Formule 1

Charles Leclerc begrijpt excuses andere coureurs niet: "Ik zie het punt niet om mij te verstoppen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 augustus 2022 17:02

Charles Leclerc is extreem streng voor zichzelf wanneer hij fouten maakt. De rijder uit Monaco zoekt altijd de oorzaak bij zichzelf en probeert te analyseren waardoor het komt. De Ferrari-coureur begrijpt dan ook niet dat andere F1-coureurs de fout altijd bij een ander leggen.“Ik ben extreem hard voor mijzelf”, aldus Leclerc tegenover de BBC. “Dus is het veel lastiger om met mijn eigen fouten om te gaan, dan wanneer deze van het team zijn, zelfs als we zoals het duidelijk mag zijn, één team zijn. We verliezen en winnen samen.”

Als de Monegask terugkijkt op zijn recente fouten, geeft hij toe dat die in Frankrijk erg pijnlijk was, maar hij zegt dezelfde aanpak te hanteren om met de fouten om te gaan. “Ik ben altijd strenger voor mijzelf, wanner het mijzelf is die de fout maakt en het mag duidelijk zijn dat Frankrijk een van degene was die behoorlijk pijn deed”, aldus Leclerc. “Imola ook een beetje, hoewel er niet veel punten bij betrokken waren, omdat ik terug de baan op kon komen. Maar wanneer ik door deze lastige tijd ga, ga ik door hetzelfde proces als ik al eerder zei: proberen te analyseren wat er fout ging. En het is vooral mentaal. Weet je, de mindset die ik vooral op dat moment in de race had, was het dat ik mezelf over de limiet pushte en een fout maakte. Om er over te praten lijkt makkelijk, maar het is niet altijd makkelijk om aan te wijzen wat er op dat moment exact door je hoofd ging. Ik denk dat dit de kracht van mij is en mij helpt om als coureur, elke keer als ik een fout maak, mijzelf te verbeteren.”

De Ferrari-coureur zegt ook altijd eerlijk te zijn over zijn fouten en dat dit hem helpt. “Het is een deel van de ervaring, het is een deel van wat voor werk je ook doet, op een gegeven moment maak je een fout”, vervolgt de Monegask. “Ieder individu reageert op een andere manier. Dit is mijn manier om erop te reageren. En ik heb altijd het voordeel gevoeld van eerlijk zijn met jezelf en gewoon erdoor te groeien.”

Dat er coureurs zijn die excuses maken voor fouten en daarvan leren, is lastig te begrijpen. “Ik zie het punt er niet van om mij te verstoppen”, vervolgt de Ferrari-coureur. “En soms is het zo duidelijk voor iedereen dat de fout van een coureur komt. Ik begrijp gewoon niet dat je excuses als de wind of wat dan ook hebt. Wat ik wil zeggen, soms kan het gebeuren. Een van de 200 crashes krijg je door dat er iets erg raars gebeurt. Maar ik hou er niet van om tijd te verliezen door excuses, omdat dat exact is wanneer je tijd gaat verliezen en je niet vooruitkomt.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS