Karting • Karting Diversen

Daan en Jarno Zopfi laten van zich horen bij BNL in Genk: podium voor Zopfi Racing in de MiniMax

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 april 2018 17:20

GENK – Hoewel de broers Daan en Jarno Zopfi uit Nesselande nog erg jong zijn, struinen ze al jarenlang met hun ouders de kartciruits af. Al die inspanningen werden zondag tijdens de eerste ronde van het traditioneel sterk bezette BNL-kampioenschap beloond. Op het circuit van Genk toonde Daan met een heel knappe inhaalrace bij de sterk bezette Rotax Max Junioren (van plaats 24 naar 12!) dat hij eraan komt, zijn jongere broertje Jarno werd heel knap tweede in de Minimax-klasse. Hij versloeg op de meet het zoontje van ex-F1-coureur Alexander Wurz.

Zopfi Racing

Je zult er in plaats van 1 maar 2 hebben karten... Je ziet het vaker, twee broers uit één gezin die karten. Bij de broertjes Zopfi kwam het door de grote interesse van Daan (13) voor de Formule 1. “Ik speelde altijd Formule 1-spelletjes”, zei hij. “Op een gegeven moment ben ik gaan zoeken naar een kartbaan omdat ik ook eens in het echt wilde racen. Toen ben ik op mijn achtste op de binnenbaan van Zoetermeer begonnen. Daar had ik elke zondag les. Het zelf kunnen rijden en de snelheid vond ik supervet.”

Drie jaar lang had hij les, toen kochten zijn ouders bij Jaco Paauwe een outdoor-kart voor Daan, een Honda Cadet-viertakt. Zo werd de binnenbaan van Zoetermeer verruild voor het outdoor-circuit van Eefde. Dat betekende voor het gezin Zopfi elke zondag voortaan om zes uur ’s ochtends opstaan om op tijd op de baan in Gelderland te zijn. Intussen was ook Jarno begonnen met karten. Want toen zijn broer nog in Zoetermeer les kreeg, ging hij altijd mee kijken. “Ik wilde natuurlijk zelf ook graag rijden”, zei Jarno. “In het begin was ik te klein voor een kinderkart. Ik bleef er steeds één passen totdat ik op mijn zevende groot genoeg was.”

Jarno begon in Eefde in een Mini Junioren-kart en nadat Daan was overgestapt op een RK1-kart begon hij met het rijden van wedstrijden in het NK viertakt. Omdat Jarno in een Mini-Junioren tweetaktkart ging rijden, ging het gezin Zopfi voortaan trainen in Strijen. Daan ging bij de junioren rijden, Jarno in de Minimax-klasse.

En zo werd uiteindelijk het BNL-kampioenschap in het programma opgenomen. Dat Jarno intussen bij de besten hoort, bewees hij zondag met zijn tweede, achtste, derde en tweede plaats in de respectievelijke manches. Het leverde hem de welverdiende tweede plaats op in het overall-klassement. “Dat had ik niet verwacht”, zei de snelle Zuid-Hollander. “Het was voor mij pas de eerste keer in een internationale klasse, dus dit resultaat is echt boven verwachting. Het is ook mijn beste resultaat tot nu toe. Ik heb ook veel getraind met Menno Paauwe en dat ging goed.”

Hij had misschien wel hoger kunnen finishen, ware het niet dat hij in de tweede race van het weekeinde crashte. “Iemand klapte op me”, zei Jarno, die Max Verstappen zijn favoriete coureur noemt. “Daardoor ging ik van de baan en kwam ik als een-na-laatste terug de baan op, maar ook dat hoort erbij. Dat is racen, ik ben in ieder geval blij met het podium en de beker. Supervet!”

Jarno Zopfi reed sterk naar podium

Ook zijn broer Daan had een soortgelijk incident meegemaakt tijdens de races op de Belgische baan. “Ik werd tijdens de laatste race bij de start naar buiten gedrukt. Ik viel terug naar de 24ste plaats. Dat was balen, maar juist dan moet je doorzetten en gewoon proberen in te halen”, wist hij. “Daar heb ik met Menno Paauwe hard op getraind. Uitremacties, goed positioneren. Daardoor ging het nu goed.”

Uiteindelijk stokte zijn opmars op de twaalfde plaats. Natuurlijk had hij liever nog in de top ten geëindigd, maar hij had laten zien dat hij kon inhalen en bovendien dat hij een goede snelheid had. “Ik had de race ervoor al goede rondetijden; ik kon al met een groepje voor me meekomen, maar iemand crashte en reed ik er vol tegenaan. Daardoor klikte mijn bumper in en kreeg ik vijf seconden tijdstraf.”

Hoe dan ook, beide broers weten dat het met de snelheid goed zit. Dat belooft wat voor de komende races!

Daan en Jarno bedanken hun monteurs voor het goede werk, Jaco Paauwe voor alle tips, Menno Paauwe voor het trainen en hun vader en moeder voor het feit dat ze elke zondagochtend voor ze klaarstonden om te gaan trainen.

Daan en Jarno Zopfi worden in hun kartactiviteiten ondersteund door: Stuwadoorsbedrijf Van Rooij BV, Milomax, Delta Wines en Enjoy.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS