Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

Autocoureur Bent Viscaal vindt juiste snelheid in Silverstone: “We maken progressie met de auto”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 augustus 2020 12:05 • Print artikel

SILVERSTONE – Voor Bent Viscaal uit Albergen bracht de vierde ronde van het FIA Formule 3-kampioenschap zondag vooral hoop. Hoewel hij in het raceweekeinde - verreden in Silverstone tijdens de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië - nog niet beloond werd, verwacht hij dat zijn auto komend weekeinde een goede snelheid heeft. Dan komt de twintigjarige coureur van MP Motorsport op hetzelfde circuit in actie vanwege de ‘double-header van de F1’. Het moet hem in staat stellen ver voorin te kunnen finishen.

Bent Viscaal MP Motorsport

Een aanname die voor Bent redelijk veilig was, want de vijfde ronde van het kampioenschap rijdt hij ook op de fameuze Britse piste. “De snelheid zit er goed in. Ik heb vrijdag zelf mijn snelste sectortijden in de kwalificatie niet goed samengevoegd, anders was mijn tijd zeker wel top vijf waardig geweest”, verklaarde hij zijn veertiende tijd.

“Maar ‘als’ is altijd gemakkelijk gezegd. In ieder geval geeft het aan dat de potentie daar is. De auto was goed genoeg voor minimaal een plaats in de top vijf in de kwalificatie. Als je met hangen en wurgen de veertiende plaats in de kwalificatie pakt, heb je een probleem. Nu was het duidelijk één bocht waar het fout ging. We weten dat we er staan.”

De eerste race op zaterdag ging niet zoals gepland. “Ik heb zelf wat fouten gemaakt, dat geef ik toe.” Het leidde helaas tot een uitvalbeurt. “Ik baal er wel van.” Dat zijn auto in race trim niettemin snel is, bewees hij tijdens de tweede race. Door zijn uitvalbeurt van een dag eerder had hij van de 28ste plaats moeten starten. De beloftevolle Tukker had zich vervolgens met mooie inhaalacties nog naar de zestiende plaats geknokt. Een knap staaltje.

Bent Viscaal

“Iedereen in dit kampioenschap is competitief. Het is niet zo dat als je rond de twintigste plek rijdt, je denkt: dit gaat gemakkelijk. Met MP maken we progressie met de auto. Dat zien we elke weekend weer. Het gaat de goede kant op. Misschien dat we nog net tekortkomen om de auto’s van Prema en de Hitech bij te houden, maar ik heb het idee dat we vroeg of laat op dat niveau uitkomen.”

Zijn hoop is gevestigd op komend weekeinde. Dan rijdt hij dus opnieuw twee races op het circuit van Silverstone. Het circuit ligt hem, zo bewees hij twee jaar geleden al. Destijds won hij er een race in het Euroformula Open-kampioenschap. “Hier racen is fysiek erg zwaar. Gelukkig heb ik genoeg getraind, vooral mijn nek. Die is goed genoeg getraind om al die bochtencombinaties hier aan te kunnen. Het vergt wel vijf of zes dagen per week training, want anders houd je het niet vol.”

Bent zal zijn races vanwege corona opnieuw zonder publiek moeten afwerken. “Natuurlijk is de Formule 3 niet het hoofdevenement tijdens het F1-weekend; er komt heel wat minder publiek dan tijdens de Formule 1. Maar je merkt toch dat de atmosfeer op het circuit compleet anders is. Wel is het wat relaxter in de paddock.”

Testen reactie vermogen Jeroen en Bent Viscaal

Het is tevens een veilige plaats dankzij het strenge coronaprotocol van de FIA. “We blijven zoveel mogelijk in de paddock, komen bijna niet buiten de baan. Het is op dit moment de veiligste plek om te zijn, denk ik.” Zo kan Bent zich optimaal voorbereiden op de komende twee races. En dat komt goed uit, want reken maar dat hij graag wil bewijzen dat hij in de top vijf thuishoort.

Bent bedankt MP Motorsport voor de goede samenwerking.

Bent Viscaal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Fetch Car Sharing
Fiorese Giovanni
Volker Wessels
Wevi
Preston Palace All Inclusiv

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS