Formule 1

Christian Horner stond vol verbazing in de kamer van de stewards: "Geconfronteerd met een advocaat"

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 december 2021 20:00

Na de sensationele race met Max Verstappen in Abu Dhabi werd Red Bull naar de stewards geroepen. De reden was dat Mercedes een tweetal protesten had ingediend. Tot grote verbazing van Red bull Racing-teambaas Christian Horner, die zag dat zijn rivaal Toto Wolff een advocaat had meegenomen naar de stewards.

F1 Max Verstappen versus Lewis Hamilton

“We werden opgeroepen naar de hoorzitting van de stewards en werden geconfronteerd met een advocaat die ik voor het laatst had gezien met een bandenprobleem die zij [Mercedes, red.] in 2013 hadden”, vertelt Horner aan de Daily Telegraph. “Je zit er ineens midden in. De stewards in de kamer, zij zijn geen professionele juristen. Is het eerlijk dat zij worden geconfronteerd met een advocaat? Dat kan behoorlijk intimiderend zijn. Hij is geen operationeel lid van het team, hij is geen sportief directeur. Dit is een probleem wat overwogen moet worden door de FIA. Willen we juristen meenemen, laat staan advocaten? Nee, wij willen racen.”

De Brit kijkt ook terug naar het moment in Silverstone. Daar werd zijn pupil Verstappen van de baan geramd door Lewis Hamilton. “Het was een enorme, enorme impact”, zegt de teambaas over het incident. “Het deed zeker zijn bellen rinkelen. Het was pas 22.30 dat de doctoren hem vrij gaven, nadat zij alle testen hadden uitgevoerd. Max zag zijn voorsprong in het kampioenschap weggevaagd worden en werd uit de race gehaald. De stewards hadden Lewis in de fout zien gaan. Maar daar was het Lewis die 25 punten gescoord had. Je kunt incidenten niet op zichzelf zien. Zoveel beslissingen zijn tegen ons ingegaan. Zelfs in het begin van de race in Abu Dhabi, geen straf voor Hamilton voor het afsnijden van de chicane. Veel mensen zeiden dat Lewis aangeschoten wild was in Abu Dhabi.”

Tactisch maakte Mercedes een fout. Ze hadden de keuze om de pits in te gaan, maar zij kozen er voor om het niet te doen en lieten hem in die situatie. Natuurlijk, namen wij de gok en gingen er voor. Max weigerde om op te geven. Je hoorde hem niet klagen om de radio, iedere ronde reed hij als een malle. Toen opeens presenteerde de kans zich. Wanneer je kijkt naar zijn inhaalactie in bocht vijf. Ik dacht niet dat Lewis verwachtte dat hij daar binnendoor zou komen. Hij verdedigde zelfs niet. Hij was meer op hem aan het wachten bij bocht zes, maar Max pakte hem bij verrassing. Klassiek voor Verstappen. Zelfs toen hij het weekend in ging, voelde Max dat hij het verdiende voor hoe hij gereden had, hoe hij zich ingezet had, hoe hij was blijven vechten onder de meest intense druk en nauwkeurig toezicht, zelfs toen wij in de tweede helft van het jaar niet de beste auto hadden.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS