Formule 1

De FIA heeft haar president Ben Sulayem verdedigd te midden van een escalerend politiek klimaat in de F1

Uitgegeven door Peter Vader • 30 januari 2023 08:01

De Formule 1 moet in de eerste plaats het toneel zijn publieksboeiend autoracen. Aangezien er veel belangen op het spel staan en er veel geld omgaat, is het bedrijven van politiek een onderdeel van het spelletje. De afgelopen dagen, weken en maanden is het steeds duidelijker geworden dat er een breuk ontstaat tussen de F1-teams en Liberty Media aan de ene kant, en de nieuwe door Mohammed Ben Sulayem geleide FIA. Ze zijn in botsing gekomen over de kwesties van politieke meningsuiting in de F1, de toelatingseisen van Andretti-Cadillac en meest recentelijk de mogelijke verkoop van de commerciŽle rechten aan Saoedi-ArabiŽ. Terwijl de fronten verharden, is het erg opvallend dat citaten toegeschreven aan Ben Sulayem op een ter ziele gegane officiŽle profielwebsite uit 2001, hem afschilderen als seksistisch. In het profiel wordt hij onder andere geciteerd met zijn uitspraak dat hij "niet van vrouwen houdt die denken dat ze slimmer zijn dan mannen, want dat zijn ze in werkelijkheid niet".

FIA president Ben Sulayem bron FIA
FIA president Ben Sulayem

Sterke staat van dienst
Een woordvoerder van de in Parijs gevestigde federatie heeft de FIA-president nu krachtig verdedigd. "De opmerkingen op deze gearchiveerde website uit 2001 weerspiegelen niet de overtuigingen van de FIA-president", aldus de woordvoerder in een bericht van GrandPrix.com. "Hij heeft een sterke staat van dienst op het gebied van het promoten van vrouwen en gelijkheid in de sport, waarop hij graag wordt beoordeeld. Het was een centraal onderdeel van zijn manifest en acties die dit jaar zijn ondernomen. De vele achterliggende jaren die hij als FIA-vicepresident voor sport diende, bewijzen dit."

Huidige president afzetten?
Volgens Sport1 zou Liberty Media - nadat het vorige week uithaalde naar Ben Sulayem vanwege zijn verzet tegen de mogelijke verkoop van de F1 voor $ 20 miljard - er de voorkeur aan geven dat de huidige FIA-president wordt afgezet. De Duitse bron zei dat voormalig F1-teambaas David Richards wordt gepromoot als potentiŽle opvolger. De uiterst kritische brief van vorige week werd echter ondertekend door F1-advocaten Sacha Woodward Hill en Renee Wilm - niet de CEO van de F1, Stefano Domenicali. Roger Benoit, de ervaren correspondent van de Zwitserse krant Blick, citeerde Domenicali die tijdens het conflict zei: "De FIA doet haar werk. Wij doen het onze."

Herrie in de tent
Forbes, het alom gerespecteerde Amerikaanse zakenmagazine, heeft Liberty Media in 2023 uitgeroepen tot het 'meest waardevolle sportimperium ter wereld' met zijn aan Saoedi-ArabiŽ gekoppelde waardering van $ 20 miljard. Een mooie waardering, die niet voorkomt dat er herrie in de tent is bij de regerende partijen van de Formule 1. Het is zaak dat ze alles zo snel mogelijk met elkaar oplossen en ze overgaan tot datgene waarvoor ze in de weer zijn: het aan het publiek voorschotelen van een boeiende Formule 1!

FIA vlag

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS