Formule 1

De opkomst van Max Verstappen: Van 17-jarig broekie tot tweevoudig wereldkampioen F1

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 september 2023 09:45

Nederland had voor de entree van Max Verstappen geen geweldig trackrecord in de Formule 1. Race winnaars kenden we niet, laat staan coureurs die serieus mee konden strijden om de wereldtitel. Max Verstappen is anno 2023 niet alleen tweevoudig wereldkampioen, maar ook één van de populairste coureurs in de sport. De Nederlander ontwikkelde zich ook naast de baan van een talentvolle jongen naar een zelfverzekerde man van de wereld. Verstappen staat bekend als een open boek. Welk nieuws F1 fans ook lezen over Max Verstappen, de Nederlander neemt zelden een blad voor de mond en zegt waar het wat hem betreft op staat.

Max Verstappen F1


Als Nederlandse Formule 1-liefhebbers waren we na de eeuwwisseling vooral blij dat er een landgenoot aan de start stond. WK punten waren echter schaars voor Christijan Albers, Robert Doornbos en Giedo van der Garde. De meest succesvolle Nederlander in de geschiedenis was en bleef Jos Verstappen die twee derde plaatsen achter zijn naam heeft staan. Verstappen stond in 1994, zijn debuutjaar in de koningsklasse van de autosport twee keer op het podium.

De eerste stappen richting Formule 1
In 2014 werd duidelijk dat de zoon van Jos, Max, in de belangstelling stond van enkele grote teams uit de Formule 1. Verstappen had eerder dat jaar zijn debuut gemaakt in zijn eerste Formule-kampioenschap, de Euro Series Formule 3. Daarin maakte de pas 16-jarige leeftijd dusdanig veel indruk dat hij met onder andere Mercedes sprak over een stappenplan naar de Formule 1.

Mercedes werd het niet, maar de stap naar de Formule 1 werd wel gezet. In augustus 2014 trad Verstappen per direct toe tot het Red Bull junioren programma. Niet veel later werd bekend gemaakt dat de Nederlander in 2015 zou debuteren in de Formule 1 bij het team van ScuderiaToroRosso. Later dat jaar mocht hij als net 17-jarige zijn eerste meters in de voor het juniorenteam van Red Bull Racing rijden.

Debuut in de Formule 1
Verstappen debuteerde bij de Grand Prix van Australië 2015 als race coureur in de Formule 1. In zijn debuutjaar liet de Nederlander zien over een ongelooflijk talent te beschikken. Ondanks enkele uitglijders presteerde Verstappen veel stabieler dan menigeen gedacht had. Hoogtepunten waren de vierde plaatsen bij de GP’s van Hongarije en de Verenigde Staten.

In 2016 racete Verstappen opnieuw voor ScuderiaToroRosso, maar werd hij na vier race doorgeschoven naar het team van Red Bull Racing dat de tegenvallende Rus DaniilKvyat terugstuurde naar ToroRosso.

Zege bij Red Bull debuut
Verstappen debuteerde op 15 mei 2016 bij de Grand Prix van Spanje voor Red Bull Racing. Tot verrassing van alles en iedereen wist Verstappen de race te winnen. Een droomdebuut. Met 18 jaar en 228 dagen is Verstappen de jongste race winnaar in de geschiedenis van de Formule 1.

De seizoenen 2017, 2018 en 2019 tonen parallellen met elkaar, maar ook ontwikkeling. Verstappen won in elk jaar tenminste één race, liet spectaculair racen zien, maar viel ook vaak (onnodig) uit. Die uitval beurten namen wel elk jaar af. Verstappen werd steeds stabieler in zijn prestaties en eindigde respectievelijk als zesde, vierde en derde in het WK.

In 2020 was de Red Bull bolide van Verstappen snel maar onbetrouwbaar. De coureur eindigde steevast op het podium of viel voortijdig uit. Desondanks werd Verstappen derde in het WK.

Titelstrijd met Hamilton
In 2021 had Verstappen eindelijk een auto die snel en betrouwbaar genoeg was om de titelstrijd met Lewis Hamilton aan te gaan. Het hele seizoen was het stuivertje wisselen tussen de Britse zevenvoudig wereldkampioen en zijn Nederlandse uitdager. In de allerlaatste ronde van de allerlaatste race van het jaar passeerde Verstappen Hamilton na een hevig bekritiseerde neutralisatie voor de leiding in de Grand Prix van Abu Dhabi en daarmee zijn eerste wereldtitel.

In 2022 en het huidige seizoen 2023 is het Red Bull Racing van Verstappen te sterk voor de rest van het veld. In 2022 resulteerde dat in een tweede wereldtitel voor de Nederlander, die de titel ook dit jaar voor het grijpen heeft.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS