Formule 1

BREAKING - Nieuws al gelekt? Kondigt Ford zijn F1-motordeal aan met Red Bull Racing vanaf 2026?

Uitgegeven door Peter Vader • 3 februari 2023 06:01 • Print artikel

De officiele aankondiging heeft nog niet plaatsgevonden, maar Carscoops weet te melden dat Ford een motordeal heeft gesloten met Red Bull Racing. De krachtbron van het team van de energiedrankenfabrikant zal voortaan door het leven gaan met Ford-onderdelen in ruil voor financiŽle en technische ondersteuning. Naar verwachting zal Ford vanaf 2026 in combinatie met Red Bull op de F1-grid verschijnen via een motorpartnerschapsovereenkomst. De opzet is dat de autoproducent Ford financiŽle en technische ondersteuning zal bieden in ruil voor de motoren die door Red Bull Racing zullen worden gebruikt als Ford-producten. De motoren zullen in eigen huis worden ontwikkeld door Red Bull Powertrains en de specificaties zullen conform de nieuwe motorreglementen zijn, die gepland staan voor het seizoen 2026. Het nieuws over de deal zal naar verwachting vrijdagochtend in New York worden bevestigd wanneer Red Bull Racing zijn livery voor het F1-seizoen 2023 onthult. Het nieuws over de deal lekte online uit nadat Ford zijn overeenkomst met persbureau Ansa had gedeeld, maar het werd onbedoeld vroegtijdig gepubliceerd, meldt de BBC.

Red_Bull_deal-Ford-20230203

Gekregen wat ze wilden
De deal van Red Bull Racing met Ford komt slechts een paar maanden nadat een geplande samenwerking tussen het Red Bull F1-team en Porsche niet doorging. Porsche was van plan om 50 procent van Red Bull Racing te kopen. Dit ketste af omdat daarmee de invloed van Porsche te groot zou worden. Red Bull Racing-teambaas Christian Horner en adviseur Helmut Marko wilden alleen een motorsponsorovereenkomst accepteren. Het is niet ondenkbaar dat de contacten met Ford er toen ook al waren en dat ĎHorner & Markoí nu hebben gekregen wat ze wilden: een motorsponsorovereenkomst. Alleen dan met Ford.

Lange geschiedenis
De deal zou ook perfect passen in de huidige flow van toegenomen interesse van de Amerikanen in de Formule 1. Ford is een grote, Amerikaanse autofabrikant en heeft bovendien een lange geschiedenis in de Formule 1. Het merk financierde de Cosworth DFV V8-motor, die de Formule 1 domineerde van 1967 tot begin jaren tachtig. Ford was begin jaren 2000 ook eigenaar van het Jaguar F1-team en verkocht het team uiteindelijk na het seizoen 2004 aan Red Bull. En daarmee is het cirkeltje weer rond, Red Bull is terug bij zijn oorsprong.

Instroom grote autofabrikanten
Het Amerikaanse F1-verhaal lijkt nog niet afgelopen. Ford zou op de F1-grid gezelschap kunnen krijgen van zijn Amerikaanse rivaal General Motors. Vorige maand werkte GM hard aan een samenwerkingsverband met Andretti Autosport om een bod uit te brengen om in 2026 de F1-grid te betreden met auto's van het merk Cadillac. Hoewel Andretti's F1-team gesponsord zou worden door GM, zal het waarschijnlijk vertrouwen op Renault-motoren. Daarmee zou de F1 twee grote autofabrikanten erbij krijgen, nadat Audi ook al zijn entree bekend maakte. En hoewel op dit moment er niets zeker is, is ook Porsche nog steeds voornemens om in de F1 in te stappen.

Red_Bull_F1_achterzijde_vonkenregen_Potimao_2020

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS