Formule 1

De 8 miljoen dollar van Mercedes tegenover de toegevoegde ATR-tijd van Ferrari

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 november 2023 06:03

ABU DHABI - Mercedes mag dan wel 8 miljoen dollar extra op de bank hebben staan door P2 in het kampioenschap veilig te stellen, maar Ferrari zal volgend seizoen ruwweg twee uur per week meer hebben om hun auto te ontwikkelen. In een seizoen waarin Red Bull onbedreigd naar de dubbel in het kampioenschap racete, streden Mercedes en Ferrari om de tweede plaats in het constructeursklassement.

Mercedes Abu Dhabi F1 2023


Hoewel Mercedes na de Grand Prix van Belgi� een voorsprong van 56 punten had, verkleinde Ferrari de achterstand tot slechts vier punten voor de seizoensfinale in Abu Dhabi. Ondanks een late tactiek van Charles Leclerc in een poging om George Russell te hinderen, eindigde de Brit als derde voor nummer twee Leclerc. Lewis Hamiltons twee extra punten betekenden dat Mercedes de tweede plaats opeiste met drie punten.

Dat gaat gepaard met een aardig extra prijzengeld. "Er is een klassement in het constructeurskampioenschap en de gradaties zijn altijd acht miljoen dollar waard", zei Sky Deutschland-commentator Sascha Roos.

Je zou echter kunnen zeggen dat Ferrari's extra Aerodynamic Testing Restrictions de balans in evenwicht brengen. ATR, dat in 2021 werd ge�ntroduceerd in een poging om het speelveld te egaliseren, is een glijdende schaal die is gebaseerd op de posities in het constructeurskampioenschap, waarbij de winnaar van het kampioenschap minder uren in de windtunnel mag doorbrengen dan het runner-up team.

Red Bull ging aan kop in 2023, dus zij krijgen volgend seizoen zeventig procent van de totale toegestane aerodynamische tests, Mercedes krijgt vijf procent extra, Ferrari tien procent, en zo gaat het naar Haas die 115 procent van de toegestane uren krijgt. Volgens Roos komt dat neer op twee uur meer per week voor Ferrari dan voor Mercedes.

"De windtunneltijden om de auto beter te maken zijn ook een stimulans. Tussen de tweede en derde plaats zitten twee extra uren per week dat je de auto in de windtunnel kunt zetten. Je kunt dan zien of de ontwikkelingsstappen die je hebt bedacht geschikt zijn", zei hij.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS