Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

De Trophée Mitjet 2L Nord Europe met glans afgesloten op het Circuit van Spa-Francorchamps

Uitgegeven door HJ van Keulen • 19 oktober 2023 08:45

Dat heet dan een eerste seizoen op de best mogelijke manier afsluiten, in een absoluut magisch kader! In prachtig herfstlicht en met wisselende omstandigheden werd de Trophée Mitjet 2L Nord Europe afgesloten op het Circuit van Spa-Francorchamps, in het kader van het Racing Festival. Met vier sprintraces van 20 minuten vormden de Mitjets duidelijk de rode draad van het weekend. Het gaf Romain Damiani en Amaury Richard ook de gelegenheid om de overwinningen mooi onder elkaar te verdelen.

Trophée Mitjet 2L Nord Europe

Zaterdag in de late namiddag werd de eerste van vier wedstrijden op gang getrokken. Al snel scheidde een kopgroepje van vier rijders zich af, die elkaar voor geen vin losten. Romain Damiani nam deze eerste confrontatie voor zijn rekening, en won voor Amaury Richard en Julien De Miguel, terwijl de jonge Deen August Therbo net naast het podium belandde. In de achtervolgende groep zaten de leiders van de Gentlemen-categorie, de rijders tussen 40 en 55 jaar. De Brabançonne kon trouwens voor een eerste keer over de Ardennen weergalmen, want de Belg Xavier Bourlard, ook zevende algemeen, haalde het in die categorie, voor de Luxemburger Daniel Schildgen en de Fransman Jonathan Potier. Meer ‘Nord Europe’ dan dat kan een top 3 echt niet worden… Bij de Seniors, de rijders boven de 55 jaar, bleek Jérôme Thiel de beste. De Fransman finishte ook in de top 10 algemeen.

Op zondagochtend had de Mitjet Nord Europe de eer om het programma op gang te trekken, met een tweede race die werd getekend door een indrukwekkende aanrijding in de Paul Frère-bocht, tussen Jérémy Tournissoux, de kampioen van 2023, en Miguel Garcia! Laatstgenoemde maakte een indrukwekkende koprol, maar wist – eens de bolide tot stilstand was gekomen – toch snel uit te stappen. Ongedeerd, maar wel goed dooreengeschud! Het beste bewijs van de degelijkheid en stevigheid van de Mitjet-chassis.

De tweede race werd dan ook afgerond achter safety car, met een tweede overwinning voor Romain Damiani, opnieuw voor Amaury Richard en Julien De Miguel. Xavier Bourlard, uitstekend vijfde algemeen, herhaalde zijn zege bij de Gentlemen, net zoals Jérôme Thiel opnieuw de beste was bij de Seniors.

Trophée Mitjet 2L Nord Europe

De derde sprint van het weekend bleek eens te meer adembenemend en ook nu bleven de leiders de hele wedstrijd lang bij elkaar in de buurt! Op een ronde van het eind kwam Romain Damiani als derde door, achter Amaury Richard en Julien De Miguel. Hoewel de Corsicaan – met Luikse mama! – nog een plaatsje wist te winnen, kon hij er geen drie op een rij van maken. Het was Amaury Richard die eindelijk ook eens kon zegevieren. August Therbo, Xavier Bourlard en Jérôme Thiel waren opnieuw de laureaten in de categorieën Juniors, Gentlemen en Seniors.

De vierde en laatste race van de Trophée Mitjet 2L Nord Europe werd op een nat circuit afgewerkt, wat Amaury Richard niet verhinderde om nog eens te zegevieren, voor de amper 16-jarige Deen August Therbo, die de meeting sterk afsloot. Julien De Miguel vervolledigde nog maar een keer het algemene podium, terwijl Axelle Blaise haar leerschool in de autosport met glans verder zette en op het podium finishte. Nieuwe zege, de vierde dus, voor Luikenaar Xavier Bourlard, die bij de Gentlemen dus duidelijk sant in eigen land was, voor Yohann Sardagues en Daniel Schildgen. Noteren we nog de opgave van Romain Damiani, winnaar van de eerste twee races, die zijn bolide voortijdig in de pitlane moest parkeren.

Trophée Mitjet 2L Nord Europe

“Dit eerste seizoen werd op een ideale manier afgesloten op het Circuit van Spa-Francorchamps, dat zijn reputatie op meteorologisch vlak alle eer aandeed”, stelt Stéphane Roux, organisator van Mitjet International. “We stellen nu alles in het werk om ook volgend
jaar op zo goed als dezelfde vijf circuits in actie te komen, te weten Francorchamps, Zolder, Zandvoort en Hockenheim, met Dijon-Prenois in de plaats van Paul Ricard. We verwachten een grotere inbreng van Noord-Europese rijders, en dan vooral de Belgen, wat de interesse in
de Mitjet 2L zou bevestigen. Onze sprintraces leveren traditioneel heel wat spektakel op, wat we ook afgelopen weekend konden vaststellen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS