Formule 1

Carlos Sainz leidt Ferrari 1-2, Max Verstappen al na vier ronden klaar + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 24 maart 2024 05:36

Carlos Sainz heeft zondag de Grand Prix van Australië gewonnen. De Spanjaard ging in de tweede ronde op de baan voorbij aan Max Verstappen en profiteerde vervolgens optimaal van de uitvalbeurt van de Nederlander. De Red Bull-coureur moest de strijd al vroeg staken met remproblemen. Charles Leclerc zorgde voor een 1-2 voor Ferrari en Lando Norris mocht als nummer drie mee naar het podium. In de slotfase werd de race opgeschrikt door een zware crash van George Russell en de race finishte met een virtual safety car.

Carlos Sainz


Bij de start van de race zagen we slechts 18 auto’s op de grid. Logan Sargeant kon als bekend niet starten omdat Williams geen reservechassis had meegenomen en Guanyu Zhou startte vanuit de pitstraat. Polesitter Max Verstappen behield de leiding en achter hem waren er een aantal positiewisselingen. George Russell ging voorbij aan Sergio Perez en Lewis Hamilton verschalkte Fernando Alonso.

In de tweede ronde verloor Verstappen dankzij DRS de leiding aan Carlos Sainz. De Nederlander klaagde over de boordradio over een gebrek aan grip. Even kon hij aanhaken bij de Ferrari, maar daarna was er rook aan de achterkant van de Red Bull. De remmen vatten vlam en Verstappen moest al vroeg de strijd staken. Het was voor het eerst in twee jaar dat de drievoudig wereldkampioen de finish niet haalde. Dat was uitgerekend ook in Australië.

Na een grote serie pitstops was Lewis Hamilton de volgende coureur die uitviel. De Mercedes-motor gaf er in de 17e ronde de brui aan en de Brit moest de strijd staken. Er was een korte virtual safety car en de nog niet gestopte Fernando Alonso profiteerde door op te klimmen naar de vijfde positie.

Ondanks dat de Red Bull van Verstappen was uitgevallen, kreeg het team de nodige complimenten van de coureurs van Mercedes. Zowel Lewis Hamilton als George Russell spraken hun jaloezie uit. Hamilton zei voor zijn eigen uitvalbeurt dat de auto van Perez erg snel was en Russell noemde de RB20 een raket toen hij voorbij werd gestoken door de Mexicaan. Een aantal ronden later passeerde Perez ook de Aston Martin van Alonso, maar verder reed hij een redelijk anonieme race.

Vooraan het veld kon Sainz een gat slaan naar zijn teamgenoot Charles Leclerc die inmiddels op de tweede positie reed. Achter de Monegask reed het McLaren-duo Lando Norris en Oscar Piastri. De Australiër maakte in ronde 39 een foutje en moest kort door het gras, maar hij kon zijn thuisrace op P4 vervolgen.

Na de tweede pitstops was de rangorde onveranderd. De twee Ferrari’s bleven de twee auto’s van McLaren voor en er was geen vuiltje aan de lucht voor Carlos Sainz. De Spanjaard had 5 seconden marge op Leclerc die zelf 4 seconden voor Norris reed. Achter de top 4 moest Perez een grote marge laten. De tweede rijder van Red Bull slaagde er niet in zich te laten zien na de uitvalbeurt van Verstappen.

De ogen waren in de slotfase gericht op Alonso en Russell. De Mercedes-coureur kroop in de laatste ronde naar de staart van de Spanjaard, maar vergaloppeerde zich en kwam hard in aanraking met de muur. Geen zevende plaats voor Russell, maar nul punten en een finish met een virtual safety car. Het zal Sainz weinig deren, want hij behaalde na Silverstone 2022 en Singapore 2023 de derde zege uit zijn carričre.

Uitslag van de Grand Prix van Australië:

Positie	Coureur         	Nat.	Team    	Tijd
1 Carlos Sainz ESP Ferrari 58 Laps
2 Charles Leclerc MON Ferrari +2.366s
3 Lando Norris GBR McLaren F1 +5.904s
4 Oscar Piastri AUS McLaren F1 +35.770s
5 Sergio Perez MEX Red Bull +56.309s
6 Fernando Alonso ESP Aston Martin +80.992s
7 Lance Stroll CAN Aston Martin +93.222s
8 Yuki Tsunoda JPN Visa RB F1 +95.601s
9 Nico Hulkenberg GER Haas F1 Team +64.553s
10 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team +1 lap
11 Alex Albon THA Williams +1 Lap
12 Daniel Ricciardo AUS Visa RB F1 +1 Lap
13 Pierre Gasly FRA Alpine F1 +1 Lap
14 Valtteri Bottas FIN Stake F1 Team +1 Lap
15 Zhou Guanyu CHN Stake F1 Team +1 Lap
16 Esteban Ocon FRA Alpine F1 +1 Lap
17 George Russell GBR Mercedes +1 Lap
18 Lewis Hamilton GBR Mercedes DNF
19 Max Verstappen NED Red Bull DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS