chiron afloopt, lijkt deze kans verkeken.

Wel is dit jaar de Pagani Utopia geïntroduceerd. Voor deze hypercar moet je 2,5 miljoen euro betalen, nog voordat de fiscus langskomt. In een nog hogere prijscategorie – zo’n 3 miljoen, en dat is nog zonder opties die soms tonnen kunnen kosten – gaan we mogelijk een Koenigsegg Jesko op Nederlands kenteken zien. Of wat dacht je van een Mercedes-AMG One? Daarvan is de levering inmiddels ook begonnen.

lamborghini

Bugatti Chiron

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS